• Äldre 26 Aug 19:58
    14060 visningar
    4 svar
    4
    14060

    Prazsky Krysarik

    Jag undrar lite över rasen Prazsky Krysarik, hur den är som hund? Ungefärligt pris? Är det en bra första gångs hund? Allergivänlig?


  • Svar på tråden Prazsky Krysarik
  • Äldre 26 Aug 21:59
    #1

    Ibland är Google ens bästa vän :) Fråga där

  • Äldre 26 Aug 23:18
    #2

    Ja men får inte fram så mycket, ibland är de bättre att fråga här och hoppas att nån kanske har en som kan ge info :)

  • Äldre 27 Aug 07:40
    #3

    PK är en underbar ras, jag har ett par stycken själv. Pris ligger allt mellan 5000-30 000 finns säkert dyrare också. Ska du köpa en så se till att studera stamtavlan noga så att det inte är för hög inavelsgrad. Rasen är under uppbyggnad och inavelsgraden är ett hot mot rasens framtid. Jag rekommenderar även att föräldradjuren ska vara patella kollade även fast rasklubben idag inte håller med mig. Pkn är en liten hund, i storlek som en chihuahua. Dom är pigga framåt och alerta. Lättlärda och smidiga. Dom har lätt till skall eftersom det är en signalhund. Dom är också något reserverade mot främlingar.. En pk hänger med på det mesta, vill du gå en mil i skogen så har du din pk vid din sida. Dom orkar mycket mer än vad den lilla kroppen ger intryck av. Pkn är en soldyrkare, när vårens första värmande sol börjar titta fram så hittar du garanterat din pk i solljuset. Kyla är inte uppskattat. Vintertid behövs därför kläder. Gärna ett par skor eftersom tassarna lätt blir frusna. Sen vintertäcke eller overall beroende på hur länge man ska vara ute. Gärna en mössa också som skyddar de tunna öronen som annars lätt blir sköldskadade. Jag tycker inte att det finns några speciella raser som är bra förstahundar, snarare finns det personer som är bra förstagångs ägare.. Eftersom pkn är reserverade mot främlingar och har lätt till skall förvandlas dom gärna till monstret i handväskan om dom hamnar hos någon som pga oerfarenhet tror att hunden är en modeaccesoar. Socialisering och uppfostran är alltså lika viktigt även här. Dock kan det ju vara lättare att hantera en pk än en rottweiler om man aldrig haft hund förut. Det finns inga allergivänliga raser. Det är en myt som uppfödare av vissa raser envist hänger fast vid även fast det finns studier som visar klart och tydligt att det inte finns några allergivänliga raser. Men min gubbe är allergisk och han klarar av våra hundar så visst finns det allerkiker som klarar av rasen. Men alla allergiker klarar inte av rasen. Förra sommaren fick min uppfödare köpa tillbaka en valp av en allergiker som fått för sig att denne skulle klara av rasen. Daniel Söderlind beskriver rasen mycket bra rathunters.dinstudio.se/empty_41.html

  • Äldre 19 Jan 18:43
    #4

    Min dotter ville ha en  hund men jag vägrade då jag haft en rottis innan. Men efter massa tjöt så fick hon en Prazský krysarík. Kan säga med handen på hjärtat detta är något av det häftigaste jag varit med om. Hunden är nyfiken och jättesnäll. Sen har den detta söta ansikte som ett päron med dumbo öron. Det bästa av allt den kräver inte gångpromenader som är 1 mil om dagen. Så jag säger så här som första hund så är detta klockrent. Lycka till nu :)

Svar på tråden Prazsky Krysarik