• Anonym (Ont)

    Jag igen: Listerin i min ömma hårbotten med follikuliter

    Skrev här för mindre en vecka sen om min eländiga hårbotten, som ömmar, är röd ( inflammerad) och har en massa "finnar" follikuliter, eller inflammerade hårrötter. Det har vart under kontroll under flera år nu då jag ätit en lång, kontinuerlig kur av daglig antibiotika, en tetracyklin. Många med detta problem blir hjälpta av just det, antibiotikan tar bort eller dämpar symptomen så länge man äter det, men botar det inte, själva grundorsaken är okänd och tillståndet kommer tillbaks så snart man slutar äta det. Så blev det för mig med, bara några dagar efter avslutad antibiotikakur ploppade massor av finnar i skalpen upp som gör asont och hela hårbotten "brinner" och är hemskt ilsket röd.

    jag slutade med antibiotikan för jag bekymrar mig för långtidsanvändadet och vad det gör i kroppen och visste att det skulle återkomma, men jag är desperat, detta är så hemsk, stressande, både fysiskt som psykist. Det är ju där hela tiden, smärtan och man kan aldrig glömma bort det för ens ett litet tag.

    I alla fall var det fler i tråden som berättade att dom led av samma och jag fick även bra tips, bla att söka på det på youtube. Där fick jag rådet att testa Listerin munskölj, att gnida in hårbotten med det! I många fall är detta pga olika jästsvampar eller staph bakterier som finns naturligt på huden men som på en del får fäste och går ner i hårsäckarna och orsakar infektioner. Jag vet inte själv vad mitt beror på, har aldrig gjort en biopsi. Men nu har jag de senaste dagarna duttar på Listerin med hjälp av indränkt bomullstuss eller en Qtip på finnarna, ville testa lite försiktigt först så att inte jag får nån dålig reaktion och blir flint typ, lol. Och de finnar jag haft hittills har försvunnit trippelt så snabbt! Annars håller de i sig i över en vecka, men nu försvann de på två dagar med hjälp av Listerin!

    Skalpen är ju fortfarande sjuk, men detta hjälper verkligen! Jag kommer nu gå över till steg 2: att först blöta håret, sen dränka hela skalpen med Listerin, sen sitta med det i en halvtimme för att till sist tvätta ur det. En gång per dag. Sen fortsätta att dutta på Listerin på finnarna två ggr/dag. Jag ska även smörja på Polysporin och/eller Bactrine varje kväll på finnarna/bulorna. Ska även köpa HibIcleans idag och köra det med, som med Listerinet. Det är en OTC antibakteriell "tvål" som tex kirurger tvättar sig med innan de opererar, det tar även död på MRSA bakterien och det ger ett skydd mot bakterier i 6 timmar efter tvätt. Men det är viktigt att skydda öronen så inget kommer in i dom eftersom man kan förlora hörseln i så fall ( yikes!) Innan jag kör hela skalpen med det ska jag även testa små områden innan ett par dagarna för att försäkra mig om att jag inte får nån dålig reaktion av det.

    Jag tvättar även håret dagligen endast med schampoo kakor som är 100% naturliga och innehåller inga sulfater eftersom det kan irritera skalpen ytterligare. Eftersom det är rätt alkaliskt neutraliserar jag håret och hårbotten efter var tvätt med äppelcidervinäger som även det är jättebra för olika skalpproblem.

    Jag fönar endast på mellanvärme och avslutar alltid kallt. Och, jag har tom, i min desperation beställt en ( dyyyr, usch...) hårlaser från Hairmax, som sägs hjälper mot diverse hårbottensproblem

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-09-20 21:34
    "Det skickades i väg för snabbt..."

    Jag har även gått med i en engelsk talande support grupp för folk med samma problem där det testas massa olika "kurer" och verkar jättebra att få en massa tips. Det finns dom som har tio resor värre än mig, ett tillstånd som kallas Follikulitis Decalvans" som gör att man får värsta bölderna i skalpen som blöder och rinner var, håret blir som dock år, dvs det växer hela tofsar ur en och samma hårsäck och till slut blir det ärrvävnad i hårsäckarna och roten dör och man får kala fläckar. Även om jag har hårlossning i perioder, så verkar det hittills alltid växa tillbaks. Peppar, peppar...det är nog min värsta fasa med detta, att bli flint...det kan jag bara inte leva med. Denna hårlaserkam jag beställt stimulerar ju hårväxten, så jag hoppas det även hjälper mot hårlossning på mig.

    Ni som känner igen er, vet med er att ni inte är ensamma och det finns hjälp, om än inget bot. Ge inte upp, utan testa er fram! Är det riktigt illa så kör en antibiotika kur, men tyvärr så förlorar det effekt efter en längre tid och det kan även komma tillbaks etter värre efter att man slutar, kanske för att antibiotikan även slår ut de bra bakterierna. Och tyvärr är det verkningslöst mot gram negativa bakterier, som har en hårdare och skyddande cellväg som antibiotikan inte kan tränga in i och påverka dess ribosom och dna.

    Jag rekommenderar att även gå med i/läsa i support grupper, det känns så bra att läsa om andra som verkligen förstår på samma vis hur för jävligt det är att leva med detta. Lycka till! :)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-09-20 21:43
    Ps...glömde nämna att jag även beställt en prescription free ointment framställt av dermatologer och som många med detta problem svär vid: Terrasil. Måste ju bara testa! Det är även jättebra vid andra hudåkommor också, så funkar det inte i hårbotten kommer den kanske till andvändning för nåt annat. En liten burk på 14 oz gick på 25 dollar, så det var ju inte så farligt. Är man desperat så är man. Jag har gett upp att gå till läkare och specialister, dom vet ändå inget, mindre än mig och andra som lever med detta och vill endast bara skriva ut mera antibiotika, så jag sparar ju i alla fall pengar på att slippa lägga ut besök till dom.

  • Svar på tråden Jag igen: Listerin i min ömma hårbotten med follikuliter
  • Queenie70

    Men shit vilka jobbiga åkommor folk dras med. Hoppas du hittat nåt som hjälper nu.

  • Lindsey Egot the only one

    Jag vet att hundar som får jästsvamp och plitor i hårbotten mår bra av att äta antioxidanter och mycket blåbär.

    Det är en form av allergi du har låter det som tyvärr och du borde testa dig fram med kosten vad du kan äta och inte äta. Vet att det finns ett speciellt hundfoder rikligt med antioxidanter i som gör deras hårbotten bättre. Nu vet jag ju inte om det är likadant med människor men det funkar på hundarna.

  • Anonym (Ont)

    Hej ni båda och tack för svar! Jag är också säker på att detta kommer innifrån. Jag har även haft roseacea som jag botat med IPL behandlingar och Fineca kräm och för ca tio år sedan hade jag tusentals bölder på ryggen som satt i månader, vilket jag nu tror var Follikulitis det med, de är numera borta, antagligen tack vare antibiotikan. Jag funderar på att totalt utesluta gluten i kosten, min mamma har gluten och det kan ju vara ärftligt och ge de mest underliga symptom. Bara det att jag älskar bröd och allt med gluten, men om jag nu visste att det skulle bota mig hade jag slutat med det för länge sen. Jag får ta mig i kragen och göra en testperiod på några månader, det KAN ju hjälpa!

    Och jo, tror starkt på att antioxidanter hjälper, jag äter det redan rätt mycket, men det är tyvärr inget bot. Hundar har ju oftast "mites" ett slags djur i pälsen som orsakar "mange" som kan tom vara dödligt för dom om det sprids för mycket. En del tror även att detta beror på mites, eller dermodex, en insekt/ småkryp som lever på huden och kryper ner i hårsäckarna för att äta på våran olja vi producerar och att de då kan dra med sig ex staph bakterier ner som då orsakar dessa infektioner. ( spyr när jag ser detta framför mig, urk)

    Och dessa dermodex kan även vara orsaken till ex acne. Normalt kan vi leva i harmoni med dessa vidriga kryp utan att vi blir sjuka, men en del blir det ändå vilket indikerar att det har nåt med immunsystemet att göra. Jag är annars väldigt frisk förutom detta.

    Jag smörjer numera näsborrarna ( haha) med Polysporin för att ta kål på staph bakterier som vistas där och byter örngott varje dag och handduk, allt för att minska spridning så mycket det bara går. Om det finns någon här som också har bra knep att tipsa om vill jag jättegärna höra det!

  • Christopher A

    Hej!

    Snälla du, jag har också detta problem vardagligt.

    ett år sedan jag slutade med min roaccutan kur och efter två månader var det tillbaks igen.

    Kan du återkomma till mig? Gärna ett mail!

    Jag skulle verkligen uppskatta detta.

    MVH

  • Anonym (Också)

    Hur har det gått? Har du kommit fram till något än?

    Provade du att utesluta gluten? Funderar på om jag också skulle testa det.

  • EmmaTR

    Det finns bara en hjälp enligt min hudläkare. Är du kvinna med svåra hårbottenproblem beror det ofta på en obalans, som i sin tur beror på hormonobalans. Det syns inte på tester för det kan vara inom normalvärden men du kan vara överkänslig för mycket små förändringar. 
    Kan du äta p-piller, ska du börja med Diane och jag lovar att hudproblem och hårbottenproblem försvinner inom ett par månader.

Svar på tråden Jag igen: Listerin i min ömma hårbotten med follikuliter