• Äldre 28 Dec 04:52
    61405 visningar
    40 svar
    +1
    40
    61405

    Jag arbetar på Nattis - fråga mig vad du vill!

    Jag arbetar på en förskola som har öppet dygnet runt, 364 dagar/år, för barn 1-12 år vars föräldrar arbetar obekväm arbetstid.

    Om jag berättar för andra att jag arbetar på Nattis får jag alltid en mängd frågor. Många har en bestämd uppfattning om vad de tycker om Nattis utan att riktigt veta vad det innebär. Därför tänkte jag här hålla det öppet för er att ställa frågor om ni undrar något om verksamheten. Andra barnskötare (det är oftast enbart barnskötare som arbetar de obekväma tiderna) som arbetar på Nattis får också gärna svara på frågorna.

    Observera att jag bara kan svara utifrån hur det är på just det Nattis där jag arbetar. Vissa saker kanske skiljer sig lite beroende på i vilken kommun det ligger.

  • Svar på tråden Jag arbetar på Nattis - fråga mig vad du vill!
  • Äldre 28 Dec 07:19
    #1

    Hur ser de flesta barns tider ut?

  • Äldre 28 Dec 07:21
    #2

    Hur ser barnens tider ut och går barnen på förskola dagtid med? Är det samma förskola?

  • Äldre 28 Dec 11:23
    #3

    Hur ser personalschemat ut? Hur ofta jobbar man kväll, natt och helg? Hur är bemanningen på nätterna? Ensam eller är man flera? Får någon isf sova eller ska alla vara vakna?

  • Äldre 28 Dec 11:28
    #4

    Vilken dag har ni inte öppet?

  • En blå giraff
    Äldre 28 Dec 18:51
    #5

    Hur sent/tidigt får föräldrar lämna och hämta? Har ni vaken natt eller sover ni i personalen också?

  • Äldre 29 Dec 05:02
    #6
    Mari80 skrev 2013-12-28 07:19:38 följande:
    Hur ser de flesta barns tider ut?
    Gurkan skrev 2013-12-28 07:21:52 följande:
    Hur ser barnens tider ut och går barnen på förskola dagtid med? Är det samma förskola?

    Det är väldigt varierande! En del föräldrar arbetar enbart natt, då är barnen hos oss på natten och en stund på dagen, en del föräldrar arbetar sena kvällar men eftersom det är för sent att hämta en 3-åring klockan 12 på natten så hämtar föräldrarna på morgonen men har ändå hunnit sova. En del föräldrar arbetar enbart helger och då är barnen hos oss bara på helgerna.

    Några barn går på förskola på dagen, andra inte. Några barn har plats på den "vanliga" förskolan i vårt hus, andra har plats någon annanstans i kommunen. Några av de barn som har plats på den vanliga förskolan i vårt hus, sover aldrig hos oss eller är aldrig hos oss på helgerna. Däremot kanske de kommer till förskolan klockan 12, lämnas över till vår avdelning klockan 17.30 och går hem klockan 21.

    Det finns nattis som ligger i anslutning till en förskola och det finns nattis som ligger för sig själv. Det påverkar också barnens tider.
    RöttÄrSött skrev 2013-12-28 11:23:06 följande:
    Hur ser personalschemat ut? Hur ofta jobbar man kväll, natt och helg? Hur är bemanningen på nätterna? Ensam eller är man flera? Får någon isf sova eller ska alla vara vakna?
    Det där skiljer sig säkert från nattis till nattis. Hos oss arbetar man enbart daghelg eller natt vardag/helg. Dagpersonalen under veckodagarna är "vanlig" förskolepersonal och lyder under läroplanen, det gör inte riktigt vi på samma vis eftersom nattis är mer renodlad omsorg än pedagogisk omsorg.

    Våra arbetstider är ungefär 17-08.00 på vardagar. På helgerna arbetar vi antingen 18-09.00 eller 09-18. Ingen av oss arbetar heltid eftersom vi arbetar natt. Högsta tjänstgöringsgraden ligger på 80%

    Enligt schemat skall vi alltid vara två personal men om man en daglördag har 2 barn så känns det lite fånigt. Då brukar vi göra så att en person är hemma men måste komma in inom en halvtimme om det behövs och den andra arbetar. Detta har man dock rätt att tacka nej till eftersom den som är hemma förlorar pengar eller måste arbeta in timmarna vid ett annat tillfälle.

    Vi är alltid två personal på natten. Tre timmar varje natt är obetalda timmar. Det är då vi skall ha vår rast men om det är lugnt så struntar vi i de där timmarna och ligger kvar inne hos barnen. Under de "vakna" timmarna ligger vi i en säng inne hos de barn som behöver det. Ofta går det bra att slumra till lite vilket också är anledningen till att man låter bli att lämna barnen ett visst klockslag för att gå på rast. När vi vet att det i förväg finns behov av vaken natt är vi mer noga med den där 3-timmarsrasten eftersom vi då inte får lov att ligga ner eller ens blunda.
    Rocket Mania skrev 2013-12-28 11:28:22 följande:
    Vilken dag har ni inte öppet?
    Julafton
    En blå giraff skrev 2013-12-28 18:51:51 följande:
    Hur sent/tidigt får föräldrar lämna och hämta?
    Föräldrar får i princip hämta när de vill men vi rekommenderar att de inte hämtar innan klockan 5 på morgonen.

    Vi ser i första hand till barnens behov när det är okej att lämna och hämta dem. En 11-åring kan mycket väl bli lämnad klockan 21 eller för den delen bli hämtad klockan 21.30 medan en 1-åring bör lämnas innan klockan 19.30 och helst inte hämtas efter klockan 20 på kvällen. Undantag görs förstås och mycket handlar ju om hur mycket sömn barnen får.

    Om det inte finns en väldigt bra anledning till det så vill vi helst inte att föräldrar lämnar eller hämtar sina barn mellan klockan 22.30 och 05.


  • Äldre 29 Dec 09:10
    #7

    Vad har ni för mat-tider?

  • Äldre 29 Dec 10:46
    #8

    Vad har ni för lön?

  • Äldre 29 Dec 10:47
    #9

    Och en fråga till. Säg att du jobbar 09-18 en söndag, vad hittar ni på? Eller 18-09.

  • Äldre 29 Dec 11:02
    #10

    Finns det någon gräns på hur länge åt gången barnen får vara på förskolan utan någon ledig dag? Har varit med om barn som gått varje dag på nattis i 48 dagar i sträck och barn som kommer på måndag morgon och går hem torsdag kväll t ex. Detta var några år sedan och då fanns inga föreskrifter för vistelsetiden tydligen. Anses det OK idag också?

Svar på tråden Jag arbetar på Nattis - fråga mig vad du vill!