• Äldre 11 Jan 22:24
    10808 visningar
    10 svar
    10
    10808

    Sällskapsspelet BUDGET – fråga om spelregler

    Tog fram ett gammalt spel igår för att spela med barnen. Under spelets gång var det vissa saker som inte stämde:


     


    Det finns ingen säljruta!


     


    Enligt spelreglerna for “Affär”: - “Affären är i hamn till dess att du hamnar på en SÄLJRUTA någon gång under spelets gång… Hamnar du på en SÄLJRUTA får du lägga vilket du vill av dina affärskort och inkassera. Har du inget affärskort kan du inte göra annat än avsluta din tur”.


    Trodde först att  “KÖP”-rutorna kanske används till både köp och sälj, men föregående mening indikerar ju att om man inget har att sälja (på säljrutan) så går turen över till någon annan, så då kan det ju inte vara den rutan.


    Tänkte sedan att det kanske var affärsrutorna (6, 12 & 25), men i reglerna står det : - “En spelare har rätt att göra affär när han hamnar på en affärsruta. Tag översta kortet i högen med affärskort…”, så det verkar inte vara de rutorna heller.


    Å andra sidan indikerar bilderna på själva spelplanen att man gör motsatsen på “KÖP”-rutorna, dvs. spelaren proppar cigarren i munnen på försäljaren och får pengar, medan det i “AFFÄRS”-rutan är spelaren som motvilligt får cigarren intryckt i munnen av försäljaren. Alltså att man köper (gör en affär) på affärsrutan och enligt bilderna gör motsatsen dvs. säljer tillbaka till säljaren på köprutan (någon annan “köper” av en, därav namnet köpruta?).


     


     


    Vad gör man på köprutan?


     


    Eftersom ruta 15 är tillfälle att investera i guld/aktier/lotter så kan väl inte köprutan betyda samma sak (att man får köpa vad man vill) eftersom det i så fall skulle vara samma sak som ruta 15, där det tydligt står utskrivet vad man kan köpa.


    Finns även andra rutor där köp erbjuds, utan att rutan kallas just KÖP - ruta 8 är tillfälle att köpa guld, ruta 13 kan man köpa lotter, ruta 4 aktieaffär och det finns ytterligare 3 affärsrutor (6, 12 & 25). Vad är det man ska köpa på rutorna märkta med endast “köp” (står inget i reglerna om dessa rutor – 9, 17, 20 & 30). Detta får mig att misstänka att de kanske är de “försvunna” säljrutorna.


     


     


    Sälja aktier – måste man sälja om man valt att kasta tärningen?


     


    Det står att man kan sälja sin aktiepost när som helst när det är ens tur. Måste man sälja aktien om man valt att kasta tärningen (för att få reda på priset) eller kan man ångra sig om man får ett lågt pris (= kan resultera i att alla ödslar tid på att försöka få en 6:a varje gång det är dess tur, men i slutändan aldrig säljer)?


     


    När används kraschpriset?


     


    Det står: - “Har spelaren otur måste han sälja aktieposten till detta pris”. Menas det när han inte har några pengar kvar? Men det är väl meningen att spelaren ska slå tärningen för att få veta priset då, eller?


     


     


    Tacksam för hjälp, då barnen jättegärna vill spela detta spel (de hade jätteroligt under provomgången igår).

  • Svar på tråden Sällskapsspelet BUDGET – fråga om spelregler
  • Äldre 12 Jan 11:33
    #1

    Detta spelet:
     (bilden ar inte min, utan jag har googlat fram den)

  • Äldre 12 Jan 19:25
    #2

    Ingen som vet? Vore tacksam for hjalp.

  • Äldre 19 Jan 10:23
    #3

    Spelplanen ser ut sahar (ifall det hjalper):
    (inte min bild, har googlat fram den)

  • Äldre 12 Mar 12:41
    #5
    +1

    tusen tack!

Svar på tråden Sällskapsspelet BUDGET – fråga om spelregler