• Camilita

    Vaginalt eller ks?

    Hej Familjeliv!

    Nu behöver jag all information och hjälp jag kan få.

    Mitt första barn föddes med akut ks 2010 efter en långdragen förlossning, jag skickades bla hem en gång. Flertalet vårdfel skedde och han drabbades av syrebrist och fick därmed en CP-skada, utvecklingsstörning och synskada. Han fyller 4 år i sommar men fungerar som ett nyfött spädbarn ungefär.

    Här är jag och min lilla familj i ett reportage i AB - www.aftonbladet.se/nyheter/article18390574.ab

    Nu är jag gravid igen, med vårt andra barn som är planerat den 18 juli. Men jag är livrädd för att något ska gå fel igen! Bla livmoderruptur som jag har hört om, risken ökar då man snittats tidigare? Jag vill så gärna föda vaginalt men inte om det kan riskera barnets hälsotillstånd. Jag har pratat med en barnmorska och läkare på specialistmödravården men de säger självklart att det är så låg risk och det inte finns några indikationer på att jag inte skulle kunna föda vaginalt denna gång då första snittet gick "bra" och det inte skedde några komplikationer.

    Jag har fått höra att det i många andra länder får man inte föda vaginalt om man har ett ks bakom sig, hur fan kan Sverige vara så tafatta då? Som ska va så jävla bäst på förlossningsvården? Många har sagt så sa de till oss också, att det är så låg risk och det är ingen fara bla bla men så hände det iaf och deras barn blev hjärnskadade pga rupturen!

    Är det vanligt med livmoderruptur? Några här som drabbats? Bör jag välja ks igen?

  • Svar på tråden Vaginalt eller ks?
  • ajnas

    Finns flera trådar med folk som fött vaginalt efter både ett och två snitt! Sök efter vbac (vaginal borth after caesarean) så hittar du en hel del! Det är inte så att man är tafatta i Sverige som låter folk föda vaginalt efter snitt, snarare tvärtom. Tidagare var det, vad jag förstått, en strikt regel att en gång snitt alltid snitt, men forskningen visar att der inte alls behöver vara så. Har också för mig att jag läst nånstans att Södersjukhuset, om du bor i Stockholm, ska vara extra specialsierade på just vaginala förlossningar efter snitt. Lycka till!

Svar på tråden Vaginalt eller ks?