• Lillaj­ag87
    Äldre 16 Apr 14:48
    159208 visningar
    255 svar
    255
    159208

    Letrozol

    Hej!

    Någon annan som testat Letrozol?
    Jag måste få berätta min historia....

    Jag fick 2009 reda på att jag hade PCO, jag hade ingen aning om vad det var, min värld rasade samman då jag uppfattade det på min gynläkare att jag aldrig skulle kunna få barn (väldigt taskig info fick jag, läkaren visste knappt själv vad hoin pratade om).
    Efter mycket tårar och olika faser innan det sjönk in ordentligt så sökte jag till en gyn i närliggande stad som var specialist på fertilitet. Jag fick testa Provera följt av Pergotime, enkel kur -inget hände, dubbel kur-inget hände och trippel kur-inget hände. Kändes hopplöst.

    Då fick jag komma till vår stads specialistklinik inom fertilitet och som är världskända. Fick börja med Gonal-F 50 enheter som sedan trappades upp efter mycket om och men till slut till 100 enheter och jag fick en blåsa på 18 mm, jippie! Fick då ta Ovitrelle så jag fick ägglossning.
    Denna gång vart jag gravid men fick ett väldigt tidigt missfall. Sånt som händer.
    Så då började den nedstämda och ledsna perioden igen en stund innan vi hoppade på karusellen igen. Vi tog en paus på 6 mån innan vi startade igen då det var väldigt jobbigt.

    Nu ska ni få höra varför jag frågade om ni andra provat Letrozol. När jag kom sist nu så sa läkaren till mig att det har kommit nya forskningar där Letrozol kan hjälpa att "trycka ner" de höga östrogen-nivåerna vi PCO:are har så (kommer inte ihåg vad hormonet heter) hormonet som gör att vi får ägglossning höjs och detta kan göra att ägg växer.
    Sen informerade han mig också om att detta är en tablett de ger kvinnor med bröstcancer (har inget med själva cancern att göra, det är ingen cellgift eller dylikt) för att ge dom hormonell balans. Han talade om det så jag inte skulle bli rädd och jag fick inte läsa bipackssedeln då den inte var riktad till mig.
    I värsta fall får vi putsa till med lite Gonal-F om det inte växer fullt sa han.

    Tjena tänkte jag, jag kommer väl på återbesök och så har det inte hänt någonting!
    Efter den obligatoriska Proverakuren och mensdag 3-7 2 st Letrozol så gick vi på återbesök.
    Voila! En äggblåsa på 20 mm presenterade sig.
    Både jag och min man var helt chockade och förstod ingenting. Vi fick sedan ta ägglossningsstickor i 3 dagar för att se om jag kunde ägglossa av mig själv, vilket inte hände, så vi tog sedan en Ovitrellespruta.
    Nu har jag tagit stickor och har haft ägglossning och ska till kliniken snart för att kolla progesteron i blodet som ett slags "kvitto" på att jag haft ägglossning.
    Plus att min man lämnade prov, man skulle sikta på 18 miljoner friska spermier, min man hade 124 miljoner vilket också kändes positivt och bra!

    Så nu går vi i den obligatoriska 2 veckor efter ägglossnings-tiden och väntar på att få ta gravtest och hoppas på att mensen inte kommer.

    Måste säga att jag blev väldigt imponerad av Letrozol. Så många gånger jag kört Gonal-F i omgångar och vi har skojat med läkarna och sagt vi har skyttetrafik till dom för alla kontroller vi gått på. Nu har vi varit där på ett första besök och ett återbesök.
    Antaligen fungerade behandlingen på mig och jag var mottaglig.

    Hoppas nu på ett plus den 27 april, önska mig lycka till!

  • Svar på tråden Letrozol
  • Äldre 16 Apr 16:15
    #1

    Japp, provat men tyvärr utan lyckat resultat. Hoppas det går vägen för er nu!! {#emotions_dlg.flower}Solig

  • Lillaj­ag87
    Äldre 17 Apr 08:25
    #2
    Zinfandel skrev 2014-04-16 16:15:07 följande:
    Japp, provat men tyvärr utan lyckat resultat. Hoppas det går vägen för er nu!! {#emotions_dlg.flower}Solig

    Tack, jag hoppas verkligen att det går vägen nu! Cool

    Har de senaste 2 dagarna haft fruktansvärd värk i magen och ner i underlivet. Eftersom jag haft PCO sedan tonåren har jag ingen aning om hur mensvärk är etc. Så jag ringde kliniken och ssk sa till mig där att jag har ägglossning. Jag ska in på måndag för att få mitt kvitto på det med blodprover. Men hon sa att bättre kvitto än smärtan som jag har/haft nu finns inte :)

    Glas påsk!
  • Äldre 17 Apr 15:29
    #3

    Jag ska börja ta letrozol för första gången på lördag. Ultraljud bokat den 29/4. Får se hur det går. Är meningen att vi ska göra en FET.

  • Äldre 17 Apr 15:39
    #4

    Emmaaa: hur ska du ta Letrozole inför FET?

  • Äldre 24 Apr 23:11
    #5

    Hej! Jag ska börja med dubbeldos av letrozol imorgon, förra månadens enkeldos (och min första) gav inget resultat. Kul att läsa om fler som äter letrozol, de flesta verkar få pergotime utskrivet, är det någon som har koll på vad det är för skillnad mellan dem, och vilken som är "bäst"? Med vänlig hälsning, Sofie

  • Äldre 25 Apr 07:19
    #6

    Jag har tagit en tablett om dagen i 5 dagar, med start tredje mensdagen.

  • Lillaj­ag87
    Äldre 25 Apr 13:48
    #7
    Soscan skrev 2014-04-24 23:11:29 följande:
    Hej! Jag ska börja med dubbeldos av letrozol imorgon, förra månadens enkeldos (och min första) gav inget resultat. Kul att läsa om fler som äter letrozol, de flesta verkar få pergotime utskrivet, är det någon som har koll på vad det är för skillnad mellan dem, och vilken som är "bäst"? Med vänlig hälsning, Sofie

    Jag vet inte vad skillnaden är egentligen. Handlar säkert om halter av hormon alt. substanser osv. Som jag skrev tidigare så sa min läkare att detta är ett prep dom ger kvinnor som behöver få "hormonbalans" i kroppen som har haft bröstcancer så det känns som om det borde vara "lite starkare". Har man genomgått ev. behandlingar såsom cytostatika och strålning så kan det säkert påverka kroppen på olika sätt.

    Jag prövade Pergotim förrut vilket inte fungerade, upp till trippeldos. Så min läkare sa att jag fick börja med Letrozol i dubbeldos direkt då han trodde enkel inte skulle fungera, vilket jag är tacksam för då jag fick en äggblåsa på 20 mm och kunde ta Ovitrelle.

    Nu går jag och väntar, på söndag får jag ta test och se om jag är gravid. Ska bli spännande.

    Enda skillnaden jag märkt från Gonal-F sprutor och Letrozol tabl är att jag har MYCKET ondare i bröstet denna gång. T.o.m. så att jag fått som en jätteknöl i mitt högra bröst, vart lite orolig ett tag men fick info om att så kan det bli.

    Så nu går vi och hoppas på ett plus här hemma :)
  • Äldre 29 Apr 22:43
    #8
    Lillajag87 skrev 2014-04-25 13:48:24 följande:
    Jag vet inte vad skillnaden är egentligen. Handlar säkert om halter av hormon alt. substanser osv. Som jag skrev tidigare så sa min läkare att detta är ett prep dom ger kvinnor som behöver få "hormonbalans" i kroppen som har haft bröstcancer så det känns som om det borde vara "lite starkare". Har man genomgått ev. behandlingar såsom cytostatika och strålning så kan det säkert påverka kroppen på olika sätt. Jag prövade Pergotim förrut vilket inte fungerade, upp till trippeldos. Så min läkare sa att jag fick börja med Letrozol i dubbeldos direkt då han trodde enkel inte skulle fungera, vilket jag är tacksam för då jag fick en äggblåsa på 20 mm och kunde ta Ovitrelle. Nu går jag och väntar, på söndag får jag ta test och se om jag är gravid. Ska bli spännande. Enda skillnaden jag märkt från Gonal-F sprutor och Letrozol tabl är att jag har MYCKET ondare i bröstet denna gång. T.o.m. så att jag fått som en jätteknöl i mitt högra bröst, vart lite orolig ett tag men fick info om att så kan det bli. Så nu går vi och hoppas på ett plus här hemma :)

    Tack för svaret! Men nu är jag super nyfiken.... Hur har det gått för dig?
  • Lillaj­ag87
    Äldre 2 May 08:47
    #9
    Soscan skrev 2014-04-29 22:43:13 följande:

    Tack för svaret! Men nu är jag super nyfiken.... Hur har det gått för dig?

    Hej!

    Tyvärr vart det inget plus denna gång :( Fick mens på exakt beräknad dag. Alltid lika tråkigt när det blir så fast man vet att det kan dröja några månader innan det "fäster". Men man blir ju alltid ledsen ändå. 
    Men har fått hoppa på en ny omgång behandling. Ska fr.o.m. imorgon börja med Letrozol igen och vi ska sedan på dag 12 till läkaren för ultraljud. Hoppas att något ägg utvecklats så exemplariskt som förra gången.
    Måste säga att det är inte lika "betungande" behandling med Letrozol som Gonal-F. Jag tycker det känns så skönare utan sprutor och istället få ta tabletter.

    Vi försöker tänka positivt och framåt. Kommer uppdatera här och tala om hur det går!
  • Äldre 5 May 21:51
    #10
    Lillajag87 skrev 2014-05-02 08:47:13 följande:
    Hej! Tyvärr vart det inget plus denna gång :( Fick mens på exakt beräknad dag. Alltid lika tråkigt när det blir så fast man vet att det kan dröja några månader innan det "fäster". Men man blir ju alltid ledsen ändå.  Men har fått hoppa på en ny omgång behandling. Ska fr.o.m. imorgon börja med Letrozol igen och vi ska sedan på dag 12 till läkaren för ultraljud. Hoppas att något ägg utvecklats så exemplariskt som förra gången. Måste säga att det är inte lika "betungande" behandling med Letrozol som Gonal-F. Jag tycker det känns så skönare utan sprutor och istället få ta tabletter. Vi försöker tänka positivt och framåt. Kommer uppdatera här och tala om hur det går!

    Va tråkigt. Ja så klart man blir ledsen, hur mycket man än tänker att man inte ska hoppas för mycket. Jag var på vul idag, hade ett litet ägg på nästan 12 mm ska tillbaka på onsdag och se om de växt något... Just nu är jag bara glad att få se framsteg... Men man kan ju inte låta bli att hoppas på ägglossning!
Svar på tråden Letrozol