• Vilmsan

    Utvecklingsstörning och ekonomisk hjälp?!

    Vi har en liten dotter på 13 mån som nu för 2 veckor sen fick diagnosen utvecklingsstörning då hon är kraftigt försenad i sin utveckling. Är som en 5-6 mån bebis. Kan inte sitta, krypa mm. Jollrar nu lite men kommunicerar inte mer. Visar inte att hon tex är hungrig mm. Förstår inte. Man kallar på henne med hennes namn men hon förstår inte det utan tittar på en ibland pga rösten. När man pratar med henne får man ofta ingen ögonkontakt, känns ibland som hon är i en annan värld, men har ändå stunder hon tittar på en och skrattar. Har varit sen i utvecklingen hela tiden. Förstod själv att något inte stämde då hon var fyra mån och inte kunde hålla huvudet.  Har dessutom dålig tillväxt och haft sen i magen. Väger 6750 g, 65 cm lång och 41 i huvudomfång 1 år gammal. 

    Remiss till habiliteringen är skickad för vidare bedömning/stöd och hjälp. Har redan träffat sjukgymnasten två gånger för bedömning och råd innan diagnos. Samt tagit genprover för och se om det är någon kromosomavvikelse mm. 

    Jag är hemma mammaledig nu. Hade satt Vilma till förskolan efter sommaren, men har ändrat det nu. Enl läkaren kan hon inte gå på fsk nu och ingen vet när hon kan det och när hon kan behöver hon specialpedagog mm. Givetvis är vi införstådda med att det nog dröjer tills Vilma kan börja på fsk då hon är i utveckling som en 5-6 mån bebis. Vill inte heller att hon ska börja nu, vill hellre ta hand om henne själv. Alltså kan jag inte börja jobba på ett tag. Har lite av pappas föräldradagar kvar som jag kan ta. Håller på och söker vårdbidrag men vet hur svårt det är att få. Någon som vet vad man kan söka/ få hjälp med ekonomiskt?? Kan ju inte va hemma med henne utan att få någon form av pengar.... 

  • Svar på tråden Utvecklingsstörning och ekonomisk hjälp?!
  • cloudberry79

    Det borde inte vara något större problem att få vårdbidrag i ditt fall, beroende på vad som står i läkarutlåtandet. Skriv din ansökan, var tydlig med att hänvisa till läkarutlåtandet och förklara noga att din dotter inte kan gå i förskola.


    Just NO.
  • Vilmsan

    I läkarutlåtandet står det att hon har diagnosen Ospecificerad psykisk utvecklingsstörning F79.9 . 
    "Att det tidigt blivit uppenbart att hon har en försenad psykomotorisk utveckling och nu vid 1 års ålder kan konstatera att hennes utvecklingsnivå snarare motsvarar en 6 månaders ålder och att  hans bedömning är därför att hon har en utvecklingsstörning. Pos är dock att hon utvecklas hela tiden framåt om än i sin egen takt. Hon är också påtagligt liten både vad gäller omfång av huvudet, längd och vikt trotts att hon äter bra"

    Han skriver även att hon behöver betydande insatser för motorisk träning, erfarenhetsmässigt kommer det också behövas insatser för träning av kommunikation. Dessa insatser behöver göras dagligen. 

    Tycker att det är ganska bra och tydligt!! Eller ni som vet?? 

  • Mamori

    Har hon blivit utredd för autism, tänker angående det med dålig ögonkontakt och dåligt språk?

    Autism plus utvecklingsstörning brukar ge höga vårdbidrag. Nu är hon så liten ännu att hon kanske inte får så högt just pga att barn i den åldern oftast behöver föräldrarna väldigt mycket ändå.

    Förskolan borde kunna anställa en specialpedagog till henne, ni kan kolla med habiliteringen om de kan hjälpa.

    Min son har autism och lättare utvecklingsstörning och vi fick ett möte med rektorn för förskolan och habiliteringen och de anställde en ny person för att hjälpa honom, då kunde han gå i vanlig barngrupp på förskolan. De flesta (alla?) förskolor har en del pengar just för den här typen av ändamål.

    Vi sökte dock inte vårdbidrag när han var så liten så jag vet inte hur det hade gått, men när han var 4 år fick vi fullt vårdbidrag. Sökte igen nyligen när han fyllt 7 år och fick 3/4.

    Får hon en autismdiagnos så kolla era försäkringar. Vi hade en trygga barn med tillägg hos trygghansa för vår son och fick ut 100 000 för autismdiagnosen, det hjälper ju jättemycket.

  • Mamori
    Vilmsan skrev 2014-06-11 11:50:37 följande:
    Han skriver även att hon behöver betydande insatser för motorisk träning, erfarenhetsmässigt kommer det också behövas insatser för träning av kommunikation. Dessa insatser behöver göras dagligen. 

    Tycker att det är ganska bra och tydligt!! Eller ni som vet?? 
    Det här är superbra! Just att man måste träna dagligen (skriv gärna hur mycket träning per dag) drar upp vårdbidraget jättemycket!
  • Mamori

    Vill du ha tips på vad du ska skriva i VB-ansökan så säg till Glad

  • Mamori

    Okej, det här är saker som är bra att ha med (ni har antagligen tänkt på en hel del av detta redan men skriver ändå för säkerhets skull):

    * Skillnader mellan er dotter och andra barn i samma ålder. Vad kan er dotter inte göra som de andra kan?

    * Extraarbete som ni lägger ner - övningar och träning med henne (viktigt hur mkt tid det tar - raster för dottern räknas in i tiden så om ni övar tre timmar/dag fast hon får en halvtimmes rast efter 15 min övning så räknar ni in allt), skriv att läkare/hab/psykolog har sagt hur viktigt denna träning är och vad den kan ge på sikt

    * Kommunikationsproblemen och att de inte kan kompenseras på ett bra sätt (med tex tecken/kroppsspråk etc) samt att ni måste hjälpa henne hela tiden att förstå sin omgivning och tolka den för henne

    * Har hon humör/frustrationsproblem pga att hon inte förstår, ta med det.

    * Även fast ni kan bli lockade att skriva det som hon är bra på också (skrattar, tittar på er ibland) eftersom det är jobbigt att skriva bara negativt om sitt barn som ändå är underbart på så många sätt, gör det inte. De behöver bara veta det negativa.

    * Behöver hon träffa läkare/hab/dietist etc mer än andra barn så ha med det också

    * Behöver ni ha extra koll på hennes näringsintag med tex näringstillskott, näringsuträkningar, dietistkontakt, oro att hon inte växer tillräckligt så skriv det också

    * Allt merarbete pga att hon inte kan gå på förskolan, ta med det. Fixar det sig sedan med specialpedagog så ändra det då men skriv nu att läkare bedömer att hon inte kommer att kunna göra det på överskådlig tid/mycket länge. Det är viktigt eftersom man söker VB för så lång tid

    * Skriv att det är jätteviktigt att ni ägnar massor av tid att försöka kommunicera med henne så hon inte försvinner in i sig själv mer (ännu bättre om ni hade haft autismdiagnos eller var under utredning här men det kan ni ju föreslå till hab när ni får kontakt till dem)

    * Nämn att ni har remiss till hab

    * Får ni ut ngt på försäkringen, nämn det i ansökan. Även om ni fått annan hjälp och stöd, det verkar vara lättare att få mer pengar ju mer pengar man fått underligt nog

    * Det verkar som att man kan få VB istället för tillfällig föräldrapenning ifall man måste vara hemma med barnet som ni kommer behöva annars, så skriv ngt om det kanske, eller nämn det i intervjun de kommer att ha med er. Vi fick välja på högre VB och möjlighet att ta ut tillfällig föräldrapenning så då valde vi bort föräldrapenningen till förmån för högre VB eftersom det blir lättare att planera ekonomiskt så.

    * Har hon fysiska problem tex magproblem, kan inte sitta/krypa etc så skriv mycket om det. Man har lättare att få VB för fysiska funktionshinder.

    * Generalisera gärna. Även om hon jollrar lite och tittar på er ibland så skriv typ "Har ingen form av talat språk och förstår inte heller tal överhuvudtaget, och kompenserar inte för denna brist med någon annan sorts kommunikation"

    Det är också jättebra att titta på andras ansökningar (finns på internet mest troligt) för att se hur de har skrivit och kolla på vad de har fått. Om man vill så kan man faktiskt hänvisa till andra tidigare domar för att visa att ens barn har liknande svårigheter och borde få samma belopp.

    Lycka till! Solig

  • Mumin80

    Beroende på vårdbehovet så kand et också vara bra att söka insatser via LSS. Och om er dotter bedöms behöva insatser mer än typ 20 h/vecka eller nåt (?) så har ni möjlighet att ansöka om personlig assistent via fk. 

    Kolla på assistansbolagens hemsidor, dom brukar vara kunniga på vad som gäller och borde kunna svara på frågor (i synnerhet om det finns en chans att ni kan vara en framtida kund ). 

  • Vilmsan

    Stort TACK för all hjälp Mamori !!! Guld värt!!! Sitter och försöker knåpa ihop nu.  Tänkte på att du skrev att ni fick välja mellan tillfällig föräldrapenning och vårdbidrag, kan jag ha tillfällig föräldrapenning nu?? Istället för föräldraledigt, hela tiden en längre tid?? 

    Mumin80, tack! Titta på fk`s sida och såg detta. Detta kan ju vara en hjälp nu när hon måste vara hemma på heltid. Kan ju själv vara hennes assistans väl??!! 

  • Mumin80
    Vilmsan skrev 2014-06-12 09:48:04 följande:
    Stort TACK för all hjälp Mamori !!! Guld värt!!! Sitter och försöker knåpa ihop nu.  Tänkte på att du skrev att ni fick välja mellan tillfällig föräldrapenning och vårdbidrag, kan jag ha tillfällig föräldrapenning nu?? Istället för föräldraledigt, hela tiden en längre tid?? 

    Mumin80, tack! Titta på fk`s sida och såg detta. Detta kan ju vara en hjälp nu när hon måste vara hemma på heltid. Kan ju själv vara hennes assistans väl??!! 
    Ja, det kan du, tror jag. Och i det korta loppet så kan ju det vara en bra lösning. Men sen behöver ni ju prata med läkare, habilitering m.m. om hur dom tror att framtiden ser ut och vilket hjälpbehov er dotter kommer att ha då, och vilken lösning som då är den bästa. Den första instinkten är naturligtvis att stanna hemma själv, det är ju ens eget barn. Men det finns praktiska aspekter, som karriär, framtida pension m.m. som gör att det kanske inte är så klokt att stanna hemma med sitt barn i tjugo år. Och så finns det psykologiska aspekter, att du kan bli väldigt isolerad av att jobba hemma så att säga. Och också, om behovet av assistans kvarstår när dottern blir äldre, risken att jobbet som dotterns assistent tar över från rollen som förälder. D.v.s. nu när dottern är liten så är det inte så konstigt att du som förälder tar hand om hennes fysiska behov och omvårdnad. Men när hon blir äldre, så kan det vara värt att låta någon annan sköra hygien och matning och liknande, så att ni faktiskt har ork och tid till närhet, uppfostran, lek och sånt. 
Svar på tråden Utvecklingsstörning och ekonomisk hjälp?!