• kma

    Hur kan alla runt omkring mig ha råd med hus?

    Jag är 28 år och har alltid haft en dröm om att bo i hus. Är även uppvuxen i hus så det känns därför också självklart för mig att bo i hus i framtiden också.

    Jag känner att jag kommer vara olycklig hela livet om jag måste bo i en hyresrätt med min familj. Jag vill kunna ge mina barn det jag också har haft.

    Blir lite ledsen när jag ser alla runtomkring mig som bor i hus. Alla mina vänner och alla andra bekanta lever vuxna familjeliv. Jag brukar till och med tänka "jag aldrig kommer kunna skaffa hus för jag har inte pengar till kontantinsats men den stora frågan är då, varför kan dom och inte jag?! Dom har inte heller pengar till kontantinsats. Finns inte en möjlighet att folk i min ålder har så mycket pengar. Det ska vara arv i så fall men alla har inte ärvt.

    Så hur funkar det? Tar alla lån på hus samt topplån på kontantinsatsen? Och hur får dom det att gå runt när dom dessutom skaffar barn och är mammalediga på en inte så stor summa pengar. Killen i hushållet tjänar inte miljoner heller direkt utan en vanlig inkomst.

    Kommer jag också kunna flytta till hus? Sjävklart lär man ju ha en stadig inkomst och det kommer jag få i höst. Min kille har egen firma som går bra och som växer och växer.

    Berätta gärna också hur ni andra har gjort som har hus och som inte har haft råd med kontantinsats.

    Jag vill så gärna ha hus i framtiden!

  • Svar på tråden Hur kan alla runt omkring mig ha råd med hus?
  • Fjärilslarv

    alltså allt beror ju på hur man vill bo. vårt hus kostade 850.000kr och min man har äktenskapsförord på det eftersom det är han som äger det.

    men ska du köpa hus för flera miljoner, ja då behöver du ju mycket mer pengar.

  • athanatos

    Många lever väldigt tajt, och då menar jag väldigt tajt. Inget sparande, mycket krediter och verkligen på gränsen för vad som är hållbart.

  • Malima

    När vi var 27 respektive 28 köpte vi hus för 3,3 miljoner. Vi hade då efter examen haft två bra, men inte extremt bra, löner. Vi bodde ihop i en hyrestvåa, hade inga lån eller dyr levnadsstandard. Vi sparade i ungefär 3år innan vi köpte huset. Vi betalade " allt som ska betala kontant" kontant, dvs vi har inga lån på ex. lagfart osv. Det var absolut mkt pengar att lägga kontant, men tack vare att vi aldrig levt dyrt behövde vi inte göra några ekonomiska uppoffringar.

    Idag lever vi gott, trots föräldraledighet. Inga extrema utsvävningar, men inte heller npgra direkta uppoffringar.

    För vår del har det helt enkelt handlat om att sköta ekonomin rätt från början!

  • kma

    Tack för era svar. Vill ha flera kommentarer :) jag menar både och alltså både hus för runt 600 till typ 2,5 miljoner. Hur kan folk ha råd? Finns det så snälla banker? :) eller är det helt enkelt lätt att få lån på både hus och kontantinsats?

  • kma

    Tack malima för att du delade med dig. Tyvärr kommer vi inte kunna spara ihop så mycket pengar :( jag är 28 och killen 38 så det tar ju säkert 10 år innan vi har sparat ihop till så mycket pengar.

    Men alla dom som inte spar pengar till hus, hur har dom råd??

  • athanatos
    kma skrev 2014-07-11 18:05:31 följande:

    Tack malima för att du delade med dig. Tyvärr kommer vi inte kunna spara ihop så mycket pengar :( jag är 28 och killen 38 så det tar ju säkert 10 år innan vi har sparat ihop till så mycket pengar.

    Men alla dom som inte spar pengar till hus, hur har dom råd??


    Man lånar pengar till höga räntor och sen sliter man halvt ihjäl sig för att klara att betala det.
  • Cornellia

    Jag köpte en liten lägenhet när jag var 23, för 275.000. kontantinsatsen till den lånade jag av pappa. På några månader renoverade jag den (tapeter, köksluckor, golv). Där efter värderade jag upp den till 380.000 och kunde därmed låna upp så att jag kunde betala tillbaka till pappsen.
     
    6 år senare sålde jag den för 700.000, vilket betyder att vi hade ca 400.000 i kontantinsats på vårt nuvarande radhus som köptes för 850.000.

    Även nu har vi hållt på att renovera massor, och vi tror att vi kommer nog kunna sälja för typ 1.2 miljoner när vi väl hittar det hus vi vill ha. 

  • Jayt

    Vi hade inte pengar sparade till kontantinsats men till lagfarten och pantbrev. Vi fick låna till kontantinsatsen då banken tyckte vi hade tillräckligt hög inkomst. Dock hade dom krav på att vi skulle amortera på det lånet. Så vi har höga lönekostnader varje månad men det var något vi var medvetna om. Vi hade säkert lagt undan samma summa till sparandet om vi inte köpt hus på en gång men vi kände att vi inte ville vänta.
    Vi lever inte speciellt snålt och har kunnat renovera lite i taget utan att ta lån. Dock gar vi inte renoverat stora saker såsom kök lch badrum. Sparandet varje månad är inte jättemycket men vi spara. Så det går att köpa hus och leva bra.

  • Norrlandsguld

    Hoppas det är ok att jag frågar.
    Vad kostar det att bo i hus? Klart beroende på vart man bor, men i runda slängar.
    Har en hyreslägenhet på 2 rum som jag betalar ca 4800 för o jag undrar om det inte skulle vara nästan samma som i ett hus för ca 300-400 000.

  • dfuoih

    Med två ok inkomster och utan barn är det inga problem att spara 100 000kr+ per år. Handlar mest om prioriteringar. Efter några år har man till kontantinsatsen på ett billigare hus.

    Många föräldrar och släktingar har sparat till barnen just för att de skall kunna ha det som grundplåt till en lägenhet eller hus. Vi sparar till våra barn och jag räknar med att det blir en rejäl slant när de fyller 18.

    En del har bostadsrätter som de sålt med vinst.

    Många "lånar" till kontantinsatsen av sina föräldrar eller andra släktingar.

Svar på tråden Hur kan alla runt omkring mig ha råd med hus?