• Athema

    Hjälpmedel - Bilder (Autism)

    Hejsan!


    Vi har just innan sommaren fått en remiss skickad till hab om en utredning för Autism på sonen.


    Det pratades om att vi skulle börja använda oss av bilder för att förklara saker till sonen. Som ett schema på vad som ska hända under dagen. Vad han ska göra osv.


    Är det någon som använder sig av något liknande system som hade kunnat länka bilder eller förklara hur man ska göra för att det ska vara lätt att förstå ? 


    Alla tips mottages.

  • Svar på tråden Hjälpmedel - Bilder (Autism)
  • Mamori

    På min sons skola så använder de sådant med en bildserie/schema för att visa vad de ska göra under dagen. Bilderna sitter fast på en remsa och barnen plockar bort bilderna efter aktiviteten är klar. Då blir det tydligt för de som inte pratar bra. Man kan också ha en bok med bilder där barnet kan peka om det tex vill ha något. Googla på pecs :).

  • mammigamia

    Vi brukar bara googla efter bilder. I början var vi mer konkreta och använde oss av digiatlkameran för att ta bílder på specifika saker, men nu räcker det med enkla tecknade bilder. 
    Tips är att ta engelska sökord, då får man fler bilder att välja på. Vi har inte använt oss av pecs. Vår son är 5 år, har språkstörning, men är verbal.

    Finns en bra sida med lite olika material.  www.semej.se

  • frk uggla

    Egentligen är det bara att googla bilder eller ta från clipart.

    Ett förslag är att köpa ikeas billiga whiteboard och sätter upp den i barnets rum eller i köket tex. På den kan du sedan ändra veckodag och sätta upp de olika bilderna med magnet.

    Vet också många som jobbar med mindre bildserier. Tex, "hur gör man i affären?" Eller "vad ska jag göra för att komma igång i skolan?" Då skriver man ut mindre bilder (en bild på ett litet kort) och sätter sedan ihop dem genom att slå hål med ett hålslag och sedan tar en nyckelring och sätter korten i.

Svar på tråden Hjälpmedel - Bilder (Autism)