• lurifiiix

    Hur bäddar man till nyfödd?

    Väntar nu vårt första barn och undrar hur ni egentligen bäddar åt dom små liven?
    Bf är beräknat i vinter.. så det ska vara anpassat till det :)

  • Svar på tråden Hur bäddar man till nyfödd?
  • mumsigmuffin

    Vi har dra-på-lakan, kudde med örngott samt ett täcke med påskakan. Kudden och täcket är från Ikea, funkar jättebra! Brukar stoppa om dottern upp till armhålorna (högre upp går inte då hon vevar med armarna hej vilt). Är det kallt ute har hon långärmad pyjamas, är det varmt har hon en enkel tunn body med korta ärmar. Det bästa är att känna på bröstet och i nacken om du är osäker på bebisens temperatur. Glöm inte spjälskydd! :)

  • rere88

    Dra på lakan, tunn kudde med örngott, täcke med påslakan, spjälskydd

    låt bebisen sova i långärmad pyjamas om det är kallt och ha en filt på under täcket om den känns kall

  • Alexi

    Du ska inte ha täcke till en nyfödd pga andnings/kvävningsrisk utan filtar funkar jättebra.

  • lurifiiix

    Jag blir fundersam för att på Ikea står det att täcke och kudde inte ska användas till barn under 12månader? Har oxå hört att det finns kvävningsrisk med täcke och kudde? Min första tanke var att man bäddar väl som till sig själv.. men ju mer man läser desto mer förvirrad blir man :)

  • mumsigmuffin

    Jag var också fundersam men pratade med barnmorskan och bvc som rekommenderade kudde fram tills att barnet kan vända sig till mage, då tar man bort den. Täcke kan man göra som man vill med sa hon, så länge man inre bäddar upp täcket i ansiktet på barnet och det är ett täcke som andas och inte är för varmt. För oss fungerar det jättebra med både täcke och kudde från Ikea, men gör det som känns bäst för er :)

  • mumsigmuffin

    Vi började med två uppsättningar, men har utökat till tre och ska köpa ytterligare ett set. Så det beror nog på era tvättmöjligheter och om bebisen kräks en del o sådär :) vi har egen tvättmaskin, dottern kräks inte särskilt mycket men det händer att det ändå kommer kräk på kudden. Ofta när man har bäddat rent med det sista örngottet kommer det kräk... :)

  • Rut86

    Vi hade ett tjockt täcke som vi skapade ett "dike" av där barnet ligger. Då ligger bebisen ombonat och känner sig trygg då det är lite trångt. Hade inte kudde i början, fick höra att det var onödigt.

  • tjockobbe

    Har sen födsel för 10 månader bäddat med lakan, plastad frotté under, kudde, täcke o filt. Hon ligger på täcket o har filt över sig. På vintern var det en varmare filt o nu är det en hållit oftast.

    Kudde ska du ha en platt pga att det ska minska risken för platt huvud bak. Ikeas råd ska du inte följa, lyssna på de som arbetar inom barn på riktigt.

    Filt under ett täcke låter också väldigt varmt. Skruva upp värmen istället då.


    Vera 130923
Svar på tråden Hur bäddar man till nyfödd?