• Kreval

    Spara till pensionen

    Hur viktigt är det egentligen att ha stenkoll på sitt sparande till pensionen? Har inte dunderkoll nu men börjar få en liten tankeställare när alla pratar så mycket om hur pensionen ska vara o så. Vet inte ens riktigt om jag har något ordentligt pensionsparande? Mvh en förvirrad.

  • Svar på tråden Spara till pensionen
  • Pension

    Hej Kreval!


    Jag jobbar med sociala medier på Pensionsmyndigheten och såg att du gjort ett inlägg om privat pension och vill gärna svara på dina frågor.


    Din totala pension kommer att bestå av flera olika delar, förutom allmän pension, som du tjänar in till via din deklarerade inkomst så har de flesta även tjänstepension. Om du har tjänstepension så sätter din arbetsgivare varje månad av en summa till dig.


    Utöver dessa delar så kan man om man vill själv spara till pensionen.


    Att spara är alltid bra, men att pensionsspara kan ha sina för-och nackdelar eftersom det finns olika sätt att spara på. Det privata pensionssparandet är helt frivilligt och något du själv tar ställning till om du behöver för att komplettera de övriga delarna i din pension.


    I vissa delar av livet kan det dessutom vara bättre att använda sina pengar till studier och amortera av lån, till exempel för att på sikt få lägre bostadskostnad.


    Om man bestämmer sig för att pensionsspara så är det bra att känna till att den så kallade avdragsgilla sparformen oftast lönar sig för den som tjänar mycket. Här finns en enkel pensionskoll om det: www.maximeradinpension.se/pensionskollen-2/


    Du kan via www.minpension.se   göra en prognos över din totala pension.  Pensionsmyndigheten har tillsammans med Minpension och de flesta tjänstepensionsbolag ett samarbete. Du kan där gå in och göra prognoser över din framtida pension, då får du en helhetsbild över allmän pension, tjänstepension och eventuell privat pension. För att kunna göra prognoser där behöver du logga in dig, antingen med mobilt Bank ID, e-leg eller personlig kod från Pensionsmyndigheten. Den kan du beställa här: www.pensionsmyndigheten.se/BestallPersonligKod.html


    Ditt inlägg hittade jag genom en sökmotor som visar träffar på internet som handlar om pension.


    Har du fler frågor om pension är du välkommen att ställa din fråga direkt på www.facebook.com/fragaompension eller ring vår kundservice på nummer 0771-776 776.


    Hälsningar Adam, Pensionsmyndigheten
Svar på tråden Spara till pensionen