• Anonym (Förvi­rrad)
    Äldre 27 Aug 17:29
    45360 visningar
    194 svar
    194
    45360

    Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(

    Hej!

    Jag och min sambo är inte riktigt överens om det här med ekonomin...
    Han vill gärna att vi delar på gemensamma kostnader som boende, mat och sånt.


     Det skulle jag inte motsätta mig i vanliga fall, men problemet är att jag de senaste 12 månaderna har haft en inkomst på ca 5000:- i månaden. Min sambo tjänar mellan 30-32 000 i månaden. 



    Båda har ju våra egna kostnader, jag har t.ex varje månad:

    Telefon ca 700 (även min företagstelefon)
    Försäkringar 420
    Mediciner för mig och sonen varje månad 600, varannan 700
    CSN 600
    Sjukhusbesök ca 300

    Sen tillkommer det alltid lite för tillfälliga mediciner och salvor m.m
    Och jag har säkerligen glömt nån kostnad, men det är det jag kommer på just nu. Sen är det ju fritidskostnader (barnomsorg) som kommer att komma så småningom. Men i runda slängar ca 2800 i fasta grejer. 

    Jag har numera ingen egen bil, så jag lånar antingen sambon eller svärmors bil när jag ska nånstans. Vid längre resor så betalar jag självklart all bensin för det (behöver inte betala för kortare).

    Jag handlar mat när det behövs, även om det är mina sista pengar. 

    Så det blir inte så mycket över, oftast är det mesta slut en vecka efter jag fått pengarna. Jag känner mig så låst, har ingen bil (vi bor på landet), jag kan inte göra någonting för att jag är totalt pank, och dyker det upp några oväntade kostnader får jag be pappa eller svärmor om ett lån (pappa "får" jag inte betala tillbaka till, därför ber jag sällan honom då jag inte vill det.)

    Nästa månad kommer min inkomst att sjunka till 2320:-, och då vet jag inte vad jag ska göra... då kommer det verkligen inte att räcka till. Min sambo har förståelse för detta nu när min inkomst kommer att bli ännu lägre, men han tycker fortfarande att vi ska ha delad ekonomi, rakt av oavsett vad vi tjänar. I framtiden kommer jag att tjäna bättre, men just nu har jag precis startat ett eget företag och det är kämpigt nu i början.

    Jag har föreslagit en procentuell delning, att vi betalar lika mycket av våra löner procentuellt, för jag vill inte vara pank dagen efter jag fått pengarna :( Men han tycker att det är orättvist. Jag har varit nära att hamna hos kronofogden flera gånger för att jag inte kunnat betala räkningarna, och båda gånger har pappa räddat mig. Pappa ifrågasätter naturligtvis varför inte sambon hjälper mig, men sambon tycker att "han redan betalar så mycket för mig".

    Tycker ni att jag har fel? Själv tycker jag att sambon resonerar helt makalöst underligt, samtidigt som jag förstår att han inte vill betala för allt själv, men han har ju en mycket högre inkomst... Han har ju "försörjningplikt" men det känns ju sådär...

    Jag är skitförvirrad, hur gör andra? Är det jag som gör fel?
  • Svar på tråden Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(
  • Anonym (*****­*)
    Äldre 27 Aug 17:35
    #1

    Var ni överens om att du skulle sluta jobba för att starta ett företag?

    Varför använder du inte högkostnadsskyddet på dina mediciner?

  • Anonym (tillf­ällig)
    Äldre 27 Aug 17:36
    #2

    Är barnet ert gemensamma? Hur länge har ni varit tillsammans? Hur kommer det sig att du tjänar så lite att du inte kan försörja dig själv? Var det ett gemensamt beslut av er att du nu skulle satsa på att jobba med egen firma?

    Om det är ett relativt nytt förhållande där du och barnet kommit in i sambons liv nyligt eller om ni varit tillsammans länge och tagit gemensamma beslut tycker jag spelar in här. Den infon framkom inte i ursprungsinlägget.

  • Anonym (xcxc)
    Äldre 27 Aug 17:36
    #3

    Jag är inte ens sambo men ändå så frågar min kille mig varje dag om jag vill att han ska föra över pengar till mig nu när han vet att jag har det riktigt överjävligt dåligt med cash. Och då är det inte snack om lån utan han vill hjälpa mig och ge mig pengar, vi är två säger han och då delar vi och hjälps åt! För mig låter din sambo extremt snål och faktiskt otrevlig. Hur kan han vilja att hans sambo ska sitta hemma och leva på luft och vatten medan han själv har massor kvar? Och nu vill han att du betalar mer så du får ännu mindre kvar och han ännu mer?

    Kan du inte öka dina inkomster? För om du går till soc tex så räknar dom ju ihop era inkomster och du kan inte få mer. Fattar han inte det?

    Nej, jag skulle helt ärligt inte stå ut med en karl som din.

  • Anonym
    Äldre 27 Aug 17:42
    #4

    när jag var gift, hade vi ett gemensamt konto där pengarna skulle räcka till räkningar och mat. Vi räknade ut hur mycket som behövdes, sen betalade vi in dit, övriga pengar var ens "egna" som man gjorde vad man ville med. Den som tjänade mest la lite mer på det gemensamma konto och det har växlat lite över tid, tex om någon varit barnledig, pluggat osv. Det funkade väldigt bra och man behövde aldrig diskutera vem som skulle betala eftersom pengarna fanns på det kontot. mao, din sambo tjänar mer än du, ha nbrode kunna betala lite större del om du har så låg inkomst just nu

  • Äldre 27 Aug 17:57
    #5

    Har man gemensam ekonomi så sätter man in allt på samma konto och har kort kopplade till samma konto. Att hålla på och föra över och dela med sig ifall det behövs tycker inte jag är likställt med gemensam ekonomi.

    Det ts skriver är ju bara snålt så det förslår och jag skulle inte ens kunna leva i ett sådant förhållande.

  • Anonym (Förvi­rrad) Trådstartaren
    Äldre 27 Aug 18:03
    #6

    Det är "mitt" barn, som vi har på heltid, vi har varit tillsammans sen sonen var tre månader så han har blivit typ som en biopappa. Vi har snart varit tillsammans i 6 år.

    Det var faktiskt min sambos idé att jag skulle starta eget företag så han visste ju att det skulle ge lägre inkomster.

    Angående högkostnadsskyddet så har jag det, men medicinkostnaderna blir ändå  ca 500 i månaden. Sonens mediciner går på också högkostnad och därav de 100-200 till.

    Jag vill att alla som läser mitt inlägg förstår att min sambo inte är nån idiot, han lägger mycket pengar på familjen om vi t.ex reser bort så betalar han hela resan för alla utan gnål. Så det är inte det att han är snål, bara att han vill dela på vardagskostnader. Men jag har svårt att förstå hans resonemang... Han har liksom inte själv några andra drifter än att jobba. Han har inget behov av att träffa vänner, inte "ta en fika" med nån, eller unna sig nåt då och då. Han jobbar stenhårt för att "ge oss en bra tillvaro". Så på ett sätt förstår jag honom. Men jag är annorlunda än honom, det känns pissigt att aldrig kunna ha pengar som till något så enkelt som om sonen vill ha en glass :(

  • sextio­talist
    Äldre 27 Aug 18:04
    #7

    Oavsett om man har gemensam ekonomi (som det inte är i ts fall) eller separat ekonomi, så bygger det på generositet och inte vara girig.

    Vi har separat ekonomi, men det har aldrig inneburit att vi räknat ören eller kronor och under kärva tider så har den som har fått in mest pengar ibland få ta nästan allt.

    Om man ska dela 50/50 på alla utgifter, då är det den som tjänar lägst som bestämmer nivån på vilken standard man ska tycker jag, annars är det procentuellt.
    Men det intressanta är faktiskt i ts fall. Är det ett gemensamt beslut att du ska starta ett företag (= att han ensam få bära alla kostnader) eller är det andra omständigheter som gjort det valet.

    Det är inte juste om man tar ett beslut som gör att den ena personen får bära alla kostnader, utan att förankra beslutet hos den som får bära kostnaderna

  • Anonym (tillf­ällig)
    Äldre 27 Aug 18:15
    #8

    Hur kommer det sig att du tjänar så lite? Har du möjlighet att öka dina inkomster så du kan köpa glass till sonen, fika med vänner osv?

    Det är mentalt tungt att ensam stå för hela familjens inkomster och väl och ve. Om din sambo har gjort det ett längre tag kanske han på detta sätt vill få dig att öka dina inkomster för att lätta hans börda? Som ensamförsörjare vågar ju din man knappt få influensan och stanna hemma från jobbet, än mindre bryta ett ben i en olycka osv. Ser din man möjligheter för dig att öka inkomsterna som han tycker du inte tagit/tar?

    Det kanske inte är så enkelt som att din man är snål? Kanske det ligger något mera bakom hans tankar?

  • Anonym (undra­r)
    Äldre 27 Aug 18:31
    #9

    Hur resonerade ni när ni beslutade att du skulle starta eget? Var han med på att han skulle försörja dig ett par år? Det är ju en sak att försörja en partner som är sjuk eller aktivt arbetssökande, en annan att försörja en partner som på eget initiativ har väldigt liten inkomst. Det senare hade inte jag gått med på. Då hade jag blivit särbo eller brutit upp helt.

  • Anonym (Förvi­rrad) Trådstartaren
    Äldre 27 Aug 18:31
    #10

    Ni har verkligen bra frågeställningar! 

    Anledningen till att jag tjänar lite är pga att jag haft starta eget bidrag som varit väldigt lågt, Jag och sambon kom överens om att eget företag är det bästa alternativet då mina sjukdomar gör så att jag inte kan ha ett "vanligt" jobb. 

    Jag har väldigt dåligt samvete för att han får stå för saker själv, men samtidigt så var vi överens om de minskade inkomsterna för min del :/ Hur mycket jag är vill så kan jag inte öka mina inkomster just nu, men om ett halvår kommer det förhoppningsvis att se annorlunda ut. Detta vet min sambo om... Nu är det inte så att vi bråkar om saken, men vi diskuterar ibland. 

    Det är inte så att jag inte VILL dela på kostnaderna, det vill jag väldigt gärna, men jag KAN inte, inte just nu. Och visst kan jag avstå från den där fikan med kompisar och allt annat, men de här oförutsedda sakerna? Jag vill kunna ha några hundralappar över för att kunna täcka dem om de kommer...

Svar på tråden Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(