• Sjöstjärnan

    Schäfervalp som biter för HÅRT!

    Hej,


    Vår valp (schäfertik 13 veckor) är otroligt bitsk. Jag förstår att valpar bits, men hon är verkligen, verkligen extrem. Hon hoppar upp på oss alla i familjen och biter så vi blöder. Hon visar ofta tänderna och morrar samtidigt. Vi har försökt med avledning och det fungerar ibland. Att kasta iväg en godis gör att hon springer iväg och hämtar den ,men sedan dröjer det inte länge innan hon börjar anfalla igen. (kanske ser hon avledningen med godis som belöning?)
    Vi har också provat med att betämt säga NEJ. Men ju mer bestämt vi säger ordet NEJ, ju mer triggad blir hon, och det känns som problemet blir värre. Vad vi än gör så känner vi att inget fungerar. 

    Vi vet ärligt talat inte hur vi ska hantera detta. Söker information på nätet och där  hittar man så många olika åsikter och råd kring detta. Låt det vara, det växer bort. Eller det här måste tas itu med på en gång, det är inte tillåtet att bita så hårt.

    ÄR det normalt att valpar beter sig såhär extremt? Eller finns det anledning för oss att oroa oss över det här?

    Detta är vår första hund. Vi vill ge hunden bästa möjliga liv och vill verkligen ordna upp detta. Kommentarer som "vissa borde inte ha hund" osv undanbedes vänligt med bestämt.
  • Svar på tråden Schäfervalp som biter för HÅRT!
  • Birgitta02

    Valpar bits. Det vet du redan. Men din valp morrar också. Och biter hårt. Det är inte okey. Ta tag om nosen, titta hunden i ögonen och säg NEJ. Eller morra själv ordentligt. Att morra brukar hjälpa ganska bra, det gör ju valparnas mamma när de går för hårt åt henne. Och åtgärd måste ske varje gång! Du märker ganska snabbt vilken metod som hjälper.

    Det viktiga är konsekvens när det gäller hundfostran. Den får inte bita då och då. Den får inte bita alls. Precis som man om och om igen tar bort hunden från olika farliga saker.

    En sak ni ska träna: Loss. Loss är bra när den kanske äter något farligt ute (valpar äter allt). Lek med hunden med något. Ex dragkamp. Säg "loss". Hjälp hunden släppa leksaken och beröm. Sen ger ni tillbaka leksaken. Eller ger godis och SEN ger tillbaka leksaken. Det tar nån dag innan den fattar och detta tränar ni många gånger om dagen.

  • Birgitta02

    PS. Lek aldrig med händerna. Ha alltid en leksak emellan. Leker man med hunden och viftar runt med bara händerna så blir handen en leksak. Händer ska klappa och smeka. Inget annat.

  • whydoyoucare

    1. Sluta med godiset, det är belöning i hundens ögon.

    2. Valpar bits. Speciellt när tänder är påväg fram eller ska lossna.

    3. För bäst resultat så bete dig som hundar gör. Tar hon i för hårt? Säg ifrån som en hund hade gjort. Dvs ett nyp/bett för att markera. Morra. Ta tag i nackskinnet och lägg hunden i underläge. Självklart så ska dessa hanteringar ske varsamt och inte i övervåld.

    4. Är hunden tillräckligt stimulerad? Det är en brukshund ni har köpt så aktivering och träning krävs från tidigt ålder för att hunden ska få rätt disciplin.

  • Anonym

    Tack, snälla för ditt svar. Vi har provat allt det du skriver och som jag skrev så blir hon mer triggad och biter hårdare när vi tittar henne i ögonen och säger NEJ (har provat morra också) Loss tränar vi flitigt varje dag då hon är som besatt av stenar och tar dem i munnen så fort hon får tillfälle. (vi berömmer henne när hon släpper, men stenarena får hon förstås inte tillbaka) Ska testa ditt tips att träna loss med leksak också.

    Man känner sig så himla misslyckad som hundägare. Är orolig att vi gör fel och att allt ska bli värre och värre. Hade ställt in mig på att det är skitjobbigt med valp, men hade aldrig räknat med att valpen skulle vara såhär "aggressiv".

    Hunden kommer från en seriös uppfödare med fint meriterade föräldrar, så då måste ju hennes "galenskaper" bero på att vi gör fel med henne??

  • Anonym
    Sjöstjärnan skrev 2014-08-28 10:34:48 följande:
    . Vi har försökt med avledning och det fungerar ibland. Att kasta iväg en godis gör att hon springer iväg och hämtar den ,men sedan dröjer det inte länge innan hon börjar anfalla igen. (kanske ser hon avledningen med godis som belöning?)
    Ja du. Läser ditt inlägg en gång till. Nåt jag missade är att du slänger iväg godis när hunden bits! Vilket innebär, för hunden, att "biter jag så får jag godis". Är ju inte ok. Så sluta med det omedelbart. Inget roligt ska hända när hunden bits.

    Och träna hunden. Nu när hunden är valp så funkar det mesta. Gå fint, gå fot, stanna på befallning, ligg, sitt osv. Korta pass på några minuter bara.
  • Anonym

    Vi tränar kommandon hemma, har lagt små korvspår ute på gräsmattan. Leker aldrig med händerna. Inget hjälper. Känns det som. Självklart finns det något vi kan göra som kan hjälpa, men vi vet bara inte hur eller vad.  ALLA kommer med olika svar.

    Veterinären bad oss kontakta en specialist på hundars beteende, för hon tyckte inte vår valp inte verkade "vänlig".

  • Anonym

    Jag har också tänkt att det inte känns så bra att ge godis, men tipset fick vi från uppfödaren som har låååång erfarenhet av schäfrar.

  • Anonym

    Ja, valpar bits men man måste lära dem var gränsen går. Om hon biter er så får hon en godis? Inte konstigt att hon inte förstår vad ni vill. Hon kan ju (troligtivs)  inte vad NEJ betyder ännu, det måste läras in så det kan ni ju börja träna på redan nu.

    Jag skulle prova att när hon biter så ignorera, ställ er upp och vänd ryggen till eller gå ifrån.

    Har själv en hund som varit bitig (han är 11 år idag) och han har bara triggat igång mer om man sagt till på skarpen, markerat "bett" eller lagt ner honom.

    Träna mycket avslappning!

  • suziz
    Anonym skrev 2014-08-28 11:05:31 följande:

    Ja, valpar bits men man måste lära dem var gränsen går. Om hon biter er så får hon en godis? Inte konstigt att hon inte förstår vad ni vill. Hon kan ju (troligtivs)  inte vad NEJ betyder ännu, det måste läras in så det kan ni ju börja träna på redan nu.

    Jag skulle prova att när hon biter så ignorera, ställ er upp och vänd ryggen till eller gå ifrån.

    Har själv en hund som varit bitig (han är 11 år idag) och han har bara triggat igång mer om man sagt till på skarpen, markerat "bett" eller lagt ner honom.

    Träna mycket avslappning!


    Var inte meningen att vara anonym... Vill tillägga också att när ni ignorerat och hunden förhoppningsvis lugnat ner sig så bjud in den till kel och mys i lugn och ro alltså inget uppjagat beröm utan bara lugnt och stillsamt.
  • Anonym

    Vi har försökt med att ignorera. Men att vända ryggen och gå därifrån funkar inte, för hon springer efter och hugger (hårt) i benen eller fötterna.

    Tack för era tips om att man ska sluta ge godis. Ska prova att sluta med det. Det känns inte rätt att belöna detta beteende. Uppfödaren gav oss det tipset, att slänga iväg en näve godis när hon blir för jobbig, för detta beteende kommer ändå växa bort.

    Jag tror att hon är understimulerad, men vet inte vad man kan göra mer än det vi gör...

Svar på tråden Schäfervalp som biter för HÅRT!