• Äldre 29 Aug 13:31
    431 visningar
    4 svar
    4
    431

    Råd

    Hej

    Har två hankatter (5år) båda är kastrerade. Det senaste halvåret nu har den ena katten börjat kissa på allt från kläder på golvet, säng m.m. Vi har varit och testat om han har urinvägsinfektion och alla testen var negativa så det har han inte. Men nu har han även börjat bajsa. Blir små tokig på detta. Behöver råd på vad vi ska göra eller om vi ska ta bort honom. För så här fungerar inte att ha det. Snälla hjälp!!

  • Svar på tråden Råd
  • Äldre 29 Aug 13:41
    #1

    Har ni förändrat något där hemma för ett halvår sedan? Någon flyttat, ni flyttat, någon flyttat in, nya barn? Ute-innekatt?
    En riktig urinvägsinfektion är ovanligt, ffa men baterier. Han kan mycket väl ha idiopatisk cystit, inflammation i urinblåsan vilket är vanligt, då ges Metacam under tio dgr med ev en tio dgrkur till. Det är smärtstillande men även antiinflammatoriskt. Ring veterinären och be om ett recept och tala om vad du tror det är.

    Vad ger du för foder? Det allra bästa är att enbart ge blötmat då det ständigt blir en ordentlig genomspolning i urinvägar och blåsa och på så sätt minska risken för urinvägsrelaterade sjukdomar. 
    Vad har ni för låda? Vad har ni i lådan? Hur ofta tömmer ni? Hur ofta rengörs lådan ordentligt?
    Det som tidigare passat katten kan plötsligt inte göra det. En katt som har ont förknippar lådan med smärta och sätter sig därför utanför.

  • Äldre 29 Aug 13:52
    #2

    Båda katterna är innekatter. Ingen av dem gillar att vara ute inte ens i koppel. Har testat det.  De enda är att vi åkte i väg i några dagar och de fick vara hemma tillsammans med en vän som bodde i lägenheten. Annars så har inga ändringar gjorts. Sonen föddes för 3,5 år sedan. vi var hos veterinären för ca 4 veckor sedan och de tog massa olia prover och så fick vi svar några dagar senare och alla var negativa sa han då. 

    Vi har en stor kattlåda med kupa på för att de ska kunna vara ifred. Sanden byte vi för några veckor sedan med, för de verkade inte gilla den vi hade innan. Så sanden vi har nu är finkornig. Vi gör rent lådan 1 gång om dagen. byter alla sand ca 2:a-3:a vecka.  

  • Äldre 29 Aug 14:37
    #3

    Vissa katter är jättepetiga med att lådorna inte får vara använda innan om dom ska göra sina behov i dom och en låda på två innekatter är lite vilket innebär att den snabbt är förorenad om ni bara gör rent 1 g/ dag. Testa att placera ut 2-3 lådor till och gör rent dom lite oftare. Vissa katter gillar inte heller lådor med tak eller för små lådor. Jag har större baljor typ barnbadbaljor med höga kanter så det är ca 15 cm sand i dom.
    Hoppas det löser sig!

  • Äldre 29 Aug 20:32
    #4

    Skaffa en låda till och ta bort huven, som sagt så kan katter plötsligt börja rata det de haft tidigare. Köp en bra sand som Extreme classic och fyll lådorna med ca 10 kg sand i varje, katter vill kunna gräva ordentligt. Töm när ni ser att någon varit där. Funkar inte det så be veterinär skriva ut Metacam, helt ofarlig medicin om det inte skulle vara idipatisk cystit. Och läs på kattstatus.se så får du tips.
    Katten tycker något är fel och det gäller för oss människor att komma på vad det är, inte avliva. Tvätta ur lådorna med klorin då det lockar till kissande.

Svar på tråden Råd