• robisi

    Billån vs bolån

    Vi köpte ganska nyligen en bil, tre år gammal volvo v70 som vi tog ett billån på volvofinans. Vi är hitils jättenöjda med bilen och hoppas vi fortsatt kommer vara det, men sen eller senare blir det förstås dags att byta igen. Vad jag nu funderar på är om det vore smart att lägga över billånet på ca 150' på huset istället. Skulle kunna göra det utan att ta ut fler pantbrev och räntan är då förståss lägre. Nu är det även så att vi troligtvis ska sälja huset under nästa år för att bygga nytt. Jag tänkte då att det vore en fördel eftersom billånet "försvinner" vid försäljningen, men vi får då å andra sidan låna lika mycket mer till husbygget istället. Vad tror ni? Är det smart att göra så och kanske samtidigt öka amorteringen på huset motsvarande amorteringen för billånet?

  • Svar på tråden Billån vs bolån
  • dfuoih

    Ja. Förutsatt att ni amorterar minst lika mycket extra på bolånet som ni amorterade på billånet och att det inte tillkommer några andra extra avgifter.

  • MAN78

    Håller med föregående inlägg. Helt ok så länge ni extraamorterar. Om inte ni gör det lär en bilkredit inbakat i huslån bli dyrt.

    Samtidigt är det ytterst lite pengar att spara på att flytta ett såpass litet lån. Det brukar ibland också finnas kreditskydd inbakat i Billånen. Det är därför inte bara en eventuell ränteskillnad som är intressant.

  • Vinterankan

    Instämmer med ovanstående. Det dumma med att baka in billån i bolån är att många sedan inte amorterar det och så sitter man med det dolda billånet resten av livet istället.

  • Dina08

    Vi har gjort så och det har fungerat bra i några år. Har dock haft problem med banken när det gäller ett extralån, som nu tydligen är för litet(!) för att få amortera månadsvis på. Hoppas att den regeln inte gäller bildelen.

  • Aumeå

    Jag tycker själv klart, att öka ert bolån ger ca en höjning med 220 kr i månaden med dagens ränta på 150 tusen.förutsatt att ni har bottenlån.
    Skulle det komma kärvare tider kan ni gå ner i amortering och bara betala ränta på den,man kan hålla borta amortering i ca 5 år när man bygger nytt.
    Värde ökning på hus/lägenheter sista åren trollar bort bilen även om den inte amorteras på,sedan har ni löneökning.Oftast behöver man en nyare bil och baka in den i bolånet är en utmärkt ide',en äldre bil brukar oftast föra problem med sig och kosta mer i månaden när man tittar tillbaka.

Svar på tråden Billån vs bolån