• Anonym (Var kommer pengar ifrån?­)
    Äldre 2 Sep 00:51
    4791 visningar
    60 svar
    60
    4791

    Hus runt 3-4 milj

    Vi är ute efter nytt boende. I staden här vl bor så går husen för runt 3-3,8milj för nåt skapligt. Tidigare/ förra året/ 2år sen, så skulle de kanske gå för ca 2,5-3,2 milj. Självklart blir det alltid budgivning på de intressanta objekten. Men var får folk alla pengar ifrån? Har folk blivit så mkt rikare på senare år? Eller tar de större lån?? Var kommer all kapital ifrån? Vilka är ni? Berätta hur ni gör! När man kommer upp i 3-4 milj klassen. Hur mkt har ni då i kontanter att stoppa in? Eller hur stora blir era lån då? Klarar ni av pantbrev o lagfart och 15 procent kontant? Var kommer era pengar ifrån?

  • Svar på tråden Hus runt 3-4 milj
  • Anonym (vi)
    Äldre 2 Sep 04:55
    #1

    Vi arbetar båda två och har ok löner. Vi köpte vår gård med skog i Skåne när vi var runt 27 år. Vi hade sparat till kontantinsats, lagfart, pantbrev, uppläggningsavgifter och skatten.

    Det underlättar om man väntar med barn och utbildar sig innan man köpet sin bostad. Då har man ett gyllene tillfälle att spara.

    Vi klarar vårt liv och gården ekonomiskt även om vi bara får in en lön. Det är bra att räkna så innan husköp för då klarar man eventuell sjukskrivning eller föräldraledighet.

  • Äldre 2 Sep 07:14
    #2

    Vi köpte vårt hus billigt när vi var sk "unga". Renoverade som dårar och har fortsatt på den inslagna vägen tills för något år sedan, egentligen tar det aldrig slut. Nu bor vi utanför allfarsvägen så vårt hus har inte åkt med upp så våldsamt som i en del områden men vid ett nytt hus så har vi gott och väl en miljon att lägga i kontantinsats om så fordras. Det är oförskämt dyrt idag, jag förstår att du undrar. Men nån gång måste man försöka hoppa på hissen upp om man vill ha ett eget hus. Vi startade från plan 1, strax ovan källaren och soprummet, då tar det en del år innan man kommer upp där det börjar likna en utsikt från fönstret. Ska man kliva på redan där, ja då blir det en prislapp därefter.

  • Anonym (C)
    Äldre 2 Sep 07:17
    #3

    Många gör ju bostadskarriär. Börjar köpa en etta som man gör vinst på, flyttar ihop i en trea som man gör vinst på igen innan man köper ett hus. Då har man en miljon att betala med direkt.

  • Anonym (Pip)
    Äldre 2 Sep 07:37
    #4

    Vi har gjort den bostadskarriär som nämndes ovan samt att vi har sådana inkomster som tillåter oss att spara hyfsat stora summor.

  • Äldre 2 Sep 07:41
    #5

    Vi är 25 o 26 och har precis köpt ett radhus i sthlm för 3,1 mille. Denna lägenhet tjänade vi 100 000 på. Sen har jag fått mitt barnsparande för kontantinsatsen+ett arv från min farmor samt sparat en del pengar.

  • Äldre 2 Sep 07:42
    #6

    Gjort bostadskarriär, renoverat och amorterat mycket hela tiden. Senaste huset köptes för drygt 3 milj och drygt häften betalades kontant mha överskottet från förra bostaden.

  • Anonym (Pella­)
    Äldre 2 Sep 08:39
    #7
    Anonym (Var kommer pengar ifrån?) skrev 2014-09-02 00:51:07 följande:

    Vi är ute efter nytt boende. I staden här vl bor så går husen för runt 3-3,8milj för nåt skapligt. Tidigare/ förra året/ 2år sen, så skulle de kanske gå för ca 2,5-3,2 milj. Självklart blir det alltid budgivning på de intressanta objekten. Men var får folk alla pengar ifrån? Har folk blivit så mkt rikare på senare år? Eller tar de större lån?? Var kommer all kapital ifrån? Vilka är ni? Berätta hur ni gör! När man kommer upp i 3-4 milj klassen. Hur mkt har ni då i kontanter att stoppa in? Eller hur stora blir era lån då? Klarar ni av pantbrev o lagfart och 15 procent kontant? Var kommer era pengar ifrån?



    Skulle tro att det är dels en prioriteringsfråga, många är beredda att betala mycket för att bo. Dels att det i många många år funnits en "garanti" i att alltid få sina pengar tillbaka. Därför är folk beredda att ta stora lån och bankerna har ju till väldigt nyligt varit väldigt pigga på att låna ut.

    För några år sedan började jag och min man kolla på hus. Vi har helt vanliga löner (inte högutbildade) och tjänar kanske 50k brutto. Vi fick lånelöfte på 3,7mkr. Aldrig i livet att vi skulle låna så mycket! Men det var vad bankerna var villiga att låna ut. Nu köpte vi för mer humana 2,5mkr varav vi lade in ca 500k kontant.

    Kapitalet har vi fått genom två tidigare lägenhetsaffärer där vi gjort viss vinst. Första lägenheten fick vi hjälp med kontantinsatsen av våra föräldrar men mer än så har vi inte med oss sen tidigare, det finns inte såna resurser i våra släkter. Men vi har väl haft lite tur också kanske.

    Rent allmänt tror jag att man har dålig koll på vad det faktiskt kostar med hus. Det är ingen mänsklig rättighet heller att bo i ett hus. Har ett yngre par i min kompiskrets som är ute efter att köpa hus nu och de har absolut noll att lägga in själva. Så redan där är de fel ute, för de kommer inte ens få lån. Sen har de inte tänkt på lagfart och pantbrev som ökar på med ca 50000kr. De vill även besiktiga huset innan = kostnad. Och de vill jättegärna bygga ut så småningom men där har jag försökt förklara att de MÅSTE prata med kommunen om detaljplanen eftersom det är ett gammalt sommarstugeområde så det är inte ens säkert att de kommer att få bygga ut. Och så är de helt övertygade om att det är sååå mycket billigare att bo i hus än i lägenhet. Säkert i vissa fall men definitivt inte i detta fallet....
  • Anonym (3barn­smamma­)
    Äldre 2 Sep 08:48
    #8

    vi köpte ett hus för 3,5 miljon för några år sedan - då hade vi först köpt en lgh som vi gjorde vinst på, därefter ett radhus som vi gjorde bra vinst på - och på så sätt hade vi pengar att lägga in i vårt husköp!

  • Äldre 2 Sep 08:50
    #9

    Vårt hus kostade drygt tre miljoner för sex år sedan och vi hade ca en miljon kontant som var vinsten efter ett antal lägenhetsförsäljningar.,

  • Anonym (Var kommer pengar ifrån?­) Trådstartaren
    Äldre 2 Sep 11:46
    #10

    Bostadskarriär... Lite svårt när man har barn nu... Visst skulle man ha sparat mera innan. Men då ville vi njuta så mkt vi kunde. Resor, god mat, kläder, dyra krämer, weekend resor, spa. Allt sånt har vi slutat med! Kanske blir så när man har småbarn vilket gör att vi kan spara mer. Men inte så pass mkt att det handlar om 500000 kr- 1 milj för att lägga in kontant. Och lånelöftet från banken, visst får vi låna mkt! Men vill inte maxa vårt lånelöftetak! Skulle aldrig våga! Gör folk det kanske? Hur Vågar ni?

Svar på tråden Hus runt 3-4 milj