Aprildimma skrev 2014-09-19 10:56:33 följande:
Tack för alla tips! Jättefina tårtor du länkade rere88 :)
Har bestämt mig nu för att göra en laban-tårta. Tack för instruktionerna chokladgroda! Det verkar lätt, vill inte ta mig vatten över huvudet :P
Har googlat lite och ska ha polly-fluff och päronmousse som fyllning. Låter det som en bra kombo?
Ska även göra en ytterligare tårta i form av en etta. Har inte bestämt vad jag ska ha i denna, funderar på bär och något mer som passar.
Hur långt innan kan man göra bottnarna? Tänkte om de går att göra idag om man ska ha dem på söndag eller blir de torra?
Har även allergier bland gästerna. Flera som inte tål gluten och en som inte tål ägg. Kan man göra både ägg-och gluten fri eller kanske inte blir gott alls? Kan ju göra en av varje också.
labantårta 20x30 cm
tillaga botten i e braspanna ca 40x30 cm
6ågg
180gr strösocker
180gr mjöl
5gr bakpulver
vispa ägg och socker vitt och poröst
blanda mjöl o pakpulver i en skål
tillsätt mjölblandningen i äggsmeten lite i taget
grädda i 165grader ca 20 min
kolla med tandpetare att den är klar
gör två bottnar och dela på mitten så de blir 20x30
vill du ha chokladbotten så kan du få recept på det
Polly-fluff:
4,5dl vispgrädde
300gr polly
hacka pollyn i småbitar
smält det i vispgrädden
grädden får inte koka
ställ in i kylen, det ska bli helt kall
vispa upp med elvisp
Päronmousse
2,5 dl päronpure
100gr florsoker
4st gelatinblad
4dl vispgrädde
lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min
vispa grädden lätt fluffig
blanda pure och florsocker
krama ur gelatinbladen och värm till 40-45grader i Micro eller vattenbad
rör snabt ner i pureblandningen
blanda ner grädden i pureblandningen.
börja med en liten klick och tillsätt sedan resten.
om du vill ha färska päron kan du mixa 350gr och passera genom en sil så får du pure
smörkräm att spackla tårtan med
400gr umstempererat smör
8dl florsocker
8tsk vaniljsocker
rör smöret mjukt
tillsätt florsocker o vaniljsocker
rör eller vispa tills socket löst sig och du har en jämn och fluffig smörkräm.
vad vill du täcka tårtan med? vispgrädde, sp, mmf, marsipan, mc?