• Anonym (Normalt?)

    Påfrestande 4-åring

    Vi har en 4,5årig pojke som är alldeles alldeles underbar. Omtänksam, rolig, charmig, social, nyfiken, vänlig, pigg på det mesta, tar saker med ett skratt och så himla mysig. Men i perioder (dagar, veckor) är han jättejobbig. Tyvärr är det nog merparten av tiden om vi slår ut det. Han har då myror i byxorna och blir en högljudd och vild retsticka som ska bestämma och bråka om allt! Har vi folk hemma ska han ha all uppmärksamhet; han ylar, far runt i soffor och bråkar över att han inte får fler kakor och säger dumma saker. Han knuffas och lockar lillebror till dumheter som att slänga äppelbitar över rummet osv. Tydligen är han så en del på förskolan också. Särskilt när de är inomhus. Han är jättekänslig för om han får sin sömn eller ej. Det tar flera dagar innan han är på banan om han ligger efter med en timmes sömn. När han är trött är han ibland jättemysig , men för det mesta ganska jobbig med att han spritter med benen, är högljudd (skränar, ylar, sjunger högt eller bankar med saker) och ska göra en massa saker. Vi jobbar med att ge honom mycket positiv uppmärksamhet och med uppmuntring, men ibland spricker det för att det blir för mycket tokigheter. 

    Ända sen han var liten har han haft problem med att sova, men det har blivit så otroligt mycket bättre nu. Han har varvat upp istället för att varva ner när han ska sova och alla tror då att han är jättepigg och glad, men icke!! 

    Nån som känner igen sig?

  • Svar på tråden Påfrestande 4-åring
  • anyXX

    Känner igen min 4,5-åring exakt! Fast han är mer känslig för att ha ätit för lite än för att ha sovit för lite,,,,


    flicka 2008 & pojke 2010
  • jenny99

    Min dotter var sån.Men för oss och henne underlättade det med mycket och regelbunden sömn och bra kost.Undvika för mycket socker.Hon var tokig i att små äta så vi förde in tidigt med skalade små morötter,gurka,äpple.Små ätande har hon än idag men äter tack och lov mycket sallad och grönsaker då.Fick hon för lite sömn,eller utebliven rutin eller för mycket socker blev hon jobbig eller allt för uppåt.Givetvis behövde hon göra sig av med all energi så det var upp tidigt varje ledig morgon och då började dagen med lekplats,utflykter,vänner eller annat.Detta var våra lösningar som funka bra på vår dotter.OM vi hade en hemmadag så var hon högt och lågt.Hemma kvällar var mysiga men det var för att vi varit aktiva på dagen.

  • Anonym (rtfbyu)

    Oh my god ja! En fyraåring som är pestig är pestigare än alla andra pestiga ungar tillsammans!

    4 åringen vi har ibland (är bonusmamma) är sån. Lika ljuvlig som han kan vara lika pestig kan han vara också.

    Här fungerar bara att ta bort honom om han beter sig illa, alltså lyfta in honom på hans rum,  ignorera dåligt beteende (så länge det inte drabbar någon annan eller saker) och uppmärksamma de bra sakerna. Men det fungerar väldigt bra.

    Hoss oss vet han mycket väl att vi säger inte till hur många gånger som helst utan vi säger till tre gånger sen får man inte sitta kvar vid matbordet eller liknande. Han slutar nämligen inte, han varvar upp sig mer och mer tills han nästan är i affekt. En gång hyperventlierade han. Asläbbigt.

  • Anonym (Normalt?)

    Tack för era kommentarer. Någon mer som har det så? Han har senaste tiden också börjat säga en massa hemska saker och säga att andra är dumma och fula ofta. Det är verkligen inget vi säger hemma! 

    Undrar ibland om han har ADHD eller något... 

Svar på tråden Påfrestande 4-åring