• Annaïck

    Frankrike

    Var beredd pa en ganska stor kulturchock när det gäller skola och barnuppfostran. Det är INTE som i Sverige. Har du ett barn med ADHD, asperger, autism eller liknande : ak inte till Frankrike. Franska skolan är lite som det var i Sverige pa 60-talet: gammaldags skrivstil (ska vara exakt storlek, exakt rätt form), utantillinlärning av poesi (barnet har sedan inget val - SKA rabbla utantill inför hela klassen), bestraffning av elever : skriva ex antal rader i skrivboken, ingen rast, time out etc. Gar barnet i förskolan (ecole maternelle 3-5 ar) : ingen tid att vänja sig, barnet lämnas direkt första dagen, har barnen daliga resultat i förskolan far barnet ledsna ansikten typ :(  ritade högst upp pa sitt arbete. Förskolan ser ut som riktiga skolan, de har ett klassrum och möjligen en gympasal. Inga malarsalar eller "snickis" etc. Min dotter hade svart med att lära sig skriva och det visade sig att det inte fanns nagon specialundervisning, vi fick leja en person privat om vi ville ha extra hjälp. Om ditt barn inte har en ambitiös lärare - glöm individualisering - duktiga elever far ha trakigt och lagpresterande elever far mycket lite hjälp. Det är mycket daliga kunskaper om ADHD, autism och nästan inga resurser. Som förälder känner man sig inte speciellt välkommen i skolans värld. Lärare använder ofta samma auktoritära ton när de pratar med föräldrarna som med barnen... har du otur att fa en dalig lärare händer inget. Sa länge de inte gör nagot kriminellt haller skolan dem om ryggen. Det är mycket svart att byta till en annan skola. De flesta väljer att betala för en privatskola om det är problem i kommunala skolan. Har ditt barn i skolan, var beredd att fa betala för extra hjälp. 

    Jag tycker mycket om Frankrike förutom allt som gäller barnuppfostran och skola........

  • Annaïck

    Bade och. De har lekhörna men jobbar även med att lära sig alfabetet, lära sig skriva handstil, att kunna känna igen ord osv Förberedelse för skolan.

  • Annaïck

    Jag vet faktiskt inte. Har du helt "vanliga" barn utan problem med inlärning kommer det att funka bra i alla de länderna. Det är när ens barn sticker ut fran mängden som konflikterna börjar :(   Sedan kan man glömma allt gulligull, invänjning, skynda langsamt... En viktig sak att veta är att man inte far börja i école maternelle om barnet inte har slutat med blöjor. 

  • Annaïck
    jagvill85 skrev 2015-06-11 08:59:31 följande:

    Jag bor i fransktalande Schweiz. Har en 22 månaders som går på dagis "creche" sen han var 5 månader. Super dagis med bra mat även i puréåldern! Härliga kvinnliga och manliga förskolelärare. Varierade aktiviteter. Ca en veckas inskolning. Eftersom de börjar när de är små tar personalen väl i beatan barnets sov och matbehov.

    Här i Schweiz börjar barnen på dagis ofta när mammaledigheten är slut vid 4-5 mån och börjar skolan den höst när de är 4 år. Har också hört att de helst ska vara blöjfria när de börjar skolan, som första året är 4 morgnar per vecka! Sen finns det ju förstås fritids.

    De större skillnaderna jämf med Skandinavien är lite annorlunda annorlunda mattider (kl.8-kl.12-kl.16- kl. 19.30), senare hämtning ( vårt dagis är öppet kl.7-kl.19), det är åtminstone i Schweiz mycket dyrt med dagis, ingen skillnad för utlänningar (ca 1800euro i mån för heltid men beror på vad man tjänar), här är det också mkt svårt att få en plats.

    Pratar svenska med min son men nu när han börjat prata är det nog mer franska. Hans pappa pratar också franska med honom. Men han förstår nog allt jag säger till honom. Att hitta en flerspråkig förskola tror jag nog kan vara svårare och kanske även dyrare.

    Angående rasism tror jag att man som nordbo inte upplever mycket rasism eftersom de flesta tror att man är härifrån. Och när de hör att man är fr norden är reaktionen så gott som alltid positiv. Min man har afrikanskt ursprung ( fransktalande) och han upplever som överallt lite "smyg rasism" men är mycket bra integrerad och har bra jobb. Pga av språket tror jag vi är mycket bättre än upp i norr.

    Voilà, var inte orolig för dagis etc, vissa saker sköts kanske annorlunda än i Sverige men det betyder ju inte att barnen lider här! Ingen annan än du själv kan i slutändan avgöra hur du upplever dessa skillnader. Blir själv galen på folk som håller på och frågar typ " hur kan man lämna en 4-mån på dagis, hämta kl.18, börja skolan vid 4 år....etc". Man anpassar sig till landet man bor i helt enkelt! Kan tillägga att jag kommer från Finland så jämf med Sverige är väl skolan också där lite ålderdomlig.... men har hört att Fin nu börjat få sämre resultat i Pisa mätningarna eftersom de börjat med en mer betyglös elevinriktat svensk undervisningsstil....

    Last thing, Frankrike är inte som Sve på 60-talet gällande adhd etc, men det kan ju förstås ju bero på var i Fra man bor....

    Bonne chance!


    Vi har da varit hos psykologer som verkar helt ointresserade av ADHD. En tyckte det var ok att aga barnen bara man fick kontroll över situationen.....
  • Annaïck

    Vi har en bekant med ett barn som har autism. Hon fick höra av sin psykolog att det var hennes fel att barnet hade autism!!

  • Annaïck

    och bara det att det inte finns speciallärare pa skolorna som kan hjälpa svaga barn. Det kanske är bättre i Paris än i Basse Normandie....

Svar på tråden Frankrike