• Äldre 12 Oct 11:26
    672 visningar
    10 svar
    10
    672

    Hur funkar det med smittsamheten kring vattenkoppor??

    Hoppas nån kan hjälpa mig svara på detta. Igår hade vi besök av en annan bebis, dom säger då att för 7 dagar sedan träffade dom en som fick vattenkoppor dagen efter. Jag blir jätteorolig men dom säger det är bara 5 dagars inkubationstid så han har klarat sig. Men nu läser jag att det är minst 1 v -3 v!! !! Betyder det att min son kan vara smittad?? Dom lekte ju och bet i samma saker. Vad jag får fram smittar det 2 dagar innan blåsorna bryter ut. Så om jag frågar henne om 2 dagar och han inte fått det kan jag vara lugn då eller ska jag oroa mg i 3 v??? Smittar man inte då från dag 1 man bär på det och det bryter ut dag 14, smittar man bara från dag. 12 då?? Kan nån hjälpa mig hur det funkar??

  • Svar på tråden Hur funkar det med smittsamheten kring vattenkoppor??
  • Mascar­aklump­ar
    Äldre 12 Oct 11:57
    #1

    Inkubationatiden är 10-26 dagar och man smittar som sagt 1-2 dagar innan det bryter ut, så med all sannolikhet så har det andra barnet inte börjat smitta ännu. Ni bör dock inte träffa detta barn igen på ett tag.

  • Mascar­aklump­ar
    Äldre 12 Oct 12:01
    #2

    Och ja, om det andra barnet inte fått vattkoppor efter 2-3 dagar så behöver du inte oroa dig längre, då är ditt barn inte smittat.

  • Äldre 12 Oct 19:42
    #3

    Det är väl bara bra om ditt barn får vattkoppor så det är avklarat..... ja, ditt barn är troligtvis smittat.

  • Äldre 12 Oct 20:04
    #4

    Försökt smitta min son 2 gånger utan resultat. Så inte alls säkert att ditt barn är mottagligt.

  • En blå giraff
    Äldre 12 Oct 20:13
    #5

    Inte så troligt men kanske inte helt omöjligt heller att din bebis smittats. Men oroa dig inte för det är ingen farlig sjukdom. Små barn får ofta väldigt lindriga symtom också och sedan är det avklarat.

  • Äldre 12 Oct 22:19
    #6

    Nästan alla jag vet som fått vattkoppor har fått det c:a 2 veckor efter, några lite senare men tror inte jag vet någon som fått det så tidigt som 10 dagar innan även om det säkert förekommer.

    Jag skulle gissa att det är rätt otroligt att din bebis skulle smittats, även om barnet i fråga skulle varit smittsamt vilket jag som sagt inte tror så är det ändå inte säkert att det smittar.

    Min yngsta var på barnkalas och vi var på middag hos vänner samma dag som vi sen hittade kopporna på kvällen och ingen av de vi träffat åkte dit.

    När mina två äldsta hade vattkoppor åkte vi på en smitta-ner-turne (självklart ombedda att göra så) Då lyckades vi smitta 11 av 12 barn men då var vi jättenoga med att det skulle sitta supertätt, krama på varandra och några badade även badkar. Men som sagt vanlig lek är inte så effektiv.

  • Äldre 12 Oct 22:42
    #7

    Tack snälla för era svar!! Så troligen är han inte smittad då! Jag vill inte att han smittas 10 månader gammal. Konstigt bara att man inte smittar från dag 1 man utsätts för smittan och sen bär på den. Utan bara 2 dagar innan den bryter ut. Men bra det!!

  • Mascar­aklump­ar
    Äldre 12 Oct 23:56
    #8
    idape skrev 2014-10-12 22:42:24 följande:

    Tack snälla för era svar!! Så troligen är han inte smittad då! Jag vill inte att han smittas 10 månader gammal. Konstigt bara att man inte smittar från dag 1 man utsätts för smittan och sen bär på den. Utan bara 2 dagar innan den bryter ut. Men bra det!!


    Det är ju inte samma lilla viruspartikel som hoppar runt från människa till människa utan när viruset infekterar en person måste den gå igenom sin livscykel och bilda nya virus som i sin tur kan infektera andra. Inte konstigt alls att det tar ett tag, med andra ord.
  • Äldre 13 Oct 11:26
    #9

    Ok, tack för svar!!

  • Äldre 13 Oct 11:28
    #10

    Då hade vi tur i oturen kan man säga som träffade honom nu.


    idape skrev 2014-10-13 11:26:20 följande:

    Ok, tack för svar!!


Svar på tråden Hur funkar det med smittsamheten kring vattenkoppor??