• Äldre 17 Oct 21:45
    758 visningar
    5 svar
    5
    758

    Förkylningsastma, råd tack!

    Hej

    Skulle behöva lite råd från er som har barn med förkylningsastma.

    Vår son har haft förkylningsastma sedan han var 5 veckor. Han är nu 9 månader. Symptomen ser lite olika ut beroende förkylnigsart. Rossel i lungorna, indragningar, skällande hosta, svår slemhosta, röda ögon, väsande andning och svårt att andas. Vi har varit till akuten ett flertal gånger samt legat inne på sjukhus.

    För tillfället har vi dessa mediciner:
    Underhållningsdos:

    Singulair (pulver) 1 gång per dag han började med det för 1,5 veckor sedan.
    1 puff Fluitid

    Om han blir förkyld ska vi vid första symptom påbörja följande medicinering i 3-7 dagar för att sedan trappa ned:
    4 inhaleringar per dagpulmicort i en Pari boy
    4-8 inhaleringar Ventoline i en Pari boy

    Betapred när inget har hjälpt, dock ger den inte så bra effekt på honom enligt hans läkare.

    Detta har vi följt men de senaste gångerna har han varit sjuk i ca två veckor för att sedan ha två symptomfria dagar och bli riktigt illa igen.

    Detta börjar ta knäcken på oss. Hur medicineras era barn med jobbig förkylningsastma?

  • Svar på tråden Förkylningsastma, råd tack!
  • Äldre 17 Oct 21:50
    #1

    Min dotter hade det (hon har tack och lov växt ifrån det idag, hon är nu 7 år) hostade tills hon kräktes ibland :( vi hade ventoline och flutide och vi puffade morgon och kväll varje dag oavsett om hon var förkyld eller inte. Hatar astma det har vi svurit över många gånger, barn nr två är fyra och har peppar peppar aldrig visat symptom och jag håller tummar och tår att även trean (6 månader) ska klara sig. Lycka till!

  • Äldre 17 Oct 21:59
    #2

    Skönt att höra att de kan växa ifrån det! ???? hjälpte medicinerna?

  • Äldre 17 Oct 22:21
    #3

    Yngsta tösen hade begynnande lunginflammation på g den veckan hon började få Airomir vid 6 månader (januari). Hon fick samma vecka Fluitide. I april-maj hade vi perioder av förkylningar. Hon medicinerade Fluitide 2 doser morgon och kväll en vecka efter hostan slutat tror jag det var, sedan en dos morgon och kväll. Airomir vid behov. Tyvärr fick hon en ny förkylning bara någon dag efter vi minskat ner till 2 doser om dagen. Efter 3 sådana förkylningar fick hon testa Singular en vecka. Kanske funkade det på luftrören, men slog ut hennes mage fullständigt till 6 lösa blöjor per dag. Vi fick köra på Fluitide med dubbel dos morgon och kväll från slutet av maj till midsommar för att sedan fasa ner till en dos vid två tillfällen några dagar, sedan en dos/dag till månadens slut.

    Sedan dess vid 13 månader har hon varit besvärsfri. Då har hon ändå börjat förskolan i augusti och vi har räknat med en massa vabdagar, men det är storasyster på 4 år som drabbats både under sommaren och nu. Hon ligger och hostar på nätterna, så vi bara väntar på att lillasyster ska smittas. Den stora har bara Ventoline med Vortexmask. Hon har fått Betapred en gång förra sommaren då febern och hostan samt andningspåverkan inte gav med sig. Hon kan även hosta så hon kräks av slemmet. Nu har vi stöttat upp sängen med sovpuckar och en nackkudde för ökad lutning.

  • Äldre 18 Oct 08:08
    #4

    Astman kan ju faktiskt ha gått bort. Vi håller tummarna att den kommer gå bort på våran lilla snart. Så sjukt jobbigt att vara konstant orolig.

    Låter som vi kanske ska medicinera honom lite längre när han är dålig, blir ju att vi slutar precis när han är bra och sen börjar det om igen.

  • Äldre 18 Oct 18:03
    #5

    Det blev bättre när vi gav henne två ggr per dag, men det tog några dagar innan det gav effekt, och glömde man nån dag så blev det snabbt värre

Svar på tråden Förkylningsastma, råd tack!