• Anonym (Undrar)

    Får en fosterfamilj byta namn på barnet?

    Barnet är drygt ett halvår gammalt och har en konstigt "hittepå-namn" som är svårt att veta hur man ska uttala.
    Biologiska föräldrarna har inte vårdnaden. 

    Frågan är inte om vad man anser är rätt, utan FÅR man det?

  • Svar på tråden Får en fosterfamilj byta namn på barnet?
  • Anonym (.-.-.-.-.)

    "Du som är över 18 år kan vända dig till PRV för att ansöka om dina familjehemsföräldrars efternamn. Ett medgivande från familjehemsföräldrar och personbevis för både dig och dina familjehemsföräldrar ska följa med din ansökan. Förutsättningen är att du faktiskt har varit placerad hos de aktuella föräldrarna under en längre period. Ett bra sätt att visa detta är genom att skicka in ett intyg från socialförvaltningen som anger den period du har varit placerad. En ytterligare omständighet av betydelse är hur länge du har varit folkbokförd på familjehemsföräldrarnas adress."

    exempel:

    Per har sedan två års ålder varit placerad i familjehem hos familjen Lund. Makarna Lund har två biologiska barn. Per bär fortfarande sina biologiska föräldrars efternamn Johansson. Nu slutar Per snart gymnasiet och vill på sitt betyg ha samma efternamn som den familj som han känner är sin, det vill säga familjen Lund. De två biologiska barnen säger även de att Per är deras bror.

    www.prv.se/Personnamn/Byta-personnamn/Byta-efternamn/Byte-till-familjehems-foraldrars-efternamn/



    Har ingen aning vad som gäller minderåriga men tror inte fosterföräldrar själva får ta det beslutet?  Hör med Patent och Registreringsverket

  • Kasperina

    Har barnet något andranamn som kan användas i stället? Jag tror inte fosterföräldrarna får byta namn juridiskt, men de kan ju välja ett andranamn eller ett smeknamn om tilltalsnamnet är svårt att använda till vardags.

  • Anonym (.....)

    När/om barnet är vårdnadsöverflyttad så kan man byta namn. Tilltalsnamn väljer föräldrar om de finns, i annat fall väljer en "förmyndare", tror jag det kallas. Det behöver inte vara familjehemmet.

  • Anonym (Fast....)

    Fast det låter ju inte som att de byter namn ju. Det låter ju som att de bara väljer att kalla barnet för något, ett smeknamn eller liknande.

  • Anonym (Fast....)

    Läste en gång till. Är det ni själva som är familjehemmet som vill byta namn på ett barn som är placerat hos er?

  • Anonym (namn)

    Det finns regler kring byte av förnamn. Man ansöker hos Skatteverket och i vissa fall Patent- och registreringsverket. Gäller det en minderårig så är det vårdnadshavaren (som alltså inte behöver vara densamma som den biologiska föräldern) som ansöker.

  • Anonym (Soc.)

    När du säger att bioföräldrarna ej har vårdnaden, menar du då att en vårdnadsöverflytt till fosterhemmet redan skett, fast barnet bara är ett halvår?

  • Anonym (que?)

    Varför har inte föräldrarna vårdnaden?? Det är väldigt ovanligt....

    Att de inte får fatta beslut om den dagliga omvårdnaden är en annan sak än att de inte har vårdnad om sitt barn.

  • Anonym (que?)

    Varför har inte föräldrarna vårdnaden?? Det är väldigt ovanligt....

    Att de inte får fatta beslut om den dagliga omvårdnaden är en annan sak än att de inte har vårdnad om sitt barn.

Svar på tråden Får en fosterfamilj byta namn på barnet?