• Moonprincess

    Ensam är INTE svag!

    Lärarna på min dotters skola kallade mig på möte. Dom är oroliga för mig och min dotter.
    Vi flyttade från stockholm till Falun i augusti. Min dotter började i en helt ny skola. Hon är snart 7 år och går i 1an.
    Fröknarna har från start klagat på henne. Hon sitter inte still, hon blir arg, hon skriker och kastar saker när hon inte förstår eller om någon retar henne.
    Har fått många samtal på telefon och även fått gå in i klassrummet när jag hämtar henne för att prata.
    Det här säger dom nu:

    "Ni är ju en sån liten familj. Det är ju bara ni två. Och du är ju ensam och det är ju så jobbigt. Det måste vara så jobbigt att ha ork hela dagarna. Speciellt med din sjukdom."
    Ja, jag har astma. Ja jag är ensamstående. Hon bor heltid med mig, och har alltid gjort det.
    Är vi ensamstående sämre än de som bor ihop?
    Är vi som har lätt astma dåliga föräldrar?
    Uppenbarligen.

    "Din dotter får utbrott på lektionerna när hon inte förstår eller kan. Vi undrar hur det är hemma."
    Jag blir förbannad men håller mig lugn och svarar:
    "Hon är en fruktansvärt glad och mysig tjej hemma. Har ni testat att undervisa på ett annat sätt som kanske får henne att förstå lättare? Jag behövde tyst runt omkring. Helst sitta ensam i ett rum med en lärare som förklarade på ett annat sätt till mig än vad som förklarades för alla barnen. Alla har olika sätt att förstå."
    "Nej det har vi inte."
    "Har ni testat att låta henne gå ut ur klassrummet och lugna sig när hon blir arg? Det gör jag hemma, hon får gå till sitt rum och efter 5 minuter kommer hon tillbaka och är glad och säger förlåt och kramas."
    "Nej, det får vi väl prova då..."
    "Och har ni någon koll alls på vad de andra ungarna gör mot henne? Jag har både hört och sett själv vad en del säger och håller på. Jag kan förstå att hon blir arg. Om dom viskar på lektionerna och hon blir arg kanske ni kan prova med att FRÅGA henne varför hon är arg."
    "Ja, det bör vi ju göra. Det visste vi inte."

    Och då kom bomben:
    "Men du är ju ensam, du kanske vill att vi fixar med en stödfamilj så du får lite ensamtid ibland."


    Tydligen så är vi ensamstående inkapabla att ta hand om barn.
    Min mamma tog hand om 4 barn ensamstående. Min syrra har 4 småbarn och är ensam. Inte fan är det någon som klagar på det. Alla tycker hon är så stark och beundransvärd.
    Men HÄR. Är man ensam så är det något som inte stämmer. Då behöver man massa hjälp.

    Det har gått en vecka sen samtalet, och dom säger att det går bättre för dottern på lektionerna, att dom kan hjälpa mer.
    Men ändå. Det sitter fast i mitt huvud.
    ÄR man en sämre förälder bara för att man är ensamstående? Är man stämplad av samhället då liksom? En osynlig "tyck synd om mig" skylt??

    Ursäkta, behövde ventilera lite.
  • Svar på tråden Ensam är INTE svag!
  • Kejkej91

    Det är nog bara för att det är till Dalarna du flyttade tyvärr. De gillas att skvallras där borta

    Jag tycker i alla fall att du verkar vara stark och jag beundrar alla ensamstående :) 

  • Moonprincess

    Jag börjar misstänka det!
    Här är det fortfarande lite så där gammalmodigt eller nåt. Fint på ett sätt men vad fan...
    Tack! 

  • Penida

    Din dotter mår ju uppenbarligen inte bra om hon reagerar på så sätt. Har du funderat på att vara med något i skolan? Har du verkligen pratat med henne hemma om hur hon känner inför skolan osv?
    Det är klart det inte har något att göra med att du är ensamstående, klumpigt av dem.


    Avskyr CIO-metoder
  • gbgumman

    Vill inte säga att du är svag och inte klarar situationen. Men är du säker på att du inte vill en stödfamilj. En kvinna jag känner är stödfamilj till en pojke som gick på mina barns dagis (därför känner jag även mamman lite). Det verkar ju va en jätte trevlig lösning. En helg i månaden bodde barnet hos denna kvinna och de hitta på kul saker. Mamman brukade träffa vänner, sova ut, ibland åka och hälsa på någon, eller bara gå ut och äta med en kompis. Jag skulle LÄTT ta den hjälpen om jag var ensamstående.

  • Konservativ

    De ville säkert vara förstående och hade funderat på lösningar. Ville du hellre att ni skulle blivit kallade till rektorsexpeditionen och få en utskällning för din ouppfostrade dotter? Varför ska din dotter ha privatlektioner av en lärare?

    En förälder som blir förbannad på skolan för att barnet får utbrott. 

  • Flickan och kråkan

    Skolsituationen för din dotter fungerar inte. Att du är ensamstående har givetvis inte någon betydelse, så häng inte upp dig på det. För din dotters skull måste du tillsammans med skolan ta tag ordentligt i detta nu och utreda orsakerna. Det är vad som krävs för att eventuellt få resurs om det är vad din dotter behöver. Ju snabbare ni tar tag i det, desto bättre för din dotter. Och det är inget som är konstigt eller något att skämmas för. Ha inte taggarna ut mot skolan för det löser verkligen ingenting - tvärtom.

  • Moonprincess

    Inte har jag taggarna utåt så. Blir bara jävligt less på att höra hur synd det är om mig som är ensamstående.

    jag har pratat med dottern och hon trivs i skolan och längtar dit faktiskt. Hon älskar fritids också. Det är bara en lektion som det blir så och det är matten. Just därför som jag sa att dom kanske ska testa att lära ut på ett annat sätt för henne. Man kan förklara för alla men förstår inte en elev så kan man förklara vid dennes plats på ett annat sätt tills den förstår. Ser inget konstigt med det. Så har det varit i alla andra skolor genom åren.

  • Flickan och kråkan
    Moonprincess skrev 2014-10-24 09:55:09 följande:

    Inte har jag taggarna utåt så. Blir bara jävligt less på att höra hur synd det är om mig som är ensamstående.

    jag har pratat med dottern och hon trivs i skolan och längtar dit faktiskt. Hon älskar fritids också. Det är bara en lektion som det blir så och det är matten. Just därför som jag sa att dom kanske ska testa att lära ut på ett annat sätt för henne. Man kan förklara för alla men förstår inte en elev så kan man förklara vid dennes plats på ett annat sätt tills den förstår. Ser inget konstigt med det. Så har det varit i alla andra skolor genom åren.


    Jag förstår att de är trist. Däremot låter det verkligen som att det är mer i skolan som inte fungerar med tanke på vad du skriver i TS. Är och har det varit som du beskriver i TS så tycker jag verkligen inte att du eller skolan ska släppa det. Då gör ni henne en otjänst. Om det är just matten så kanske är det bra att utreda vad som är hennes specifika svårigheter exempelvis. 
Svar på tråden Ensam är INTE svag!