• isabelless

    JULBAK

    Jag gillar att vara ute i tid och veta innan ungefär när och vad som ska göras. Nu har jag börjat fundera inför julens bak!

    Tar tacksamt emot tips och gärna länkar till recept!

  • Svar på tråden JULBAK
  • Eleonor01

    Saffrans biscotti

    100 g Smör

    2 kuvert saffran a 0,5 g

    50 g grovhackad skalad mandel

    2 ägg

    1½ dl socker

    5 dl mjöl

    1½ tsk bakpulver

    1 dl russin (om man gillar det)

    Kanel ingefära vaniljsockercitron

    Ägg+socker vispas

    Smält smör på spisen å häll i saffran å sen ner i äggskålen

    Torra ingredienser blandas å sen hälls i äggen

    Tre längder platta till

    10 min 200grader

    Skär i bitar, vänd upp den skurna sidan.

    5 min 175 grader

    Vänd dem

    5 min 175 grader

    Stäng av ugnen å låt de stå tills ugnen e kall

  • Eleonor01

    Snöbollar

    30 st

    200 gram rumstemperat margarin

    3 dl florsocker

    5,5 dl havregryn

    1,5 dl marsanpulver

    2-4 msk kallt vatten

    200 g vit choklad

    Kokosflingor

    Rör ihop margarin och socker.

    Tillsätt resten.

    Forma till bollar och in i frysen medans du smälter chokladen.

    Doppa i den smälta chokladen och rulla i kokosen.

    In i kylen.

  • Eleonor01

    Saffrans tryffel

    1 ½ dl grädde

    1 paket saffran, ½ g

    150 g mörk choklad, 65%

    30 g smör

    250 g vit choklad, smält

    Koka upp grädden tillsammans med saffran, låt stå och dra en stund.

    Hacka den mörka chokladen fint. Värm upp saffransgrädden igen och häll den över den hackade chokladen, 1/3 i taget. När blandningen är slät och jämn, tillsätt det rumsvama smöret.

    Ställ tryffeln i kylskåp så att den blir så fast att man kan rulla små kulor av den.

    Gör 30 kulor och låt dem vila.

    Smält den vita chokladen försiktigt (lämplig temperatur är 29-30 grader) och doppa sedan kulorna i den.

    Låt dem stelna och doppa en gång till. Den här gången lägger du dem på ett bakgaller och rullar runt med hjälp av en gaffel. På så sätt får pralinen den "taggiga" ytan.

  • Eleonor01

    Saffranskaka

    2 hg smör

    1-2 paket saffran

    1 sockerbit

    2 ägg

    3 dl socker

    1,5 dl mjölk

    4 dl vetemjöl

    2 tsk bakpulver

    Florsocker till garnering

    Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant. Jag använde kokos. Riktigt god smak till saffran

    Smält smöret och låt det svalna. Rör ner saffranet.

    Vispa ägg och socker pösigt.

    Tillsätt saffran, smör och mjölk.

    Blanda mjölet med bakpulvret och rör försiktigt ner det i smeten.

    Häll smeten i formen.

    Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter.

  • Eleonor01

    Snickers

    350 g jordnötssmör

    1 dl strösocker

    2 dl ljus sirap

    1 liter flingor, t ex corn flakes

    1 dl kokosflingor

    300 g mörk choklad

    Klä en form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper. Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull. Låt allt smälta samman och sjuda på medelvärme 1-2 min under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Krossa flingorna och rör ner dem och kokos i smeten. Bred ut den i formen. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad och bred ut den på kakan. Låt kallna och skär i rutor.

  • Eleonor01

    Glöggtryffel

    200 g mörk choklad

    1 dl vispgrädde

    25 g smör

    5 msk farinsocker

    2-3 msk glögg

    Hacka chokladen. Koka upp grädde och fatinsickret. Tillsätt chokladen, smöret och glöggen och rör tills det är en slät massa.

  • fluu

    Till själva julfirandet ska jag i år baka:

    Pepparkakor
    Lussebullar
    Kavring
    Polacookies
    Juliga kokostoppar
    Pepparkakstårta
    Honungsbräck

    Annars bakar jag en hel del annat juligt året runt. På kanelbullens dag gjorde jag julifierade kanelbullar exempelvis. Mjuk pepparkaka är ju alltid skojsigt. Saffrans- och apelsinbullar blir det till fredagsmys idag.


    Jag är Narcissus, en fåfäng fakir SAVE ME KAIZER!
Svar på tråden JULBAK