JULBAK
Jag gillar att vara ute i tid och veta innan ungefär när och vad som ska göras. Nu har jag börjat fundera inför julens bak!
Tar tacksamt emot tips och gärna länkar till recept!
Jag gillar att vara ute i tid och veta innan ungefär när och vad som ska göras. Nu har jag börjat fundera inför julens bak!
Tar tacksamt emot tips och gärna länkar till recept!
Saffrans biscotti
100 g Smör
2 kuvert saffran a 0,5 g
50 g grovhackad skalad mandel
2 ägg
1½ dl socker
5 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl russin (om man gillar det)
Kanel ingefära vaniljsockercitron
Ägg+socker vispas
Smält smör på spisen å häll i saffran å sen ner i äggskålen
Torra ingredienser blandas å sen hälls i äggen
Tre längder platta till
10 min 200grader
Skär i bitar, vänd upp den skurna sidan.
5 min 175 grader
Vänd dem
5 min 175 grader
Stäng av ugnen å låt de stå tills ugnen e kall
Snöbollar
30 st
200 gram rumstemperat margarin
3 dl florsocker
5,5 dl havregryn
1,5 dl marsanpulver
2-4 msk kallt vatten
200 g vit choklad
Kokosflingor
Rör ihop margarin och socker.
Tillsätt resten.
Forma till bollar och in i frysen medans du smälter chokladen.
Doppa i den smälta chokladen och rulla i kokosen.
In i kylen.
Saffrans tryffel
1 ½ dl grädde
1 paket saffran, ½ g
150 g mörk choklad, 65%
30 g smör
250 g vit choklad, smält
Koka upp grädden tillsammans med saffran, låt stå och dra en stund.
Hacka den mörka chokladen fint. Värm upp saffransgrädden igen och häll den över den hackade chokladen, 1/3 i taget. När blandningen är slät och jämn, tillsätt det rumsvama smöret.
Ställ tryffeln i kylskåp så att den blir så fast att man kan rulla små kulor av den.
Gör 30 kulor och låt dem vila.
Smält den vita chokladen försiktigt (lämplig temperatur är 29-30 grader) och doppa sedan kulorna i den.
Låt dem stelna och doppa en gång till. Den här gången lägger du dem på ett bakgaller och rullar runt med hjälp av en gaffel. På så sätt får pralinen den "taggiga" ytan.
Saffranskaka
2 hg smör
1-2 paket saffran
1 sockerbit
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker till garnering
Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant. Jag använde kokos. Riktigt god smak till saffran
Smält smöret och låt det svalna. Rör ner saffranet.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt saffran, smör och mjölk.
Blanda mjölet med bakpulvret och rör försiktigt ner det i smeten.
Häll smeten i formen.
Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter.
Snickers
350 g jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 liter flingor, t ex corn flakes
1 dl kokosflingor
300 g mörk choklad
Klä en form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper. Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull. Låt allt smälta samman och sjuda på medelvärme 1-2 min under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Krossa flingorna och rör ner dem och kokos i smeten. Bred ut den i formen. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad och bred ut den på kakan. Låt kallna och skär i rutor.
Glöggtryffel
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
25 g smör
5 msk farinsocker
2-3 msk glögg
Hacka chokladen. Koka upp grädde och fatinsickret. Tillsätt chokladen, smöret och glöggen och rör tills det är en slät massa.
Tusen tack Eleonor01!! :)
Detta brukar Jag göra. Biscottin är jätte goda! Går att variera om man inte gillar saffran
Favoritar
Till själva julfirandet ska jag i år baka:
Pepparkakor
Lussebullar
Kavring
Polacookies
Juliga kokostoppar
Pepparkakstårta
Honungsbräck
Annars bakar jag en hel del annat juligt året runt. På kanelbullens dag gjorde jag julifierade kanelbullar exempelvis. Mjuk pepparkaka är ju alltid skojsigt. Saffrans- och apelsinbullar blir det till fredagsmys idag.