• Anonym (Mamman)

    Ammar min 14 månaders, folk tycker det är äckligt.

    Hej!

    jag fick mitt första barn för 14 månader sen och jag ammar fortfarande barnet. Främst för att det är det enklaste sättet att söva och trösta barnet, men också för att det är mysigt och det fungerar så bra.

    När jag var gravid uttryckte svågern och svärfar att det är äckligt att amma stora barn. De sa att när barnen börjar gå eller försöker gräva fram tissen själv så ska man sluta.

    Efter det har jag inte vågat berätta åt någon att jag fortfarande ammar. Varför är det äckligt? Jag förstår inte vad som är fel med att amma stora barn.. :(

    Snart kommer julen, och jag tror inte att barnet kommer vela sluta amma tills dess. Vi kommer spendera julen med svärfamiljen och de kommer nog märka att barnet ännu ammas då h*n visar tydligt vad h*n vill och har börjat säga "tisse" när h*n vill ha bröstet. Jag är orolig att de då kommer säga något eller börja prata bakom ryggen om mig.

    Så varför är det äckligt? Borde jag sluta amma? När ska man sluta amma? Och vad ska jag säga åt svärfamiljen så de slutar tycka jag är äcklig?

  • Svar på tråden Ammar min 14 månaders, folk tycker det är äckligt.
  • Anonym (amning)

    Jag tycker det är fint att du ammar. Du ger närhet och trygghet till barnet. Jag ammade bara tills mitt barn var 1 år men efter det så BVC åt mig att sluta amma då barnet vägrade alla annan mat och minskade på kurvan.. Så jag grät och fick sluta.. Tyckte då ändå att det var ganska okej. Barnet var ju " Stort". Nu när jag ser bilder när min lilla var 1 år inser jag hur LITEN hon fortfarande var. Jag tycker du gott kan amma så länge du vill och det känns bra för er båda. Varför skämmas? Du kommer se tillbaka på denna tiden som kort och att ditt barn är faktiskt litet fortfarande. Oroa dig inte. Frågar dom om du ammar? så svara att har dom verkligen med det att göra? Vill ditt barn ha brösten så avvärjer du lugnt och sen tar amning när det passar. Eller låtsas att du ska byta blöja och smyg iväg. Om du verkligen inte bara vill säga" Ja jag ammar än"

  • Anonym (LlL)

    Hej. 

    Det borde du bestämma. Att amma en 4-åring är nog lite konstigt (enligt mig iaf) men en 14 månader, njaaa det tycker jag inte. Jag slutade amma när min dotter var 11 månader för att jag ville det. 
    Så kommer jag även att göra med vårt nästa, dvs amma till ungefär ett år för att JAG känner att det räcker. Men du måste bestämma själv vad som funkar för dig och ditt barn. Jag skulle definitivt säga ifrån till alla som blandar sig i. En svåger och en svärfar har INGET med det att göra och du borde definitivt göra det klart för dem.
    Du ska aldrig skämmas för att du ammar ditt barn. Och du ska definitivt inte gå runt och smyga med det. Ditt barn, din kropp och definitivt ditt val. 

  • Anonym (Säg ifrån)

    Jag har ammat mina barn fram till 14-18 månader. Ingen har lagt sig i. Kanske för att de vet att jag hade blivit riktigt arg om någon la sig i, det skulle jag aldrig ha tolererat. Det ska dom fullkomligt skita i.

    Det enda äckliga i den här historien tycker jag är att kalla bröst för "tisse", ett ord som får mig att kräkas lite. Men, det behöver du inte lägga någon vikt vid, för det är bara min åsikt. Varken mer eller mindre.

  • Anonym (hmm)

    Äckligt? Ja lite för barnet är ändå rätt stort och du borde hitta ett annat bättre sätt att trösta barnet på. Amma kan du ju inte göra för evigt.

  • Zuzanne

    Det är inte äckligt och du skall inte sluta amma för att någon annan vill det och tycker det är äckligt. Jag ammar min 13-månaders flera ggr om dagen och till sömns, tröst och mellanmål. Be dem fara och flyga. Har aldrig fått någon kommentar om att det är äckligt, mest förvåning om att det finns mjölk kvar. Förklarar att det finns mjölk så länge jag ammar och att jag slutar när barnet vill sluta. Sedan lägger jag till att hon vill säkert ammas tills hon blir minst 5 år och att hon skull få tutten om så vore 15 om hon ville det. Dina svärföräldrar är omogna och otrevliga. De har ingen rätt att anmärka på hur ni gör. Det tillhör vanligt hyfs att hålla tyst om vissa saker, i synnerhet när det inte rör dem. Hade mina svärföräldrar sagt så hade vi gemensamt meddelat dem att kontakten skulle upphöra så länge de inte accepterar att vi sätter barnets behov främst. Fira ni jul utan dem istället eller meddela innan att barnet kommer att ammas och att kommentarer undanbedes, annars firar ni utan dem.

  • FuckGoggleAskMe

    Varför skulle det vara äckligt när ett litet barn äter från det mest naturliga av alla matkärl? Har dom snuskig fantasi? Om dom kommenterar, säg att du vet vad dom tycker, men du tycker annorlunda, och det måste dom respektera. Sluta amma när det känns rätt för dig och barnet. Släktingarna är väl knappast ammningsexperter eller vet vad som är bäst för ditt barn. Snutta på!

  • Anonym (inte äckligt)

    1an ammades till 2,5 men på slutet pratar vi 2-5 min snuttande varannan dag eller så för att varva ner vid läggning. Jag syskonammade i 1-2v men sen slutade 1an självmant.

    2an siktar jag på att avsluta amningen med vid ca 18-21 mån. Vi ska skola in i barnomsorgen innan och vill låta det sätta sig innan amningen försvinner. Detta om 2an inte slutar självmant innan dess.

  • Anonym (Äh)

    Jag tyckte förr att det var äckligt när stora barn ammades, stora som i att de gick och pratade lite och åt riktig mat.

    Men så fick jag en ny kompis, och insåg till min förfäran att hon fortfarande ammade sitt barn - öppet och fritt så fort barnet bad om det. Barnet var fyllda fyra år. Och då insåg jag (det här var innan jag fick barn) att ettåringar är små barn, och att även om jag tycker att det är äckligt med stora barn som suger på tutte så det faktiskt inte min business.

    Så skit i släkten. Frågar de om du fortfarande ammar så svara bara ja. Inga förklaringar, inga ursäkter.

  • Anonym (Mamman)

    Tack för alla uppmuntrande kommentarer och råd.

    Ni har rätt, det är naturligt och när vi båda trivs med det är det fint.

    Jag vet inte hur länge jag kommer amma, men vill nog sluta innan barnet börjar på dagis i antingen januari eller augusti nästa år.

    Jag kan absolut trösta och söva barnet på andra sätt, men oftast väljer h*n själv att ammas, och det går fortast så också. Barnet vaknar några gånger på natten och då vill h*n snutta sig till sömns igen, tar varken napp eller flaska heller.

    Jag ska samla mod och ryta ifrån ordentligt när de säger så igen. :) Det är ju dumt att jag ska behöva dölja något så naturligt. (Fast jag kommer ju inte sitta och amma medan de ser på ändå.)

    Och ang ordet "tisse" så hatade jag också det. Pappan visste det så han höll på att använda det ordet hela tiden för att retas, och till slut började barnet skratta (även i sömnen) varje gång vi sa det. Så nu tycker jag det är ett gulligt ord. :D

  • Anonym (24 mån)

    Jag ammade dottern i 24 mån, ingen sa något negativt direkt till mig iaf. Tycker man ammar så länge man vill och känner att man har en fin stund. Jag fick ta beslutet att vi skulle sluta för hon blev lite bitsk:)

Svar på tråden Ammar min 14 månaders, folk tycker det är äckligt.