• habiti

    Kommunism är den ideologin som har dödat mest.

    Mao Zedong - 50 miljoner döda
    Josef Stalin - 40 miljoner döda
    Vladimir Lenin - 4 miljoner döda
    Pol Pot - 2 miljoner döda
    Mengistu Halle Mariam - 2 miljoner döda
    Josip Broz Tito - 1 mijon döda

    Länder som styrs av kommunister idag: Nordkorea, Laos, Kina, Vietnamn, Cuba. En slump att dessa länder att dåliga?

  • Svar på tråden Kommunism är den ideologin som har dödat mest.
  • Peachpie

    Japp, kommunismen har dödat flest människor. Det borde diskuteras mer och det borde definitivt pratas mer om det i skolorna. Tyvärr är det alltid någon som tar det på fel sätt om man drar upp detta, det är alltid någon som missförstår (eller inte vill prata om det?) när man tar upp detta. Man får alltid kommentarer om Andra världskriget och nazisterna, hur många som dog i förintelsen osv....som att det ena utesluter det andra eller som att jag skulle mena att om många dött under kommunistregimer så dog det färre i förintelsen...
    För att vara tydlig här, så INGEN missförstår: Jag menar INTE att det nazisterna gjorde under Andra världskriget var ok. Jag menar att förintelsen var hemsk, det nazisterna gjorde är förjävligt, miljoner människor dog under Andra världskriget och vi måste se till att det INTE händer igen. Vi ska SJÄLVKLART fortsätta lära ut historia i skolorna och prata om detta i skolorna och vi måste se till att nazism och fascism och rasism INTE frodas.

    Det vi ska ändra på är att vi ska lära ut MER historia. Vi ska lära ut mer om kommunismen utan några rosa ideologiska glasögon, mer om vad människorna gick igenom i forna Sovjetunionen, mer om hur Stalin hade ihjäl miljoner människor i Gulag, vi ska lära ut mer om vad som hände med de svenskar om utvandrade till Sovjetunionen på 20- och 30-talet, vi ska lära ut mer historia om diktaturer och regimers brott mot den egna befolkningen utan några ideologiska glasögon.
    Det finns sjukt många människor som hyllar Stalin som en hjälte och som inte vet att miljoner människor dog under Stalins och andra Sovjetledares tid vid makten. Alltför många verkar inte kunna ta in att Sovjetunionen INTE blev det arbetarparadis som man hade hoppats. Alltför många vet inte att svenskar utvandrade till Sovjetunionen och att en del av dem avrättades, torterades eller försvann utan ett spår och att av de som lyckades ta sig hem till Sverige blev tystade av sina "kamrater" - deras "kamrater" i kommunistpartiet såg till att de inte fick jobb och inte kunde försörja sina familjer om de gick ut offentligt med sina upplevelser i Sovjetunionen. Och för att ingen ska missförstå: de som avrättades, torterades, fängslades, sattes i arbetsläger eller försvann var OSKYLDIGA.  Deras "brott" kunde bestå av att inte orka jobba tillräckligt snabbt pga av sjukdom, att de inte kunde jobba i rätt takt pga av brist på material, att de ville prata svenska eller ha en förening för svenskar, att de ville ha ut sin lön eller sina matransoner och pratade med en kompis om det, att de sagt något som någon hade uppfattat som kritik mot regimen, att de var kompis med någon som arresterats, att deras man/fru hade fängslats osv....Om en familjemedlem fängslades kunde familjens matransoner dras in, barnen fick inte gå i skolan utan sattes ofta på barnhem där de skulle fostras till "bra medborgare"...Om båda föräldrarna sattes i arbetsläger sattes barnen på barnhem och betraktades som "föräldralösa" och fostrades till att bli spioner för Sovjetunionen...Ibland kunde föräldrarna få åka hem till Sverige på semester men då fick barnen inte följa med eller så tvingades föräldrarna lämna minst ett barn kvar som sattes på barnhem till föräldrarna kom tillbaka, allt för att se till att föräldrarna skulle komma tillbaka.
    Kan man tänka sig nåt värre än att behöva välja vilka barn som ska få följa med och vilket/vilka som ska lämnas till främmande människor på ett fattigt skitigt barnhem där svält och sjukdomar härjar?

  • Gert

    Kommunism är något som borde läras ut minst lika mycket som nazism i skolan.


    Vi - jodå, jag tillhörde lögnarna - förnekade problemen, fast vi alla såg dem. Birger Schlaug, 1997
  • auster

    Kristendom borde också vara med på listan. Den har en lång mörk historia av förtryck, krig och mord. 

  • Sensitiveguy
    FiaMedFunkk skrev 2014-11-06 18:52:30 följande:

    Förutom Islam då. Som dödat flera hundra miljoner.


    Det är inte en ideologi, det är en religion.
  • Sensitiveguy
    auster skrev 2014-11-06 20:55:21 följande:

    Kristendom borde också vara med på listan. Den har en lång mörk historia av förtryck, krig och mord. 


  • Tow2Mater
    Peachpie skrev 2014-10-25 21:03:20 följande:

    ...Alltför många vet inte att svenskar utvandrade till Sovjetunionen och att en del av dem avrättades, torterades eller försvann utan ett spår och att av de som lyckades ta sig hem till Sverige blev tystade av sina "kamrater" - deras "kamrater" i kommunistpartiet såg till att de inte fick jobb och inte kunde försörja sina familjer om de gick ut offentligt med sina upplevelser i Sovjetunionen. Och för att ingen ska missförstå: de som avrättades, torterades, fängslades, sattes i arbetsläger eller försvann var OSKYLDIGA.  Deras "brott" kunde bestå av att inte orka jobba tillräckligt snabbt pga av sjukdom, att de inte kunde jobba i rätt takt pga av brist på material, att de ville prata svenska eller ha en förening för svenskar, att de ville ha ut sin lön eller sina matransoner och pratade med en kompis om det, att de sagt något som någon hade uppfattat som kritik mot regimen, att de var kompis med någon som arresterats, att deras man/fru hade fängslats osv....


    Jag visste att detta hände dem i Sovjetunionen som bekände sig som kristna, men jag hade faktist inte en aning om att det hände svenska icke-troende-utvandrare. Varfor utvandrade svenskar till Sovjet? Hade de så mycket jobb där? Har du nån källa for intresserade?
  • Mentat

    Ja? Det finns väl ändå ingen som säger emot det får jag hoppas?
    Men visst kunde man tycka att kommunismens brott vore litet mer allmänt kända. Vi fick t.ex. inget bildmaterial från den stora svältens dagar i Kina under Mao.

  • FiaMedFunkk
    Sensitiveguy skrev 2014-11-07 03:46:02 följande:
    Det är inte en ideologi, det är en religion.
    Beror på hur man ser på det. Islamister brukar anse att det är ett ideologisk system också.
  • Sensitiveguy
    FiaMedFunkk skrev 2014-11-07 16:26:55 följande:

    Beror på hur man ser på det. Islamister brukar anse att det är ett ideologisk system också.


    Nu var det formaliteten jag avsåg. Inte tolkandet.
Svar på tråden Kommunism är den ideologin som har dödat mest.