• Anonym (Låt mig bestäm­ma)
    Äldre 29 Oct 15:41
    42898 visningar
    800 svar
    800
    42898

    Man ska föda på det naturliga viset!

    Ja som rubriken lyder så är det väldigt många som tror sig få tycka hur högt och hur mycket som helst i denna fråga. Jag är less på skiten. 
    Att Kejsarsnitt ska vara så jävla tabu. Varför?

    Jag satt på en babyshower för inte så länge sedan. Där fanns det några som fött barn en gång, väntade sitt andra och tjejer som var gravida med sitt första barn. 
    När diskussionen gick mot känslor kring förlossningen så var det gott och blandat, men de som fött hade gjort det genom vaginal förlossning. 
    En tjej fick ur sig att det var någon som skulle föda snart och hade bett om planerat kejsarsnitt och fått det - för att tjejen i fråga var väldigt rädd för att föda vaginalt. Hon hade till och med dragit ut på att bli gravid för att hon var så rädd. Rädd för förlossningsskador och bestående men.

    Mina tanke var direkt - gud vad skönt för henne. Att vara så himla rädd för en vaginal förlossning och då att utan trams hit och dit få ett kejsarsnitt beviljat. Hon måste vara lättad. 

    Andras tankar, som de ropade ut direkt var: men oj! kejsarsnitt, nä men då kan man ju inte ta hand om sin unge! Man får ju inte bära! man kan inte ta hand om sig själv. Nä jag var uppe direkt efter min förlossning. Fattar inte varför man ska ha ks!
    ----------------

    Allt blev som en dimma för mig. Blev likblek inombords då jag inte ville visa vad jag tyckte och kände där och då. 
    Hade jag ställt mig upp och sagt att jag banne mig vill ha kejsarsnitt om jag ska ha barn och föda, för att jag också är livrädd för en vaginal födsel, jag vill känna att jag har kontroll över situationen och det kan jag verkligen inte se om det ska ske genom en vaginal förlossning, - då hade folk kollat på mig som om jag kom från rymden. Det är som att man begår någon sorts dödssynd genom att avsäga sig rätten att föda vaginalt och vilja ha kejsarsnitt istället. Som att man tar en "enklare väg". 

    Varför är det så? Varför är det så tabu att prata om och att vilja ha kejsarsnitt? Varför måste en kvinna idag vara någon sorts jävla superkvinna, "ALLA klarar att föda vaginalt". Ja men det handlar väl för tusan inte om vad man klarar, det handlar väl om vad man själv vill och känner sig mest trygg med. 

    Vad är era tankar om det här ämnet? Kan väl inte bara vara jag som upplever att det är så krystat att prata om?

  • Svar på tråden Man ska föda på det naturliga viset!
  • Äldre 29 Oct 15:54
    #1

    Jag känner tvärtom, att jag är jätterädd för att behöva föda via kejsarsnitt, och hoppas att jag klarar vaginal födsel.

    Men vad andra tycker spelar ju ingen roll, man ska göra det som är bäst för mamman och barnet.

  • Anonym (rädd)
    Äldre 29 Oct 16:08
    #2

    Kejsarsnitt är rena mardrömmen för mig! Jag är glad att jag klarat två vaginala förlossningar. och om tre  månader ska jag föda nr. 3.
    Kan inte se en enda positiv sak med kejsarsnitt.  och tyvärr jag fattar inte hur kvinnor väljer KS före vaginal förlossning trots att man kan föda vaginalt.
    Det bästa är att föda vaginalt båda för mamman och barnet.  Kejsarsnitt är ingen lättare utväg om man tror man sak komma lindrigare undan. Tvärtom!

  • Äldre 29 Oct 16:09
    #3

    Jag födde vaginalt. Hade inga speciell rädslor för det mer än att jag var osäker på hur jag skulle hantera smärtan.

    Det var ingen rolig förlossning och defensivt ingen otrolig upplevelse. Kände bara att jag ville att den skulle vara över. Orkade inte ens tänka på att vårt älskade barn skulle födas. Det sluta iaf med sugklocka och att jag sprack mycket. Bristningsgrad 4. Från slidan ner till analen och en bit in i ändtarmen. Kan säga att det tog mig 8 veckor innan jag fick lyfta nått som var tyngre än min son (han vägde 3180 när han föddes) Det var inte så roligt. Inte heller att inte kunna hålla tätt, varken urin eller avföring. Är gravid nu igen och har ännu inte börjar fundera på förlossningen (är bara i v 9+4) Vill egentligen inte genomgå KS en är väldigt kluven till om jag kommer våga mig på en vaginal igen. Vill inte uppleva de 3 första åren efter förra förlossningen igen. 

    Det finns för och nackdela med båda sätten att föda så länge man är medveten om den finns det inget rätt eller fel tycker jag. Att säga att kvinnor har fött barn vaginalt i alla tider känns inte som ett hållbart argument då man ofta glömmer titta på hur många av dem som har fått bestående men av det eller i värsta fall dött pga det.

  • Anonym (Lotti­)
    Äldre 29 Oct 16:14
    #4

    Egentligen tror jag att det bästa (i alla fall för barnet) är vaginal förlossning. Men idag (vet inte riktigt hur det var förr) så får ju otroligt många kvinnor besvär, många gånger för livet, av en vaginal förlossning.

    Rent ekonomiskt, om man tar hänsyn till vad dessa besvär kostar samhället, både i lidande för kvinnan och i rena sjukhuskostnader, så är frågan om inte det borde vara frivilligt att välja.

    Dessutom borde de göra om arbetssättet vid vaginala förlossningar, så man undviker biverkningar för kvinnan. Och det borde pratas mer om dessa besvär, både i vanlig media, och hos läkare/barnmorskor.

  • Anonym (ml)
    Äldre 29 Oct 16:15
    #5

    Håller med dig ts. Tycker att alla ska ha rätt att föda sitt barn på det vis de är trygga med. Man borde få bestämma över sin egen kropp. Och utan att något är bättre eller sämre. Jag bryr mig inte alls hur andra föder. Gör som ni vill så gör jag som jag vill. Har själv skjutit lite på att skaffa barn just av rädsla att kanske inte få föda genom ks. Tänk att man måste ha riktigt goda skäl för ks, medan folk som vill föda vaginalt får göra det utan att behöva motivera varför. Man bara antar att alla vill föda så. Man borde få göra valet hos barnmorskan, att hon frågar hur man tänkt föda. Men det frågas ju inte utan man bara antar att om kvinnan ej säger något så blir vaginalt. Dör hellre eller förblir barnlös än föder vaginalt mot min vilja. Däremot kan man ju ändra sig, det måste man få göra i båda riktningarna.

  • Anonym (ml)
    Äldre 29 Oct 16:21
    #6
    Anonym (Lotti) skrev 2014-10-29 16:14:07 följande:

    Egentligen tror jag att det bästa (i alla fall för barnet) är vaginal förlossning. Men idag (vet inte riktigt hur det var förr) så får ju otroligt många kvinnor besvär, många gånger för livet, av en vaginal förlossning.

    Rent ekonomiskt, om man tar hänsyn till vad dessa besvär kostar samhället, både i lidande för kvinnan och i rena sjukhuskostnader, så är frågan om inte det borde vara frivilligt att välja.

    Dessutom borde de göra om arbetssättet vid vaginala förlossningar, så man undviker biverkningar för kvinnan. Och det borde pratas mer om dessa besvär, både i vanlig media, och hos läkare/barnmorskor.


    Håller med dig. Tror kanske egentligen också att vaginal förlossning är bäst för barnet eftersom det är en process som gör barnet mer redo. Men vette fan om jag vågar riskera skador som yonndax beskriver. Förstår att inte alla förlossningar slutar så men vågar inte riskera som det känns nu. Känner att mitt underliv är värt mer än så. Sen som du säger är ju ks säkert mer kostnadseffektivt med tanke på mindre tidsåtgång, oftast färre bestående men som sjukvård måste åtgärda å betala för.
  • Anonym (Inte på riktig­t)
    Äldre 29 Oct 16:23
    #7

    Skulle aldrig kunna välja frivilligt att bli snittad. Då har man ju faktiskt inte fött barn! Man blir förlöst, det är ett högst passivt skeende.. Så himla tråkigt att missa det häftigaste man kan vara med om som kvinna!

  • Äldre 29 Oct 16:30
    #8

    Kejsarsnitt är tabu, liksom flaskmatning är tabu, eftersom naturlig förlossning och amning hör till sådant som man bör klara som kvinna. Allt annat är inte "naturligt", och gud förbjude att vi gör onaturliga saker med våra bebisar (i alla andra områden av livet är det dock helt okej med onaturliga saker tycks det som).

    Hur som, min åsikt i frågan är att det är fullständigt onödigt med åsikter om ifall andra väljer kejsarsnitt eller naturlig förlossning, eller amning eller flaskmatning. Det angår helt enkelt inte mig. Uppenbarligen går det bra att föda fram sina barn, och föda upp sina barn, på fler sätt än ett.

    Ifall andra har åsikter om hur man själv väljer att göra, och försöker ställa en till svars eller ändra mening, är det viktigt att stå på sig och göra klart för dessa att deras åsikter i frågan är både irrelevanta och ointressanta, och därefter lämna ämnet för att diskutera någonting trevligare och mindre värdeladdat. 

  • Äldre 29 Oct 16:30
    #9
    Anonym (Låt mig bestämma) skrev 2014-10-29 15:41:44 följande:

    Ja som rubriken lyder så är det väldigt många som tror sig få tycka hur högt och hur mycket som helst i denna fråga.
    ...
    Allt blev som en dimma för mig. Blev likblek inombords då jag inte ville visa vad jag tyckte och kände där och då. 
    Hade jag ställt mig upp och sagt att jag banne mig vill ha kejsarsnitt om jag ska ha barn och föda....


    Vet du, man får tycka hur högt och hur mycket som helst i denna fråga som i alla andra frågor. Du borde lära dig och ta efter! Stå upp for det du tycker. Och säg det hogt nästa gång!
  • Anonym (Krist­in)
    Äldre 29 Oct 16:32
    #10

    Födde min dotter med planerat kejsarsnitt på grund av rädsla 2007. Är så oerhört tacksam att den möjligheten finns eftersom jag känner SKRÄCK inför en vaginal förlossning. Mest rädd är jag för smärtan.

    Kunde njuta av min graviditet efter snittbeskedet och jag fick en positiv upplevelse.

Svar på tråden Man ska föda på det naturliga viset!