• Scarlett8

    Det kanske inte gäller dig -GBS och informationen som uteblir

    Det kanske inte gäller dig -GBS och informationen som uteblir.

    Jag är en 32-årig kvinna som i augusti i år förlorade mitt och min mans barn i vecka 18, p.g.a. tidig fostervattenavgång som tros bero på infektion. Moderkaka och vårt barn blev skickad på obduktion. Vi väntar svaret än. Det tar upp till 6 månader för att få svar då det är en enda person i Sverige som arbetar med den här typen av obduktioner.  Vi hoppas att provsvaret inte visar på GBS då jag under de månaderna besökte vården otaliga gånger och vid varje tillfälle påpekade att det kunde väl vara bra med odling på GBS. Is är kallt, deras reaktion och intresse för en GBS odling var alltid kallare än is. Odling uteblev. 

    30% av kvinnor bär på GBS. Det är 30 000 kvinnor på etthundratusen. Jag borde inte behövt tjata och be. Jag är inte ensam om det här.

    Men jag fick bokstavligen tjata på gynekologen som tog emot mig på akutmottagningen för gynekologi då jag besökte dem, för andra gången efter mitt missfall, p.g.a. smärtor, flytningar och svårighet med att urinera. Att behöva tjata sig till ett sådant prov upplever jag som kränkande. Hon sa under undersökningen att "man inte bara testar sådär huxflux utan att man gör det vid misstanke". Jag frågade om hon hade läst min journal, hon sa att hon gjort det, jag var tydlig och bestämd då jag besvarade henne med ett "då är det dags att ni gör det nu!". Hon mumlade något och sa minuten senare att "okej då", hon tar odling för det med. 

    Provsvaret som jag fick för ett par veckor sedan visade på att jag har GBS.

    Gynekologen informerar mig om detta via telefon att "Provsvaret visade att du visst har GBS, ingen fara, jag ordinerar antibiotika så går det bort". Jag ställer frågor, jag darrar på rösten. Jag känner mig trängd i ett hörn, det är kallt. Jag har tagit telefonsamtalet under arbetstid och står ute i kylan för att få tala ostört men gynekologen säger att hon inte kan besvara mina frågor. Jag säger att min syster förlorade sitt barn i GBS så det är uppenbart inget som man kan ta lättvindigt på. Hon ursäktar sig med att hon vill tala med en infektionsläkare och ber om att få återkomma. Vi lägger på. Hon ringer upp snart igen men jag sitter upptagen och kan inte ta samtalet, hon lämnar ett meddelande på mobilsvaret "Efter att ha talat med infektionsläkaren så visar det  att du behöver stå under specialistmödrarvård då du blir gravid igen"  Hon tackar för sig och lägger på. 

    Där stannade informationen från sjukvård inom gynekologin.

    Jag har med ljus och lykta sökt svar hos sjukvården inom gynekologi. Jag fick ett enda svar som har etsat sig fast. Att man inte informerar kvinnor om GBS då det kan verkade skrämmande. Jag ställer då frågan till henne vem som då ska ansvara för att ge mig information, hon hänvisar till mödravården. Varken jag eller någon av de föräldrar jag känner har blivit informerade via mödravården om GBS och dess innebörd.

    GBS går inte bort. Har man det så har man det. I olika mängd. Jag kan inte de medicinska termerna än.

    Min graviditet var hemsk, missförstå mig rätt nu för jag ville inget hellre än att ha kvar mitt barn, jag hade komplikation efter komplikation. Var inne på akutmottagningen minst en gång i veckan under 2 månaders tid utöver perioder om inläggning på vårdavdelning och andra gynekologiska besök. 

    Min historia är invecklad och jag tänkte inte börja med att redogöra för den här utan jag vill fråga er om ni vill och kan vara vänliga att berätta för mig om/och huruvida ni har blivit informerade om GBS.

    Frågan är för mig oerhört aktuell då jag och min man gärna vill prova att bli gravida igen. Men innan vi vågar ta steget är det många frågor som kräver svar. Jag vet absolut om att det inte finns svar på alla frågor, men jag har genom aktivt sökande och grävande funnit att man ser olika på GBS inom medicin och att det kan skifta så lite som i kommun mot kommun.

    Så min fråga till er är som sagt om/och huruvida ni har blivit informerade om GBS?

    Jag är er evigt tacksam för svar.
  • Svar på tråden Det kanske inte gäller dig -GBS och informationen som uteblir
  • Angel00

    Jag gick på danderyds soecialustmottagning under min graviditet som var både jobbig och hade komplikationer. (Stockholms kommun)

    De informerade inte om GBS men när jag frågade så gav de mig information om vilka rutiner de har om mamman har GBS. Prov fick jag utan krångel.

    Jag läste mig till vad Smittskyddsinstitutet rekommenderade för behandling vid GBS och var beredd på att kräva detta om mitt prov var positivt. Nu var mitt negativt.

    Rutiner för Danderyd. Antibiotika vid födseln. Har mamman problem, besvär under graviditet ges antibiotika. Inga odlingar tas enl rutin. Man får begära själv.

  • Angel00

    Kan bara beklaga och fasas över hur du har blivit bemött. Tyvärr måste man vara nästan mer påläst än läkarna man möter inom vården idag och verkligen kräva sin rätt. Det går inte längre att lita på MVC utan begära specialist kompetens på en gång. Har varit med om det några gånger för mycket för att bara kunna avfärda det som att jag har otur med just den läkaren. Det har gått så långt att jag läser på om nästan allt.

  • Scarlett8

    Hej Angel100

    Tack för att du tog dig tid att svara. Jag håller med dig till punkt och pricka.
    Jag kan även tillägga att till och med anställda som arbetar med kvinnor och komplikationer under graviditet många gånger såg ut som ett frågetecken när jag tog upp GBS som ett möjligt svar på mina komplikationer.

    Man kan dessvärre få besvär utav GBS utan att det syns på t.ex. en urinodling. 
    Konstigt att man enbart vill behandla då symptom finns då man som kvinna oftast är ovetandes om att man bär på bakterien. Borde vara standard att odla efter GBS under graviditet. Min syster behövde äta antibiotika under hennes senare graviditeter som tack och lov gick som det skulle, två friska barn.

  • Dimisi

    Min barnmorska ringde och berättade för mig att jag hade GBS. Det hade framkommit vid en odling som hon gjorde pga mina långvariga besvär av svamp. Bara någon vecka innan hon ringde hade jag varit på akuten med smärtor i sidorna av magen. Jag fick då behandling mot urinvägsinfektion.

    Jag blev ganska orolig av barnmorskans besked. Hon sa att det enda som var viktigt var att jag fick antibiotika-dropp i samband med förlossningen inom en viss tid efter att vattnet hade gått. Men min son föddes i raketfart, så det blev aldrig tid för något dropp. Han var fullt frisk ändå. Detta var sju år sedan.

    Nu är jag gravid igen och det står i min journal att jag ska få dropp vid förlossningen. Fast jag misstänker att vi inte kommer att hinna det denna gång heller. Jag har lämnat en urinodling ganska tidigt i graviditeten, men då fanns inga spår av GBS. Jag vet att det sägs att GBS aldrig försvinner. Det sa min barnmorska oxå. Men just nu har jag tydligen så få bakterier att det inte är mätbart. Jag känner mig faktiskt inte alls orolig nu.

    Men om jag skulle få känning av urinvägsinfektion eller segdragna besvär av svamp eller klåda skulle jag nog be att få göra en ny urinodling. Det är ju bra att man vet om att man har GBS, så att man kan vara vaksam. Men då vill man ju inte behöva slåss mot vården! Fast det behöver man inte här i Småland, upplever jag.

  • linnea20

    Jag hade symtom på urinvägsinfektion, men sticka visade inget. Barnmorskan sa då att vi skulle skicka en urinodling. Då frågade JAG om de skulle "odla för gbs" också, och det svarade hon ja på. Men ingen har tagit upp det annars, trots att jag varit till gynakuten då jag haft onda sammandragningar, ont i underlivet och symtom på urinvägsinfektion tidigare.
    Väldigt märkligt att det inte är rutin att kolla GBS i Sverige.  


  • Helenmedh

    Jag har haft GBS i mina två senaste graviditeter. Båda startade alldeles för tidigt med vattenavgång. Ena i vecka 20 och andra i vecka 31. 
    Båda pojkarna klarade sig men är, som du kanske förstår, för tidigt födda. 
    Hade också helvetesgraviditeter. In och ut på akuten, förlossningen och gyn från vecka 15 ungefär med båda. 
    Ingen sa någonting om GBS och det var först när jag låg på uppvaket efter akutsnittet med första som en sköterska gav mig antibiotika. Frågade vad det var för och hon svarade GBS. 
    Hade ingen aning om vad det var då så jag tog upp det med en läkare senare på specmvc när vi låg på Neonatalen. 
    Han ryckte mest på axlarna och sa att så många kvinnor har GBS och det är en normal bakterie i underlivet och runt livmodertappen. Finns ingenting som tyder på att förlossningen startade pga det sa han. 

    Jag googlade som en tok och fick upp väldigt mycket info om just detta. Tidig vattenavgång och GBS går hand i hand ofta enligt måååånga sidor på nätet, dom flesta utländska då det verkar vara mer vanligt att kolla GBS där. 

    Nästa graviditet började krångla i vecka 15. Frågade om dom kunde odla för GBS och ärligt talat vet jag inte än idag om dom faktiskt gjorde det eller inte. Fick aldrig några klara besked öht om jag hade det eller inte hade det. Var bara svävande svar överallt när jag frågade. 

    Sonen föddes i vecka 32 och då när jag läste min förlossningsjournal står det svart på vitt: Positivt på GBS. 

    Jag tycker absolut det borde informeras och tas på mycket större allvar än vad det verkar göras i Sverige. Fruktansvärt att föräldrar ska förlora sina barn eller få för tidigt födda barn pga en infektion som man inte får information om eller ens blir undersökt för. 

    Beklagar verkligen det som hände dig och din man! Även din syster! Det SKA inte behöva hända!

  • Helenmedh
    Helenmedh skrev 2014-11-27 20:11:25 följande:
    Jag har haft GBS i mina två senaste graviditeter. Båda startade alldeles för tidigt med vattenavgång. Ena i vecka 20 och andra i vecka 31. 
    Båda pojkarna klarade sig men är, som du kanske förstår, för tidigt födda. 
    Hade också helvetesgraviditeter. In och ut på akuten, förlossningen och gyn från vecka 15 ungefär med båda. 
    Ingen sa någonting om GBS och det var först när jag låg på uppvaket efter akutsnittet med första som en sköterska gav mig antibiotika. Frågade vad det var för och hon svarade GBS. 
    Hade ingen aning om vad det var då så jag tog upp det med en läkare senare på specmvc när vi låg på Neonatalen. 
    Han ryckte mest på axlarna och sa att så många kvinnor har GBS och det är en normal bakterie i underlivet och runt livmodertappen. Finns ingenting som tyder på att förlossningen startade pga det sa han. 

    Jag googlade som en tok och fick upp väldigt mycket info om just detta. Tidig vattenavgång och GBS går hand i hand ofta enligt måååånga sidor på nätet, dom flesta utländska då det verkar vara mer vanligt att kolla GBS där. 

    Nästa graviditet började krångla i vecka 15. Frågade om dom kunde odla för GBS och ärligt talat vet jag inte än idag om dom faktiskt gjorde det eller inte. Fick aldrig några klara besked öht om jag hade det eller inte hade det. Var bara svävande svar överallt när jag frågade. 

    Sonen föddes i vecka 32 och då när jag läste min förlossningsjournal står det svart på vitt: Positivt på GBS. 

    Jag tycker absolut det borde informeras och tas på mycket större allvar än vad det verkar göras i Sverige. Fruktansvärt att föräldrar ska förlora sina barn eller få för tidigt födda barn pga en infektion som man inte får information om eller ens blir undersökt för. 

    Beklagar verkligen det som hände dig och din man! Även din syster! Det SKA inte behöva hända!
    Detta var i Sundsvall kanske ska tilläggas. Låg även en tid på Umeå universitetssjukhus innan vecka 28 då Sundsvall inte kan ta barn födda före vecka 28. Inget av dom sjukhusen informerade eller svarade på frågor om Gbs. 
    Efter båda förlossningarna fick jag och sönerna antibiotika. 
    Yngsta sonen fick dessutom en infektion efteråt så han fick även antibiotika för det. 
  • Imse

    Jag har varit gravid 3 gånger; ett missfall och två prematurer. Trots att jag hade GBS redan vid första förlossningen har MVC aldrig tagit upp det. När jag har tagit upp det har riskerna tonats ned... 
    Men det finns länder som testar alla gravida för GBS, så kunskapen finns.

  • elilin

    Första graviditeten hade jag det, ända min dåvarande barnmorska sa var att ja skulle ha antibiotika när vattnet gick. Hann aldrig få de då förlossningen gick super fort och då åkte vi in nästan direkt när värkarna började för dem var täta på en gång men har 1h till fl å vi hann vara där i 34min dock är ja svår stucken så stackars uskan som skulle försöka sätta nål samtidigt som jag krysta gick inge vidare. Fick ligga kvar i 24h pga övervakning av bebis, inte direkt nån info om vad som kunde hända men kvar vart vi, inga komplikationer för bebisen vart de.

    Däremot nu när ja väntar mitt andra barn, har ja en annan barnmorska mkt yngre ca 35 max kanske så berätta hon att ja hade haft gbs och vad de innebär, hon har koll på mig med flera odlingar och har inte ännu i v 31 sist ja va där visat spår än, ska dit igen nästa vecka och tror ja ska få lämna prov då igen. Så denna gång känner jag att vi fått information om vad de är hur de kan visa sig mm. Men som sagt samma barnmoskemottagning som sist men en annan barnmorska och helt annan information än tidigare så den "yngre" generationen verkar veta mera hos oss i Uppland. Födde på ackis om de har nån betydelse :)

  • elia82

    Hej! Är en kvinna på 32 år som är gravid med mitt 4:de barn i v 18. Fick för några veckor sedan reda på genom ett telefonsamtal från min bm att jag har gbs. Fick samma svar som de flesta av er andra, att behandling hes först vid förlossningen. Har Sölvesborg ljus & lykta efter andra (tidigare) behandlingsalternativ men inte hittat något. Nån annan som har nån information om alternativa behandlingar? Känner mig lite orolig då mina två senaste graviditeter startat för tidigt ( dock inte jättetidigt. V 35 & v 37) samt haft tidigt vattenavgång.

Svar på tråden Det kanske inte gäller dig -GBS och informationen som uteblir