• Äldre 20 Nov 19:20
    1504 visningar
    4 svar
    4
    1504

    Väntar tvillingar... jättenervös och rädd

    Hej.

    Jag väntar tvillingar, bf i juni. Jag var på ultraljud förra veckan när jag fick veta att jag väntar tvillingar, med största sannolikhet enäggst. Ska nu bli inskriven på specialistmödravården på SÖS. Det var självklart glädje och lycka, men även en chock på ultraljudet. Nu när jag har läst en massa på internet så är jag livrädd. Jag är så orolig för olika risker och komplikationer, bla tvillingtransfusion. Det står att ca 10 % får det. Det låter ju som en stor andel. Snälla, finns det nån som kan lugna mig? Känner mig så fruktansvärt rädd..

  • Svar på tråden Väntar tvillingar... jättenervös och rädd
  • Äldre 20 Nov 21:53
    #1

    Jag kände likadant som du 2007, men vet du - allt gick fint!

    Vad bra att du får gå till specialist-mvc direkt, de är vana vid tvillinggraviditeter av alla slag.

    Kan varmt rekommendera den amerikanska boken: "When you´re expecting twins, triplets, or quads" av Dr Barbara Luke och Tamara Eberlein
    En riktig tegelsten, men den guidade mig tryggt igenom graviditeten, för trots mvc vill man ju själv vara påläst för de små i magen och ta riktigt bra beslut graviditeten igenom. Det är normalt att vara gravid, men en tvillinggraviditet är inte "normal", det kräver mer av blivande mamman på många sätt. Så läs på och med kunskapen kommer trygghet

  • Äldre 20 Nov 23:03
    #2

    Grattis till graviditeten!

    Jag födde tvillingar i augusti. Gick på spec-Mvc från v 14. Mina killar är enäggs och delade moderkaka (ökad risk för ttts), därför kollades de varannan vecka upp till vecka 30 tror jag, sen var tredje vecka fram till v 36 och därefter varje vecka tills de föddes i v 37+3. Jag kände som du massa oro över allt som kan hända, men var trygg med vården och kunde efterhand som allt verkade fortlöpa ok slappna av mer och mer. Mitt råd är att ställa massa frågor vid läkarbesöken, men inte låta oron ta överhand. Ge dig själv fem minuter om dagen till ' katastroftankar' , och försök därefter att go with the flow. Vi har världens bästa vård, i de flesta fall går allt toppen!

    På Facebook finns tvillinggrupper där man kan få massa pepp, tips och råd. Tror det finns en för bf 2015.

    Fråga på om det är nåt du undrar! Lycka till!

  • Äldre 21 Nov 00:03
    #3

    Jag födde enäggstvillingar 2007 också, vaginalt- de var precis lika stora och jag hade inga komplikationer :) andas ut. Man går på regelbundna kontroller för att hålla koll på utvecklingen :)

  • Äldre 21 Nov 06:10
    #4

    Tack för alla vänliga varma ord. Jag ska verkligen ta det till mig och försöja tänka så positivt som möjligt. Jo det känns tryggt att gå på SÖS. Jag tror de är väldigt duktiga och erfarna där.

Svar på tråden Väntar tvillingar... jättenervös och rädd