MRMR1 skrev 2014-11-25 08:12:38 följande:
Jag tycker allt färdigt som finns i frysdiskar som biffar/korv/burgare m.m smakar direkt dåligt av de vegetariska alternativen.
Nu är jag inte hel vegetarian själv men äter oftast så för hälsans skull samt det är kul att testa sig fram till saker som smakar bättre än original :)
Jag gör nog vegetariska köttbullar som smakar underbart gott (med bla mandelmjöl, färskt glutenfritt ströbröd m.m som först kokas i grönsaksbuljong därefter steks), Sen har jag experimenterat med veggo burgare i det oändliga, har ett recept med lite röksmak som är supergott men tar ett dygn att göra. Sen en veggo Lasagne med bakpotatis & aubergine.
Det mesta går även att laga veganskt utan mjölkprodukter, samt hoppar alla halvfabrikat samt quorn/soja och annat onyttigt. Sen något gott nötbröd till ist för jullimpan så slipper man gluten med.
Så inga direkta recept tips, men tycker det är roligt att efterlikna "vanliga" saker. Grillade i somras veggo spett med dessa egna köttbullar/Köttliknande bitar som innehåller svartaböner & linser med kalla såser till. Veggo behöver aldrig vara tråkigt eller smaklöst! bara man ger sig iväg från de färdiga sakerna från frysdiskarna.
Har funderat på att göra de där mandelmjöls bullarna men hur smakar dem? Mandel? :P vart skeptisk till att testa eftersom att jag tycker mandel är så oerhört sött!
fluu skrev 2014-11-25 07:59:12 följande:
Klistrar in mitt inlägg från en annan tråd:
I år gör jag :
Griljerad kålrot
Kikärtor i senapssås
Krassesås
Hovmästarsås
Julsallad
Grönkålssallad
Äggröra med pepparrot
Förr har jag gjort typ:
Grönkålspaj
Citrussallad
Nötköttbullar
Rödkålssallad
Rotsakslåda
Glöggmarinerad tofu
Brysselkålssallad
Saffranskokt rotselleri
Picklade frukter och grönsaker
Julig morotswok
Julig omelett
Sedan kan man ju piffa till klassiker också. Vet att många av mina vegovänner gör janssons med oliver i för att få den rätta sältan. Man kan ju byta ut ganska mycket mot olika ostar om man inte är allergisk som jag. Man kan julifiera det mesta med senap.Man kan göra vegosill på äggplanta osv.
Vill du ha närmare beskrivning på något av ovanstående så hojta.
Spännande lista :D Men krassesås? Vad har man den till och hur gör man den? (för att få mig en uppfattning om smak osv)