• Anonym (utmattad mamma)

    Orkar inte mer! Varför somnar hon inte??

    Nu orkar jag inte mer! Har en dotter på 10 månader som är helt omöjlig att lägga på kvällarna. Vi har haft problem med att somna henne sen hon föddes. Hon sover hos oss, för det är enda sättet av ALLA som har funkat sådär. Jag har inget emot att ha henne där heller, det är mysigt. När hon väl har somnat är det inga problem, några uppvaknande ibland men det är väl fortfarande normalt i denna åldern. Men att få henne att somna! Omöjligt!

    När hon var nyfödd fick hon attacker på kvällarna där hon grät och grät och grät. Det var aldrig inom ramarna för kolik (verkade inte ha smärtor eller gaser i magen), utan vi förstod att det var när hon blev trött. Hon kallsvettades jämt när det var läggdags, och det gör hon fortfarande, och hon var helt hysterisk ibland. Vi tolkade detta som någon sorts rädsla/ångest över att sova. Vi provade ALLT. Vagga i vagnen, köra i bil, amma, ge flaska, bada henne, sjunga för henne, läsa, bära runt, lägga ensam i spjälsängen osv - i alla olika möjliga kombinationer. När vi äntligen hittat en rutin vi tyckte funkade ett par dagar höll vi såklart stenhårt på denna - men då var det som att hon förstod att det var läggdags och då funkade inte denna rutin en enda gång till. Hon somnade ofta av ren utmattning tillslut. Jag sökte redan då råd via en psykolog för det jag uppfattade som "ångest". Hon sa att det var heeeelt normalt för ett spädbarn att ha svårt att somna. Inget att oroa sig för, bara fortsätta hålla henne nära osv.

    Men - nu är hon minsann inte ett spädbarn i den bemärkelsen längre. Hon leker och förflyttar sig runt och snackar och lever sitt eget liv. Och det är fortfarande samma sak. Hon vill/kan inte somna! Varje kväll tar det upp till fyra timmar att lägga henne. Vi provar ALLT. Ofta är hon lugn och "försöker" somna i början, men det är som att hon märker att det inte går och blir till slut stressad och börjar rulla rundor, dra av strumporna, kasta ut nappen, protestera. Så då får vi bara börja om från början, förutom att hon är lite gnälligare och tröttare nu. Hon kallsvettas fortfarande när hon blir trött - och behöver ha oss nära hela natten. Och detta är extremt prövande för oss, vi själva är trötta och irriterade på henne och det förstör hela våra kvällar med dessa långa rutiner som ändå inte funkar.... 

    Jag bedömer att vi har en normal anknytning där hon utforskar världen med oss som sin trygga bas och hon har inte varit med om några separationer/andra traumatiska händelser. Vi ska ta upp detta på BVC på tisdag, men jag undrar nu om några andra föräldrar har varit med om samma sak?? Snälla - säg att det går över! För vi är TRÖTTA!!!

  • Svar på tråden Orkar inte mer! Varför somnar hon inte??
  • Anonym (aa)

    Sluta anta att ditt barn ser på världen som du eller andra vuxna. Hon har inte "ångest". Hon har bara svårigheter att somna för att ni inte lyckats lära henne hur man gör.

    Har inga råd att komma med då mitt barn också har sömnproblem som jag inte kommer till rätta med men lycka till.

  • Anonym (Kram)

    Fy vad jobbigt! <3

    Vi har också dragits med långdragna sömnproblem. Förutsatt att ni är en välfungerande familj i övrigt -men så beskriver du er och så tolkar jag dig- så undrar jag om ni inte skulle kolla med en barnläkarmottagning. Iaf som back up om inte Bvc tar er på allvar. Fyratimmarsläggningar varje kväll är grymt påfrestande på många sätt.

    Jag tänker på ett naturligt läkemedel som heter melatonin. Läs på om det. De flesta barn har ett normalt sömnmönster men alla har det inte. Hade jag vetat att vårat barns sömnproblem skulle hålla i sig i tre år så hade jag sökt medicinsk hjälp tidigt.

    Jag känner med dig!!

  • Anonym (Torun)

    Vi har också haft exakt samma problem med vår dotter. Hon är 2 år nu, och mellan 1-1/2 års ålder så blev det bättre. Fortfarande kan hon ha svårt att slappna av vid läggdags och hon gör allt för att hålla sig vaken. Vi kortade ner sovstunden på dagen, vilket har gjort att det oftast går lite lättare att lägga henne nu. När hon var i din dotters ålder, ca 10 månader, så hittade vi en enda sak som funkade för att få henne att somna. Och det var att ha henne i knät när vi satte oss framför datorn och grejade, vi satte nämligen på musik i datorn. Då blev hon lugn och kände samtidigt att hon var delaktig när vi grejade, så då brukade hon somna så i knät. Ibland gick det fort och ibland fick man säga till henne att sitta lugnt o inte börja greja. Men testa med musik är mitt tips! Jag vet hur det är, man blir irriterad och gör vad som helst bara man får dem att somna :)

    Lycka till! Det vänder förr eller senare!

  • Anonym (X)

    En del har nog bara svårt med insomning. Jag har fått höra av min mamma att jag alltid varit svår att få att somna. Idag är jag 40 år och har fortfarande svårt att somna, mina tankar etc. varvar inte ner liksom. (Läsa för att bli trött funkar INTE, det aktiverar mina tankar ytterligare.)

    Och nej, jag har ingen neuropsykiatrisk diagnos eller vad det heter (är säker på att jag inte har någon odiagnostiserad sådan diagnos heller).

    När jag väl somnat brukar jag sova bra. Jag är väldigt svårväckt på morgnarna, har alltid varit väldigt morgontrött av mig och har ganska stort sömnbehov.

    Det några skrivit om melatonin har jag hört talas om, kan vara bra att kolla upp. (Jag har aldrig provat det.) Annat jag läst om är bolltäcke (för större barn). Några jag vet lät sin son somna i en tjock overall som han inte kunde sprattla i, för han somnade inte när han rörde sig.

Svar på tråden Orkar inte mer! Varför somnar hon inte??