• Anonym (frustrerad)

    Fibromyalgi eller vafan?

    Hej.
    Försökt få någon slags klarhet i vad sjutton jag går omkring med för sjukdom i kroppen. En bekant tror att jag lider av fibromyalgi (vilket hon själv har konstaterats bära på) och många av symptomen känns igen. Triggerpunkter, till viss del ömma/stela muskler på morgonen, extra besvär när det är kallt (är en pina nu när det gått och blivit riktig vinter, känns som träningsvärk i kroppen trots att jag tagit det lugnt de senaste dagarna). Får ont som satan när jag tränar, och det kan inte handla om träningsvärk för jag har tränat ett par gånger i veckan i flera år. Sjukgymnast har inte hittat några skador av träningen och har bra skor osv... Så det är uteslutet.
    Kan också känna typ känslan av att jag har nån infektion eller liknande, typ på väg att få feber om någon kan erinra sig den känslan.
    Var till läkare på den vårdcentral som lades ner cirka 2011 men fick bemötandet att fibromyalgi är det bara "gnällkärringar" som har (kan tillägga att jag är kille under 30 för er som förmodligen antagit att jag är tjej).
    Har en släkting som haft RA vilket min syster känt lite av. Vet inte om detta är något jag får känningar av.
    Har en öm "punkt" på en led (mot benet) på ett finger sedan typ 3-4 veckor som inte gett med sig. Inte gjort något speciellt med fingret.
    Anledingen till att jag skriver här är främst för att på vår nuvarande vårdcentral finns bara stafettläkare som helst bara behandlar enkla besvär som går att lösa med typ salvor. Det är sällan det skrivs remisser när de själva inte förstår vad det är. Har redan försökt för smärtbesvären.
    Min bekant föreslog remiss till ortopeden men hur ska det gå till när läkarna inte bryr sig.
  • Svar på tråden Fibromyalgi eller vafan?
  • Filiplopp

    Be att vårdcentralen tar RA-prover på dig. Så de kan utesluta reumatism.
    En kille kan ha fibromyalgi. Även barn kan ha det. Så det är okunskap av den där läkaren som du mötte. Har själv fibromyalgi. Så jag vet en hel del om den sjukdomen.

    Du kan själv skriva en remiss till Gottfrieskliniken i Göteborg. De är specialister på fibromyalgi och Me/cfs. Jag har båda sjukdomarna.
    Om du bor för långt ifrån Göteborg ska du ska byta vårdcentral. Och få en ny läkare.

  • Anonym (frustrerad)

    Bytt vc har jag gjort (fick göra när den förra la ner). Men inte vågat ta upp frågan eftersom det bara är inkompetenta läkare på min nuvarande. Bor i en liten ort så är ca 2 mil till närmaste alternativa vc. Göteborg ligger typ 40 (?) mil härifrån.

    Varit ett helsike å jobba nu i vinter, växlande temp ute. Känner mig som jag sprungit maraton utan att jag gjort ett skit.

    Finns det fler kliniker i Sverige än Götet?

    Är inte säker på om de tog RA prover i fjol men vill minnas att en sköterska på vc hävdade att det inte går att se på blodprov. Skitsnack?

  • Filiplopp
    MxMeNow skrev 2014-12-26 21:35:15 följande:

    Fibromyalgi är väl en inbillad sjukdom, så jag håller med din läkare på VC.


    Nej. Det är ingen inbillad sjukdom. Det vore härligt om det var så.
    Googla om du kan det.Tomte
    Och till ts. RA syns på blodprov.
  • Filiplopp

    Fibromyalgi syns inte på ett enkelt blodprov. Men en kunnig läkare kan ställa rätt diagnos.
    Även om det inte finns något botemedel eller bra behandling kan det vara skönt att får reda på vad det är man faktiskt har. Och anpassa livet efter det.

Svar på tråden Fibromyalgi eller vafan?