• Anonym (Josefines Mamma)

    Min dotter jobbade svart.

    Jag är så arg. Min dotter går gymnasiet och har jobbat över på sin praktikplats väldigt mycket. Helger och nu under julen. Hennes arbetsgivare har sagt att det kostar för mycket att göra henne anställd så att båda tjänar på att får det svar. Hon har gått med på detta och jag frågade om dom skrivit kontrakt, varpå dottern sa ja. Vilket dom inte hade, eftersom det var svart.

    Så kom dottern till mig idag och sa att hon inte fått någon lön och att alla helger och julen som hon jobbat skulle hon få betalt för den 23 rakt i handen. Hon hade 200 kr i timmen på lördar då hon jobbade 10-16 oh 200 kr söndagar 11-15. Hon har jobbat 16 helgdagar och mån tis julveckan. då hon har fått 100 kr i timmen 9-18. Det är närmre 18 tusen hon har jobbat ihop.

    Henne handledare sa sedan den 23 att hon inte hade några pengar att ge dottern. Igår hade handledaren ringt och bett henne komma in och jobba igen varpå dottern sa att hon inte ville jobba förrän hon fått betalt och får som svar att hon inte kommer få betalt om hon inte kommer in o jobbar, var på dottern stack iväg och jobbade. Jag hade ingen aning om detta, för hade aldrig tillåtit dottern att för det första jobba så mycket svart och för det andra att fortsätta jobba utan betalt. 

    Igår hade dom dock pratat om detta och visat sig att handledaren inte har några pengar att betala dottern med enligt henne och hon hade kommit med massa bortförklaringar och sagt att dottern får välja en sak i hela butiken och ta med sig hem. Den dyraste saken kostade typ 800kr. 

    Jag vet inte hur jag ska ta det här ifrån? Finns det NÅGONTING man kan göra?? 

  • Svar på tråden Min dotter jobbade svart.
  • Anonym (w)

    Du har lagen på din sida men ni båda har begått brott tror jag så 15åringen får säkert nått milt straff.. Men han som anstälde henne svart får det inge kul..

  • Inte jag

    Du kan ju anmäla dom för att de låter folk jobba anonymt men så mycket mer kan du nog inte göra. Inga bevis finns ju

  • nymedlem

    Vad är det för jobb som ger 200 kr i timmen till en 15 åring???

  • Anonym (Josefines Mamma)

    Bevis finns. Finns sms, folk som sätt henne jobbat och träffat henne. Så bevis finns. Men vad händer om man anmäler?

  • Anonym (Josefines Mamma)

    Vem har sagt att hon är 15 år??! Går man gymnasiet som 15åring eller? nej!!

  • Anonym (w)
    Anonym (Josefines Mamma) skrev 2014-12-27 18:24:16 följande:
    Bevis finns. Finns sms, folk som sätt henne jobbat och träffat henne. Så bevis finns. Men vad händer om man anmäler?
    kolla runt vad lagarna säger.
  • Anonym (Anmäl såklart.)

    Du berättar för den som anställt dottern att du kommer göra en anmälan för att dom dels låtit henne jobba svart sen är hon minderårig och sen inte fått någon lön. Vad är detta för butik? Kanske ska ringa dom själv och fråga?!

  • Inte jag
    Anonym (Josefines Mamma) skrev 2014-12-27 18:24:16 följande:

    Bevis finns. Finns sms, folk som sätt henne jobbat och träffat henne. Så bevis finns. Men vad händer om man anmäler?


    du vet väl att din dotter kan få skit oxå när du anmäler? 
  • Anonym (buhu)

    Hur gammal är dottern?

    På ett kan jag tycka att det är ett ypperligt sätt för din dotter att lära sig den hårda vägen att inte jobba svart och innan alla papper är klara och påskrivna. Bättre att hon lär sig det nu än när hon är 23 år gammal och har hyra och andra räkningar att betala. Sedan skulle jag som förälder förbjudit henne att jobba där mer, förutsatt att hon är omyndig. Om hon skulle varit myndig skulle jag bara pratat med henne och sedan låtit henne göra som hon vill.

    Förklara för henne att det finns en massa oseriösa arbetsgivare där ute. Och att man därför aldrig jobbar innan man fått ett påskrivet anställningskontrakt. Och att man i princip inte har några rättigheter om man jobbar svart. Och att man bör vara med i facket om man vill ha hjälp när det kniper (fast då ska man såklart jobba lagligt).

  • Anonym (Josefines Mamma)

    Min dotter går sista året på gymnasiet. Hon får 100 kr i timmen på vardagar, och 200 kr i timmen på en helg. Förstår inte vad som är konstigt med det?


    Då är anmäla inget  alternativ, vill inte sätta dit min dotter för att hon är ung och dum. 

    Ska självklart besöka butiken på måndag och prata med ägaren själv, men vände mig hit för att få lite kött på benen innan dess.

Svar på tråden Min dotter jobbade svart.