• hhh03

    Vem får ökad tjänstgöringsgrad?

    När en tjänst som motsvarar 1 arbetsdag varannan vecka utlyses, hur tillsätts då denna? (Denna är ledig då en anställd vill gå ner i arbetstid.)

    Tjänsten kommer att sökas av flera på arbetsplatsen som idag jobbar 50 - 75% och alltså vill gå upp i arbetstid. Det är en kommunal anställning.

    Kollar man på anställningstid i vanlig ordning eller väljer chefen bara en som får jobbet. (Det krävs inga särskilda kvalifikationer för jobbet så ingen av de sökanden kan alltså nekas jobbet av detta skäl. Det är arbetsuppgifter som som de redan utför idag.)
    Vad kommer att hända?

  • Svar på tråden Vem får ökad tjänstgöringsgrad?
  • ad hoc

    Det rör sig om företrädesrätt till anställning med högre sysselsättningsgrad (25 a § LAS) och då avgörs vem som får den med hjälp av 26 § LAS:

    Om flera arbetstagare har företrädesrätt till återanställning enligt 25 § eller företrädesrätt till en anställning med högre sysselsättningsgrad enligt 25 a §, bestäms turordningen dem emellan med utgångspunkt i varje arbetstagares sammanlagda anställningstid hos arbetsgivaren. Arbetstagare med längre anställningstid har företräde framför arbetstagare med kortare anställningstid. Vid lika anställningstid ger högre ålder företräde

    För ditt fall är det alltså den anställde med längst anställningstid som har rätt till den utökade tjänsten. 

  • hhh03
    Tack för ett juridiskt tydligt svar. 

    Men jag undrar nu över den logistiska biten, om den som har rätt till ökad tjänstgöringsgrad redan jobbar den dagen. Vad gör arbetsgivaren då?

    Måste arbetsgivaren pussla om hela schemaläggningen för flera i personalen för att ge denna personen utökad arbetstid?
  • Gladskit

    Juridiken tar inte hänsyn till den typen av frågeställningar, där handlar det bara om vem som har rätten i första hand.
    Utan det lär krävas en mindre omarbetning av schemat om det är så att den personen redan tjänstgör. Det brukar dock inte utgöra något hinder, LAS är starkare än problem med schemaläggningen.

Svar på tråden Vem får ökad tjänstgöringsgrad?