• Anonym (Bonusmamman)

    Flickan vill klippa kort, får ej

    Hej!
    Min bonusdotter ,S, är 8 år, snart 9. Och har sedan hon var 5 sagt att hon vill klippa sig kort, helst snagga sig.
    När hon var 6 och började i förskoleklass benämnde hon sig som pojke vilket hon fortsatt med.
    S leker med lastbilar, lego, leker med andra pojkar, tycker inte om rosa, klänningar, kjolar osv bl.a.
    S uttrycker sorg över att inte få vara pojke och tvingas att leka med dockor och se på barbie filmer hos sin mamma. Hennes pappa och jag väntar vårt första gemensamma och S uttrycker att S hoppas det blir en pojke så nya syskonet slipper må dåligt över att vara tjej precis som honsjälv gör.
    S tjatar o tjatar om att åtminstone få klippa sig jättekort, som dom andrs killarna har. Men biomamman säger nej, flickor ska ha långt hår och fina kläningar. Mamman har tagit hål på S öronen, trots att S ej ville ha det, och S fick även sluta med basket som hon fick börja med hos oss eftersom "fina flickor spelar inte bollsporter"..
    Jag frågade om inte hon kunde börja med att klippa till skukderbladen så inte hoppet från rumplångt hår blir så stort, men nej det gick inte.
    jag ser hur ledsen S är över att inte få vara sig själv alla veckor i månaden..
    Hur kan jag och hennes pappa hjälpa S må bättre?

    Skriver från mobilen så ber om ursäkt för eventuella fel m.m

  • Svar på tråden Flickan vill klippa kort, får ej
  • Majsan29

    Min första tanke är att ni behöver sätta er ner med mamman och verkligen prata ut om varför det skulle vara ett problem att flickan vill ha kort hår. Nu är det väl kanske inte där "problemet" ligger för mamman, men det är kanske ett bra sätt att starta en diskussion och försöka förstå henne på något sätt. Kan det vara så att hon är rädd att hennes dotter ska vara annorlunda? Att hennes dotter inte lever upp till de förväntningar hon har?

    Jag tycker på riktigt att det är hos mamman problemet ligger, inte hos er eller S.

     Men för att göra det lite lättare för S så kanske en idé är att säga något i stil med "Vill du fortfarade ha kort hår om x antal månader så fixar vi det då, för vi vill såklart inte att du ångrar dig och blir ledsen" och förklara att det tar lång tid för håret att växa ut och att det är något man måste tänka över både en och två gånger. 

    Kanske hinner hon ändra sig, men är det så att S fortfarande vill klippa av sig håret så skulle jag göra det utan att fråga mamman. Vad kan hon göra? Det är ju inte så att ni gör barnet illa på något sätt. 

    Men som sagt, ni borde sätta er ner och verkligen prata om det. Mamman är den som borde skaffa sig mer förståelese, och acceptera att vi alla är olika. Hjälper det inte att prata med er så finns det ju faktiskt proffs att gå till.

    Hoppas det ordnar sig.

  • Lena

    Att ta hål i öronen mot barnets vilja och inte låta barnet vara sig själv tycker jag är barnmisshandel. Jag hade pratat med något proffs om vad man kan göra.

  • Brumma

    Föräldrarna behöver ju absolut tala om detta. Kanske är familjeterapi ngt att prova? Går ju även för separerade föräldrar...

    Förövrigt tycker jag att pappan skall ta med dottern till frisören. Han har lika mkt rätt som mamman att ta beslut om detta (så länge han är vårdnadshavare). Du bör dock inye följa med eftersom det då bil "elaka bonusmamman klippte min dotters vackra hår!!!"

    Örhängena skall hon naturligtvis ta ut om hon inte vill ha dem. Fattar inte mamman så ta ut dem varje gång ni får henne och skicka tillbaka henne utan örhängen.

    Är man åtta år så måste man själv få bestämma om sådant.

    min son är 4 och bestämmer själv sin frisyr.....

  • Ess

    Tjejen får göra som jag gjorde när jag var liten, jag tog helt enkelt av mig klänningen när vi kom bort och gick runt endast iförd underbyxor.

    En grej jag tycker är lite konstig, varför har hon inte själv satt saxen i håret när hon önskat kort hår så länge?

  • Anonym (Sdadasd)

    Finns inget fulare än riktigt kort hår, både på män och kvinnor. 

    Bara slavar som saknar hår. 

  • BigMami
    Lena skrev 2015-02-23 06:26:58 följande:

    Att ta hål i öronen mot barnets vilja och inte låta barnet vara sig själv tycker jag är barnmisshandel. Jag hade pratat med något proffs om vad man kan göra.


    Här tar (tex frisören) inte ens hål på barnet om barnet själv inte vill. Spelar ingen roll vad föräldern säger eller tycker. Stackars flicka!
  • BeanBag
    Anonym (Sdadasd) skrev 2015-02-23 21:11:29 följande:

    Finns inget fulare än riktigt kort hår, både på män och kvinnor. 

    Bara slavar som saknar hår. 


    Och varför skulle ett barn bry sig om vad du tycker om dennes frisyr? Hon vet vad hon vill och bör då få det. Det är ju bara hår, det växer ut igen om man skulle vilja det.
  • Anonym (Sdadasd)
    BeanBag skrev 2015-02-23 21:18:06 följande:
    Och varför skulle ett barn bry sig om vad du tycker om dennes frisyr? Hon vet vad hon vill och bör då få det. Det är ju bara hår, det växer ut igen om man skulle vilja det.
    Nej ett barn bör inte få bestämma sådant. 
  • Ess
    Anonym (Sdadasd) skrev 2015-02-23 21:49:00 följande:
    Nej ett barn bör inte få bestämma sådant. 
    Jo!
    Vill du ha en accessoar, skaffa en dvärgpudel. 
Svar på tråden Flickan vill klippa kort, får ej