• Anonym (hemli­g)
    Äldre 23 Feb 15:33
    11913 visningar
    58 svar
    58
    11913

    det här med IVF

    Hej jag har hört att inför ivf så gör man en "lämplighetsutredning" på paret, vilket jag tycker är ren idioti eftersom barn är en mänsklig rättighet och den utredningen är en form av tvångssterilisering ifall dem nekar en att göra ivf. Nu undrar jag ifall ni som har gjort det nyligen var tvungna att göra en sådan utredning och om man får göra ivf på privatklinik ifall man inte vill genomgå en sådan utredning? någon som blivit nekade ivf? jag tycker det är helt sjukt att de börjat med sådana utredningar. Speciellt när det är parets egna könsceller för då tycker jag verkligen att man har RÄTT att få göra ivf  oavsett om man är "lämpliga" eller "olämpliga" föräldrar..

  • Svar på tråden det här med IVF
  • Anonym (hemli­g) Trådstartaren
    Äldre 23 Feb 17:10
    #1

    inga svar? Rynkar på näsan

  • Äldre 23 Feb 17:16
    #2

    Det har jag aldrig hört om. Händer det i Sverige? Vad innebär utredningen? Vad frågar dom? Vad är det man ska leva upp till för att få göra ivf?

  • Anonym (z)
    Äldre 23 Feb 17:18
    #3

    Låter skumt, är du säker på det här ts?

  • Anonym (Du får läsa på lite)
    Äldre 23 Feb 17:31
    #4

    Utredningen handlar främst om att ta reda på orsaken till barnlösheten och inte lämplighet som förälder.

  • Anonym (hemli­g) Trådstartaren
    Äldre 23 Feb 18:42
    #5

    jag har hört att det är tydligen ett tvång att utreda om paret har psykosociala problem osv. och att par med problem inte får behandlas. har ni gjort ivf ? för jag hörde att de började med såna utredningar 2014..

  • Anonym (IVF)
    Äldre 23 Feb 18:48
    #6

    Utredning låter väldigt "stort" men ja, jag och min man var tvungna att prata med en psykolog som det första steget när vi ville påbörja IVF. Oftast så räcker det ju med ett samtal men eftersom att jag var deprimerad i tonåren, med bl.a. ett självmordsförsök i bagaget, så fick vi prata med psykologen ytterligare en gång.

    Tycker inte att det är konstigt att de utreder lämpligheten hos de som vill skaffa barn. Det är väl bra att de gör det om möjligheten finns?

  • Anonym (hemli­g) Trådstartaren
    Äldre 23 Feb 18:54
    #7

    vem ger någon rätten att  kunna bestämma vem som FÅR bli föräldrar eller inte. Skulle vara riktigt sorgligt om man blir nekad ivf pga att någon läkare anser att man är "olämplig" . Hur kan man ens peka ut någon som olämplig förälder innan man ens blivit det. Jag har hört talas om några som blivit nekade ivf pga att personen haft ADHD tillexempel. Herregud nästan hela Sveriges befolkning har adhd!! och bara för man har någon psykiatrisk diagnos så betyder inte det att man blir en sämre förälder än någon "normal" person. Detta är bara rent skitsnack och visar bara på hur mycket fördomar som fortfarande finns i vårat samhälle. Detta är diskriminering och brott mot mänskliga rättigheter och denna/dem personer som kommit på denna "lämplighetsbedömning" borde spärras in någonstans och få lite vett i skallen.

  • Anonym (hemli­g) Trådstartaren
    Äldre 23 Feb 18:58
    #8

    isåfall tycker jag att man kan börja utreda personer som kan få barn på naturlig väg också. och ha utredningar med dom innan dom planerar att skaffa barn. precis samma sak. Men hur går utredningen till går dom igenom ens papper? soc papper, sjukhuspapper, polisregister?

  • Anonym (nej)
    Äldre 23 Feb 23:05
    #9

    Vi gjorde IVF 2014 och det var inget sånt under utredningen. Bara undersökningar och prover för att se var problemet låg och sen skickade de remissen. Utredningen gjordes privat och sen skickade de remissen till landstinget.

  • Anonym (hemli­g) Trådstartaren
    Äldre 23 Feb 23:14
    #10

    okej, hoppas inte jag heller behöver genomgå en sådan utredning.

Svar på tråden det här med IVF