Jag lägger runt 20-60 kronor på mat varje dag. För det första äter jag främst vegetariskt, så proteinkällorna är just (främst) baljväxter vilka är väldigt billiga att köpa torkade. De går att variera mycket, man kan göra biffar, bullar, grytor, soppor, sallader, röror...
Jag brukar göra två stora omgångar mat som jag sedan äter till lunch och middag i flera dagar, tills de tar slut. Jag slänger aldrig mat, utan försöker vara så kreativ jag kan med det som finns i kylen.
Jag köper mycket frysta grönsaker, har alltid åtminstone spenat, blomkål, gröna ärtor, broccoli och grönkål i frysen. Jag handlar också mycket rotfrukter.
Den största hemligheten i mitt tycke är planering. Jag planerar ofta maten en hel månad i förväg. Då brukar jag skriva ner ett antal rätter och beräknat antal portioner, t.ex:
- pasta och sojafärssås (4 portioner)
- pumpasoppa med linser (6 portioner)
- thaimat med tofu (4 portioner)
... och så vidare, tills jag har fått ihop två portioner om dagen hela månaden. Det är otroligt hur mycket pengar man sparar genom att planera. Man undviker dyra impulsköp och man kan sätta ihop matsedeln så att man aldrig behöver slänga mat. Du kan hålla ögonen öppna efter bra extrapriser på varor som du vet att du kommer att behöva under den kommande månaden.
Jag bakar eget bröd och gör eget pålägg (oftast versioner av hummus) samt äter en del gröt till frukost och mellanmål.