• Anonym (signe)

    BMI är ju helt missvisande

    Hur i hela världen - i dagens kroppsfixerade samhälle - har ingen hälsoguru vågat säga att BMI är totalt missvisande???? det ser ju enbart till längd o vikt o tar inte alls i beaktande fett% eller muskelmassa???? helkorkat. Då jag tränade som mest o var verkligt i bra shape med mycket muskler visade BMI på lätt övervikt. Noup. Min kompis som boxas har inte alls fett utan är ett kompakt muskelpaket o samma där - enBMI lätt övervikt....har ingen tänkt på detta?

  • Svar på tråden BMI är ju helt missvisande
  • Batmamba
    Vlad skrev 2015-03-31 08:53:35 följande:

    Det är det ganska många som påpekar typ hela tiden när vikt diskuteras.


  • Anonym (Jo)

    Snarare har väl alla tänkt på detta? Detta med BMI har väl varit ett aktivt ämne i många många år. Alla vet att det inte är en bra mätmetod hos den enskilda individen, däremot är det en väldigt enkel metod för att mäta ett större antal människor, t ex vid studier.

    Så jo, någon har tänkt på detta men tydligen finns ingen alternativ mätmetod att ta till som är så enkel/snabb/billig.

  • Aniiee

    Old news, eller vad?

    BMI är ett helt ok verktyg till det det är TILL för, nämligen att mäta kroppens vikt i förhållande till längd.

    MEN.... folk använder ju det till massa annat. BMI s'ger INTE hur hälsosam du är på ett generellt plan, det säger egentligen inte hur fet du är heller, och dessutom har det räknats ned (från att övervikt var 27 till dagens 25), vilket gör att kvinnor har "svårt att hålla vikten", eftersom kvinnor generellt och evolutionärt är gjorda för att ligga någonstans mellan 22 och 27, och inte 18,5 och 25....

    Det funkar ok (inte egentligen bra) för medelsvensson att räkna på, men så fort BMI stöter på en ectomorph (lång och smal) eller en mesomorph (kort och "tjock" eller "musklig") så blir det fel. Och BMI säger absolut nada om din hälsa, kondition eller kroppssammansättning.

    Egentligen kan BMI:et, ur hälsosynpunkt, bara säga något om en persons vikt/hälsa är i det extrema lägena. Har du BMI under 15 eller över 35 (och inte är bodybuilder eller något) så behöver du förmodligen gå upp/ned i vikt för att vara hälsosammare/överleva över huvud taget, MEN det är isf ett tecken på att man behöver utreda sin hälsa (psykisk och fysisk), inte nödvändigtvis att man behöver göra något åt sin vikt.

    Bättre mätmetoder för att kolla sin HÄLSA enkelt är ju att mäta bukfettet (görs enkelt med måttband eller linjal, olika metoder), eller att mäta sin midja/höftkvot.


    The pursuit of truth and beauty is a sphere of activity in which we are permitted to remain children all our lives - A. Einstein
  • BengtH

    Jag är 179cm och väger 78kg vilket ger ett BMI på 24,3 alltså idealvikt fast på gränsen till övervikt. Hade jag vägt 83kg hade jag varit överviktig, men BMI tar inte hänsyn till muskelmassa.

  • Duckan

    Verkligen missvisande. För nåt år sen vägde jag 6 kilo mer och låg inom normalspannet på BMI ändå.
    Sen av en händelse fick jag göra en body scan och fick bl a veta att min kroppsfetthalt låg på 40,4%. Sjukt fet på insidan, bara några extra kilon på utsidan.

  • sextiotalist
    Duckan skrev 2015-03-31 09:50:25 följande:

    Verkligen missvisande. För nåt år sen vägde jag 6 kilo mer och låg inom normalspannet på BMI ändå.

    Sen av en händelse fick jag göra en body scan och fick bl a veta att min kroppsfetthalt låg på 40,4%. Sjukt fet på insidan, bara några extra kilon på utsidan.


    Fasd de mätningarna kan vara missvisande också. Jag har gjort två mätningar. En hos en hjärt-kärlläkatmottagning där jag hade kring 25. En månad senare hade 35% på en hälsotest.

    Det första testet var dessutom kombinerat med andra tester vars resultat gick hand i hand med det lägre resultatet
  • Anonym (suck)

    Aniee: vadå "kvinnor generellt och evolutionärt är gjorda för att ligga någonstans mellan 22 och 27, och inte 18,5 och 25...."

    Vad menar du, att kvinnor med ett bmi under 22 skulle vara missbildade eller banta sej sjuka ? Så trist att man aldrig kan diskutera vikt utan att passa på att trycka till någon grupp.

  • Duckan

    Sextiotalist, ja ingen blir gladare än jag om det är fel. Professorn jag har kontakt med ville i alla fall påstå att siffran var korrekt.

  • sextiotalist
    Duckan skrev 2015-03-31 10:20:39 följande:

    Sextiotalist, ja ingen blir gladare än jag om det är fel. Professorn jag har kontakt med ville i alla fall påstå att siffran var korrekt.


    Gjorde ni kompletterande undersökningar eller stod du bara på plattan och höll i handtagen?
Svar på tråden BMI är ju helt missvisande