• Äldre 20 Apr 14:43
    5118 visningar
    25 svar
    25
    5118

    Otydligt UL i vecka 11?

    Hej allesammans!

    Jag behöver tröst i min oro, har gråtit i timmar. Jag väntar mitt första barn var med min pojkvän var hos barnmorskan för andra gången idag. Barnmorskan försökte sig på ett ultraljud men kunde inte tydligt se det hon ville. Det syntes någonting men hon menade att jag antingen inte var så långt gången som jag trodde eller att livmodern satt långt bak (hon hade först problem att hitta rätt och sa att livmodern kunde vara skymd bakom blygdbenet). Min sista mens första dag var den 2:a februari och barnmorskans bedömning vid första mötet stämde överens med våra appar - jag skulle alltså vara i vecka 10+6 idag. Barnmorskan såg med hjälp av en kollega någonting i livmodern, men menade på att ett VUL var på sin plats som bokades till nästa onsdag. När jag plussade den 6:e mars med clear blue digital visade den 2-3 veckor. Min mensapp menade på att jag skulle haft ägglossning den 16:e februari.

    Någon fler som trott sig vara i eller faktiskt var i vecka 11 och där barnmorskan inte kunde se tydligt på ultraljudet men det allt visade sig vara okej sedan? Jag behöver verkligen hopp mellan mina gråtattacker. Är så rädd att barnet slutat utvecklas i tidig graviditet då jag knappt alls mått illa och i övrigt känt mig ganska normal. Helt symptomfri har jag inte varit, men har haft lite oroskänslor pga att jag tyckt att jag mått "för" bra.

    Bamsekramar på er alla där ute!

  • Svar på tråden Otydligt UL i vecka 11?
  • Äldre 20 Apr 16:05
    #1

    Hej!

    Jag tror inte du behöver oroa dig för mycket! Mig veterligen kan det vara väldigt svårt att se bra med ett "vanligt" ultraljud så tidigt, och vill man vara på säkra sidan så ska man göra vaginalt ultraljud. Åk in till en gynakut och be om det så du slipper oroa dig!

    Kram

  • Äldre 20 Apr 16:13
    #2

    Men oj, jag har hört av alla läkare här (bor i södra Europa) att vanliga ul inte är något att lita på innan typ 3e månaden.. Och inte ens då verkar ul gå före vul.

  • Äldre 20 Apr 17:29
    #3

    Jag hade inte heller så mycket symptom och har fortfarande. Är i vecka 18 nu och har mått bra hela tiden. Så oroa dig inte.

  • Äldre 21 Apr 17:08
    #4
    laodessa skrev 2015-04-20 16:05:30 följande:

    Hej!

    Jag tror inte du behöver oroa dig för mycket! Mig veterligen kan det vara väldigt svårt att se bra med ett "vanligt" ultraljud så tidigt, och vill man vara på säkra sidan så ska man göra vaginalt ultraljud. Åk in till en gynakut och be om det så du slipper oroa dig!

    Kram

    Vad skönt att du tror att det är så. Min barnmorska bokade in tiden för ultraljudet så nära inpå fullgången vecka 11 hon kunde. Vi var där dagen innan och anledningen till att det inte blev senare var för att vi fick chansen att göra ultraljud just eftersom min barnmorska var under utbildning. Dock så ropade hon in en rutinerad kollega när hon själv inte lyckades hitta rätt. Fört var hon osäker på livmoderns placering men den erfarna kollegan hittade snabbt livmodern och man kunde se något yttepyttelitet skymta förbi lite snabbt i livmodern när hon drog skannern över magen. Jag blir bara så orolig när det inte räckte för som "bevis" utan att de ville att jag skulle göra ett vul nästa vecka. Känns verkligen som att de båda tyckte att någonting verkligen inte stämde men att ingen sa något. 

    Jag har inte haft någon blödning eller någonting som skulle tyda på att det var någonting fel på det sättet under graviditeten hittills, däremot har jag mått oförskämt bra. Hade fem dagar i det jag räknat som vecka 7 då jag mådde illa och i princip bara åt frukt och bröd. Bröstvårtorna ilade lite när jag var ute i kylan och var riktigt styva ett par dagar (och tidig graviditet). Jag fick finnar i pannan, brösten svällde lite lätt utan att ömma det minsta och jag har varit trög i magen hela tiden. Första veckorna sov jag ett par timmar på eftermiddagen varje dag av ren utmattning och sov längre om nätterna så ofta jag kunde. Nu känns det som att i princip allt är borta. Känner mig så extremt normal och inte det minsta gravid.


  • Äldre 21 Apr 17:14
    #5
    FirstOne skrev 2015-04-20 16:13:00 följande:

    Men oj, jag har hört av alla läkare här (bor i södra Europa) att vanliga ul inte är något att lita på innan typ 3e månaden.. Och inte ens då verkar vul gå före vul.

    Det låter hoppfullt! Undra varför de ens föreslog vanligt ul från början i så fall för min del? Jag blev enormt ledsen efter mötet med barnmorskan och att vänta en hel vecka när det känns som att någonting skulle kunna vara riktigt riktigt fel är hemskt. Har inte ont någonstans eller på annat sätt några tecken på att det skulle var fel, men kan inte lugna mig då jag haft så lite från början som kan räknas som graviditetstecken. Känns konstigt att jag skulle ha vant mig vid graviditetshormonerna redan innan vecka 8, eller vad säger ni? 

    Idag känns brösten "lika platta som vanligt", d.v.s. inte längre svullna. Magen mår också bättre, inte alls lika förstoppad och trög. Är det oroväckande?


  • Äldre 21 Apr 17:19
    #6
    carrolinea skrev 2015-04-20 17:29:40 följande:

    Jag hade inte heller så mycket symptom och har fortfarande. Är i vecka 18 nu och har mått bra hela tiden. Så oroa dig inte.


    Vilka symptom har du haft? Gjorde du något tidigt ultraljud (vanligt eller vul) för att vara säker på att lill*n mådde bra?
  • Äldre 26 Apr 18:58
    #7

    En annan sak jag undrar är att om det nu är så att jag inte är så långt gången som jag tror (vilket jag inte alls får ihop då jag vet exakt när jag hade min sista mens och när nästa mens skulle komma), hur kommer det sig att jag sitter här symptomfri? Vet att spökveckorna brukar dyka upp kring vecka 12, vilket jag är i nu enligt mina beräkningar, men om barnmorskan har rätt så borde jag inte ha så få symptom reda , väl?

    Fortfarande ingen blödning eller något annat som tyder på att något skulle vara fel men om möjligt ännu färre symptom nu än någonsin. MA????

  • Äldre 26 Apr 21:11
    #8

    Men har de fortfarande inte kunnat ge dig ett vul? Ska du sitta och undra i vilken vecka du är i flera veckor?

    Jag har fått uppfattningen att de gör ett extra vul t.o.m tidigare än vad som behövs för att fastgöra hur långt gången man är.

    Fan ring och pusha dem om ett vaginalt ul!!

  • Anonym (Wera)
    Äldre 26 Apr 21:16
    #9

    Det är supersvårt att säga med tanke på att du inte fick göra vul på direkten. Ett vanligt ultraljud i den veckan du tror att du är i, känns mycket svårt att bedömma. Jag gjorde vul i v.7 och det syntes knappt förrutom att du såg hjärtat slå. Måste vara desto svårare utanpå, trots en månad senare. Oavsett om du väntar till ditt vul på onsdag eller åker in akut nu, finns det inte så mycket du kan göra åt det. Tänk inte så mycket på det (fast det är svårt) utan tänk att du väntar barn och inte ett mf/ma. Förlita dig inte så mycket på apparna. För mig diffade det med två veckor gentemot vad jag trodde. Du skall se att allt ordnar sig. Jag blödde i v.6-7, mådde asilla från v.12 och är i v.24 idag. Läs inte så mycket och oroa dig inte för det absolut värsta. KRAM  

  • Äldre 27 Apr 21:29
    #10
    Wisca skrev 2015-04-21 17:19:16 följande:
    Vilka symptom har du haft? Gjorde du något tidigt ultraljud (vanligt eller vul) för att vara säker på att lill*n mådde bra?
    Trött på kvällarna. Svårt med magen att gå på toa osv.

    Vi gjorde ett vanligt i vecka 10. Och har varit på RUL idag.
Svar på tråden Otydligt UL i vecka 11?