• Äldre 22 Apr 07:48
    4447 visningar
    12 svar
    12
    4447

    Kväljningar hos 3,5 åring - normalt?

    Min dotter har alltid haft en känslig hals. Vid halsfluss kräks hon, vid för mycket mat i munnen får hon kväljningar. Hon verkar ha en känslig kräkreflex. Men nu börjar jag bli fundersam.

    De senaste 1-2 veckorna får hon kväljningar av ingenting. En svart prick i smöret, en kladdig lillasyster, vara av att ha mat i munnen. Hon kämpar. Hon tar små tuggor. Hon dricker vätska emellan. Men efter x-antal kväljningar kommer det hon fått i sig upp och sedan vill hon inte ha mer.

    Frukt (äpplen, vindruvor, apelsin och liknande) funkar bra, banan går inte alls. Hårdmacka går bättre än mjukmacka. Men nu har även sånt som brukar funka börjat bli ett problem.

    Är detta normalt?

  • Svar på tråden Kväljningar hos 3,5 åring - normalt?
  • Äldre 22 Apr 08:08
    #1

    Hon har ingen feber, men har inte samma ork som innan och är lite snuvig. Men snuvan tillkom för tre dagar sedan.

  • Äldre 22 Apr 09:15
    #2

    Svårt att veta om det är "en fix idé" eller om hon kräks för att hon är sjuk.. I den åldern kräktes min lillebror ganska ofta- han tyckte illa om allt som luktade parfym, alla hudkrämer mm. Om han kände en lukt han inte tyckte om blev han hysterisk och fick kväljningar och kräktes. Att hon reagerar på en prick i smöret låter mer som ngn form av tvångstanke än att hon mår fysiskt illa...

  • Äldre 22 Apr 09:58
    #3

    Så känner jag också. Att det är som psykiskt. Men vad gör man? Borde man kontakta BVC eller läkare? Hon mår ju uppenbarligen inte bra. Det verkar som hon vill äta, men det går inte.

    Vi gör ingen sak av det. Lugnar henne när det händer, hon blir ledsen när hon kräks. Vi låter henne välja om hon vill fortsätta äta eller inte. Tjatar inte, säger inget. Men det känns onormalt och jag känner mig orolig :(

  • Äldre 22 Apr 20:14
    #4

    Någon mer med tankar?

    Om det är psykiskt, tvångstankar, hur hanterar man det?

  • Äldre 23 Apr 00:49
    #5

    Jättesvårt att veta. Att hon får kväljningar av mat i munnen, då kan man ju fråga sig om det är viss mat eller konsistenser hon reagerar på. Jag skulle nog prata med BVC. Sen är frågan om det kan ligga något fysiskt bakom ... Är det någon form av tvångstanke/fobi så kan det ju vara en fas och då gäller det väl att avdramatisera. Men BVC borde väl ha koll på vad man kan göra.

  • Mascar­aklump­ar
    Äldre 23 Apr 08:05
    #6

    Det kan kanske vara så att det finns en fysisk anledning som gör henne extra känslig, och att hon därför får lättare än andra att få kväljningar av obehagliga synintryck och liknande. En del barn är ganska trånga i svalget och har stora halsmandlar, det kanske kan vara en orsak? Jag hade nog börjat med att boka en tid på vårdcentralen (eller kanske ännu hellre öron-näsa-hals-mottagningen om ni har någon sådan i närheten. Jag vet inte om det är samma i hela landet, men här kan man i alla fall boka tid direkt där utan remiss) så att en läkare får titta i halsen på henne och utesluta fysiska orsaker.

  • Äldre 23 Apr 08:14
    #7

    Ska nog ringa BVC och rådfråga. Har bra personal där. Tack för alla råd och tips!

  • Äldre 23 Apr 08:20
    #8

    Läste nånstans att på barn sitter kräkreflexen mycket längre fram i munnen än på vuxna så det kan ju påverka. Jag skulle nog kollat upp henne hos öron-näsa-halsspecialist men vara beredd på att det är psykiskt. Min kille som är lika gammal har fått för sig nåt liknande. Han hostar och harklar, spottar sen ut i toaletten och säger att han kräks. Inget fel på honom alls, bara en fix ide.

  • Äldre 16 Jun 10:25
    #9

    ....

  • Äldre 16 Jun 10:27
    #10

    Problemet kvarstår.

    Uppdatering om läget:

    Läkare konstantera att hennes halsmandlar var förstorade så i april opererades hon och en del av mandlarna togs bort samt körteln bak vid näsan. Hoppades såklart att problemet var löst men tvärtom. Det kvarstår. Hon har varit på koll och enligt läkaren ser halsen bra ut.

  • Pkb
    Äldre 16 Jun 11:43
    #11

    Jag hade så när jag var liten och min son har likadant. Läkaren hittar inget fel. Det är vissa konsistenser/smaker/blandningar han inte klarar av, så vi undviker dessa.

    Kan bero på drag av neuropsykiatriska diagnoser.

  • Äldre 18 Jun 00:58
    #12
    Autumnleaf76 skrev 2016-06-16 10:27:31 följande:

    Problemet kvarstår.

    Uppdatering om läget:

    Läkare konstantera att hennes halsmandlar var förstorade så i april opererades hon och en del av mandlarna togs bort samt körteln bak vid näsan. Hoppades såklart att problemet var löst men tvärtom. Det kvarstår. Hon har varit på koll och enligt läkaren ser halsen bra ut.


    Kan det ha blivit psykologiskt pga att halsmandlarna var förstorade?
Svar på tråden Kväljningar hos 3,5 åring - normalt?