• Anonym (Kaffedraken)

    framfall

    Jag är 24 år och har fött mitt andra barn för 2 veckor sen. En vecka efter förlossningen upptäckte jag en "köttklump" som tittade fram i slidmynningen. Gissar på framfall även alla de 100 olika bm och sköterskor jag pratat med i telefonen tycker de låter som framfall. Jag får dock ingen hjälp och ingen vill titta pga att det är så kort tid efter förlossningen. men jag känner att det bara blir värre och värre. Känns som allt är på väg ut. Förra veckan fick jag in hela fingret i sidan och idag får jag bara in halva innan det tar stopp. Är det livmodern som åkt ner så långt ?

    Skulle kännas så skönt att prata med någon som har erfaranhet av framfall. Jag får typ panik. Känns som hela mitt liv är förstört. Jag känner mig totalt handikappad. Hur fasen ska jag kunna ta hand och njuta av tiden med mina barn när jag inte ens kan gå från sovrummet till köket utan att känna obehag. Och med en sambo som jobbar borta i veckorna ? :(

  • Svar på tråden framfall
  • Anonym (Kaffedraken)

    Nej vet själv att jag inte ska tänka så mycket på det. Men är så svårt när jag blir så låst och inte kan göra de jag vill göra :(

    Tankarna börjar ju rulla även om jag vet att det är tidigt efter förlossningen .

  • Anonym (Kaffedraken)

    Hej!

    Hur går det för dig? Jag har liknande problem. Jag sprack till grad 2 (enligt barnmorskan, förmodligen var det större skador). Jag åkte till gynakuten 3 veckor efter förlossningen för jag fick panik.

    Läkaren svarade: Ja du har ett litet framfall av främre slidväggen men jag tycker annars att du ser jättesnygg ut i underlivet. Jag blev lite lugnad av detta men kände fortfarande att allt inte stod rätt till.

    Nu, 5 månader senare så sökte jag gynekolog igen för jag kände min ringmuskel satt liksom längre ned samt att tarmen åkte ut lite när jag gjorde nr 2. Samt att jag läcker några droppar urin precis efter att jag kissat plus att jag fått ett granulom.
    Gynekologen (som verkligen var toppenbra och brydde sig) sade att jag blivit felsydd. Barnmorskan hade inte fått ihop musklerna, i mellangården är det bara hud och slemhinna och inga muskler. Samt att jag har främre och bakre slidvägssframfall. Han säger att jag kanske kan bli lite bättre när jag slutar amma men att jag behöver bli omsydd..

    Nu var det nyligen som du födde men håll koll och tänk på att när du kommer till barnmorskan så undersöker de när du ligger ned, och då är det ju såklart inga problem - framfallet faller tillbaka. Så de kommer säkert säga: "Det är ett litet framfall men det blir bra med knipövningar, knip på du bara!!" - Lita inte på det kan jag bara säga......

  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag tror jag har framfall på både främre och bakre slidvägg Plus att jag känner livmodertappen precis innan hålet :( har varit och blivit undersökt hos mvc som sa att allt såg bra ut för att ha fött barn och att jag var förslappad på främre slidvÄgg. Men precis som du säger så faller ju allt tillbaks när man ligger ner så tror inte ens hon såg livmodertappen som hänger ner . kan ju själv känna hålet i tappen jätte tydligt. Känns sjukt jobbigt. Så sa hon även att de går tillbaks med knipövningar.

    Jag själv tvivlat på det. Jag vet inte hur jag ska göra för att få komma till en gyn läkare. Nu har de bara gått 3 veckor men det känns hopplöst. Jag vill inte gå och se ut så här hela mitt liv. Mår sjukt dåligt över detta och vågar inte göra ett Dugg.

    blir det värre av att amma eller går läkningsårosesden fortare om man sluta amma ?

  • Anonym (Kaffedraken)

    Mmm.. Som de alltid säger på MVC - knip så blir allt bra, och sen lämnar de en vind för våg. Så himla onödigt att ens göra den där gynkollen.......... 

    Sen blir jag även less på det här med att man "inte ska skrämma kvinnor från att föda barn". Jag visste ju att förlossningsskadorna hade ökat mycket i Sverige senaste åren, och var rädd för att spricka. Men tänkte väl ändå att det inte skulle hända mig... VARFÖR kan de inte bara säga: "Efter förlossningen får de flesta någon grad utav framfall så bli inte orolig om det ser konstigt ut i spegeln de första veckorna. Minskar inte symptomen efter några månader så vill vi att du kommer tillbaka för en extra kontroll". 

    Och återigen - idiotin att kolla efter eventuella FRAM-FALL när man ligger ned? Suck.

    Knipövningar kan hjälpa en del, men främst hjälper det mot urininkontinens, inte så mycket mot framfall. Men ladda hem appen "mamma-mage" och börja redan idag! 

    Amningen gör det väl inte "sämre" tror jag. Bara det att alla vävnader i kroppen är ju lite slappa. Jag tänkte ett tag att jag skulle sluta amma för jag hade sådan panik men samtidigt gör det ju att jag går ned i vikt snabbare och då blir det mindre belastning.

    Jag tycker det är bra att du inte gör någonting. Alltså på riktigt. Sitt inte på huk, spring inte, lyft inte tungt. För din egen skull. Gör inte det så länge du ammar. Sen tror jag att när man fött barn så är det nog bättre med annan konditionsform än att springa, samt att lyfta tungt är nog bra att man undviker.

    NU TILL TRÖSTEN: :D

    Det har bara gått 3 veckor. Det kommer bli bättre. Det kommer åka tillbaka något, tyngdkänslan kommer minska, och upp till 1 år efter att du slutat amma kommer det fortsätta dra ihop sig.

    Om du har livmoderframfall som kvarstår som du sen inte har men utav (förutom att det ser konstigt ut) så kan du låta det vara och bara acceptera utseendet. Men om det påverkar ditt sexliv (fysiskt såsom psykiskt), eller ger skavproblem, läckage etc så finns det ju åtgärder. Man kan ju stärka upp väggarna genom operation. Sen för livmodern så finns det en prolapsring man kan sätta upp eller föra upp ett nät som håller livmodern på plats (den operationen kanske jag inte skulle hoppa på ännu. Hoppas på att de kan forska fram något bättre). 

  • Anonym (Kaffedraken)

    Vänta några månader (om du kan) innan du går till gynekolog, annars kommer de bara vifta bort det genom hänvisa då du nyss fött barn.

    Men när du väl går, så var väldigt specifik med vad du vill få undersökt så de verkligen känner efter hur tjock din slidvägg är osv.

    Sprack du något?

    Du har ju iom den nya patientlagen rätt att söka till vilken specialistvård som helst i landet nu!

    www.svd.se/nyheter/inrikes/fritt-soka-vard-i-hela-landet_4314665.svd

  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag har sjukt svårt att bajsa och måste ta massa preparat för att få det mjukt men det är svårt ändå. Har behövt ta microlax ett flertal gånger för att ens få ut bajset . Vilket gör stt jag könner mig uppblåst hela tiden och har ont i magen. Det samlas liksom som i en ficka. Annars är det bara att knölen ramlar ut hela tiden och det är jätte irriterande.vill liksom att knölen ska försvinna. Känner tappen precis innan för och den sitter liksom fast i knölen som kommer ut.

    Svårt att inte lyfta och va aktiv när jag har min 1.5 åring att aktivera och är ensam i veckorna. Så blir mycket belastning i alla fall. Det är svårt att undvika.

    Ska börja gå korta promenader och sen börja gå rakt med stavarhar hört att det ska stärka bålen. Annars kniper jag mest hela tiden men börjar bli jäkligt tröttsamt nu. Orkat inte ha det så här i ett helt år då jag måste sjukt dåligt över det. Känns som det aldrig kommer bli bra. Väntar på att avslaget ska sluta så jag kan börja med knipkulor.

    Jag ammar inte längre då mjölken tagit Slut och jag spark ingenting Heller.

    Ska vänta tills efterkontrollen den tänket jag be om en tid på gyn hur eller hur så dom får kolla.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Förstår att det är jobbigt med "knölen" (hopknölad främre slidvägg + livmodertapp?).

    Låter konstigt att du inte sprack (inuti) när du har sådana problem. BM på förlossningen graderade mig till grad 2 men enligt gynekologen så sade han att med så stora problem jag har så missade (eller mörkade) BM förmodligen graden och jag borde ha blivit sydd av kirurg. Han sade att jag var för ung för att mina slidväggar kunde bli så slappa utan större bristningar.

    Det där med magen. Har verkligen tagit tag i det än mer nu. Äter havregrynsgröt med linfrö varje morgon och dricker massor med vatten. Försöker få till en rutin att göra nr 2 varje morgon. Sen försöker jag komma ut på en kortare promenad varje dag för att få igång tarmarna än mer. Svårare för dig nu när din bebis är liten, men du kan väl ha henne på skötbordet samtidigt?

    Är du överviktig (förstår att du inte gått ned gravidkilona ännu såklart!)? Jag är normalviktig men har lite överflöd ändå. Skulle inte skada om jag gick ner 5-10 kg. För tydligen kan det göra skillnad med bara några få kilo. Att avlasta bäckenbotten alltså.

    Bra tips med stavar! Försöker verkligen tänka "stolt och glad" hela tiden när jag går så jag engagerar bäckenbotten.

    Det där med knipkulor... Jag har hört att det kan förvärra framfallet då de "drar med sig" slidväggarna. Kanske kan börja använda dem när du blivit tillräckligt stark med "vanliga" övningar?

  • Anonym (Kaffedraken)

    Precis så jag tro det är främre slidväggen och tappen . Nä enligt bm så sprack jag ingenting. Behövde inte sy och jag kände mig bra dör nere bara någon dag efter förlossningen .

    Nej jag skulle inte se mig som överviktig är rätt normal byggd 167 cm lång och innan graviditeten vägde jag 58 kg och nu väger jag 63 kg så mitt mål är att gå ner till 58 kg i alla fall.

    Hur mycket vågar man röra på sig ? Promenera osv ? Det blir inte värre av att röra på sig ?

    Gick en sväng på 1.6 km här om dagen och hade otroligt ont när jag kom Hem.

    Åh tack för du sa till om knipkulor ska vänta till efterkontrollen och prata med bm om det :)

  • Anonym (Kaffedraken)

    Har läst att man kan använda östrogenkräm för att stärka väggarna. Är detta något man måste börja använda innan man får tillbaka eller kan jag vänta till efterkontrollen och fråga min bm om detta ?

Svar på tråden framfall