• Hannai

    skillnaden mellan diabetes typ 1och typ2? Både symtom och behandling av båda typerna?

    Någon som vet?
      skillnaden mellan diabetes typ 1och typ2? Både symtom och behandling av båda typerna?

     

  • Svar på tråden skillnaden mellan diabetes typ 1och typ2? Både symtom och behandling av båda typerna?
  • Cipro

    Sammanfattat så handlar diabetes typ 1 om bristande insulinproduktion, vilket ger höga sockernivåer medan typ 2 handlar om nedsatt svar på insulinresistens, vanligen pga övervikt över längre tid.

  • Cipro
    Upptagenmeninte skrev 2015-05-29 23:59:31 följande:

    Prova gärna LCHF, ger stabilare blodsocker. www.kostdoktorn.se/diabetes


    Prova gärna vanlig genomtänkt husmanskost, bättre finns inte. Men det är en annan diskussion och inget som TS frågade efter.
  • Diabetikern Jojo

    Vid diabetes typ 1 bildar kroppen antikroppar mot egna insulinet och till slut (oftast efter 1-2 år efter diagnos) upphör egna insulinproduktionen - är nästan alltid sprutbehandlad alt. pump. Tåler man inte insulin så behandlas man på annat sätt!

    Typ 2 innebär minskad produktion och kan kostbehandlas eller behandlas med tabletter! Till slut övergår även denna i sprutbehandling men det är väldigt olika hur lång tid det tar beroende på hur man sköter sig osv.

    Motion är att föredra vid båda typerna eftersom det hjälper både att sänka och stabilisera blodsockret! Även om typ 1 inte är kostbehandlad så bör man äta efter vissa riktlinjer ändå! Sköter man sin diabetes så kan man undvika komplikationer och ett förkortat liv!

  • Sweet Sofia

    Enkelt förklarat så har man vid typ 1 ingen egen insulinproduktion och det behandlas då med sprutor alt tabletter eller en kombination. Sprutbehandling är dock vanligast.

    Vid typ två har man en minskat produktion av insulin som inte räcker för att ta ned blodsockernivåerba i kroppen och då kostbehandlas eller tablett behandlas. Ibland blir man även Sprutbehandling vid typ 2.

  • K grrl
    Jessa N skrev 2015-05-30 16:48:27 följande:

    Typ 1 är en autoimmun sjukdom. Typ 2 är en hjärt-kärl sjukdom.


    Nu tror jag att du hade lite otur när du tänkte. Diabetes, oavsett sort, är inte en hjärt- och kärlsjukdom. Däremot kan båda typerna av diabetes påverka blodkärlen (det är därför man kan se äldre diabetiker som blivit amputerade). Typ 2 är lite aggressivare i det avseendet och är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom. 
  • Akua

    Alltså TS verkar ha någon skoluppgift som yen vill ha hjälp med....tror inte TS har alla dessa sjukdomar som hen startat trådar om..

Svar på tråden skillnaden mellan diabetes typ 1och typ2? Både symtom och behandling av båda typerna?