• chiapudding

    Var ska vi åka på semester? Nåt otippat tack. Vi åker bil.

    Behöver snabba tips till några oplanerade med två barn, 4 o 5 år, som packar bilen o åker. Men var åker vi?

    Önskar nåt som är roligt för barnen men inte de allra vanligaste såsom Kolmården, ALV, Liseberg o liknande. Vi vill ha lite annorlunda tips och gärna med "natur"-inslag.

    Vi åker från Stockholm och vill åka lagom långt för vi är bara borta 1-2 nätter.

  • Svar på tråden Var ska vi åka på semester? Nåt otippat tack. Vi åker bil.
  • Alexi

    Göta kanal. Bergs slussar ska tydligen vara toppenfint att åka till, titta på slussningen osv.

  • Christi38

    Astrid Lindgrens Värld? Skara sommarland? Polkagristillverkning i Gränna och en båttur över till Visingsö?

    Kul med roadtrip :)

  • Upptagenmeninte

    Hmm, vet inte om det är så många genomsnittliga 4-5 åringar som blir lika roade av natur som av roliga nöjesparker av olika slag...

    Något jag skulle rekommendera är High Chaparral, riktigt kul att strosa omkring där en dag och insupa western-atmosfären. Populärt hos barn... och hos vuxna. På med cowboy-hatten och spänn på revolverbältet. Yiihaa!

  • chiapudding

    Göta kanal låter spännande. (Visingsö också för den delen men just dit ska vi i augusti. )

    Djur i fångenskap undviker vi.

  • Alexi
    chiapudding skrev 2015-07-02 21:39:25 följande:

    Göta kanal låter spännande. (Visingsö också för den delen men just dit ska vi i augusti. )

    Djur i fångenskap undviker vi.


    Vi var i Gränna förra året, badade på stranden, åkte dagstur till Visingsö, bodde i Jönköping och hade det toppen med picknick och lek på den fantastiska lekplatsen i Jönköpings stadspark. Kan klart rekommenderas alltihop.
  • Erkki

    Järnvägsmuseum i Gävle! Jättekul och intressant att titta och gå ini gamla tåg, åka spårvagn och leka i lekparken.

  • Ann Nelly

    Nu är dessa tips en bit bort från er men om ni inte har något emot att tillbringa tid i bilen så kanske ni kan kombinera det med när ni åker till Gränna.

    Dessa ställen är lite "otippade" men vi har varit ett par gånger på varje och sonen gillade det lika mycket varje gång men han var nog kanske 6-7 år när vi var första gången. Fast han har pratat om att vi ska åka tillbaka igen och han är snart 13 nu.
    Vi hinner båda ställen på samma dag när vi "är på tur". Brukar grilla lunch vid gruvan (tar Skurugata först på morgonen med fika).

    Skurugata är verkligen magiskt, trolsk skog och flera graders temperaturskillnad på vissa ställen. Men verkligen stenigt så bra skor är ett måste så ingen bryter anklarna (sonen skuttar iof som en bergsget medan jag är superförsiktig).
    I gruvan har de skattjakter (både enklare & svårare) och det tyckte sonen var jättekul när han var mindre.

    www.eksjo.se/kultur_fritid/sevaerdheter/naturmiljoeer/skuruhatt_skurugata

    www.klevagruva.se/

  • Ann Nelly

    Just det. Om ni ändå åker neråt så är även Omberg ett mysigt utflyktsmål samt även precis i närheten Alvastra klosterruin (där gillar ungar att springa om kring och klättra).

  • momsan

    Jag hoppar in här! Har två barn, nyss fyllda 3 resp 5 år. Hade tänkt åka ut en till två veckor med segelbåten med start i dag (har redan varit ute två veckor tidigare i sommar) men vädret är inte på vår sida så vi vill nig hitta på ngt annat. (Ska till alv senare i höst)

    Vi utgår från södra Värmland, kan åka max 35 mil i bil, start i kväll eller i morgon typ. Kom med tips!!

  • MadHatter

    Blandade tips från södra/Mellansverige:

    Göta kanal mellan sjötorp och sjön Viken. Mycket fint att cyköa. Camping med pool i Töreboda, mycket att titta på och många glasställen längst vägen och fin natur. Går ju också åka turbåt på kanalen

    Vandra eller cykla i Tiveden.

    Gränna och Visingsö (som andra redan nämnt)

    Lidköping, Kinnekulle och Läckö slott. Kinnekulle har din natur och en del annat att titta på, hantverksby ni Hällekis, stenbrott mm. Lidköping är en fin stad med mysiga cafeer och en långgrund sandstrand. Läckö slott är mycket fina och har väldigt bra visningar för barn.

    Öluffa i Kristinehamns skärgård. Har ju också Konstmuseet där, samt en fin dressinbana i Konsterud. Går också åka båt mellan Krostonehamn och Karlstad.

    Västkusten (Bohuslän): finns ju massa fina ställen, turistiga liksom natur, där kan man meta krabbor med snöre och klädnypor, vandra på klipporna, besöka Havets Hus i Lysekil, Nordens Ark samt äta glass i Smögen.

    Sala Silvergruva

  • momsan

    Tack MadHatter! Tanken var att segla ner till Läckö kommande dagarna, med en mellanlandning i Sjötorp/Göta kanal, så det stämmer med några av tipsen

    Bohuslän är ju alltid lockande, kanske får bli det?

Svar på tråden Var ska vi åka på semester? Nåt otippat tack. Vi åker bil.