• Anonym (Lisa)

    FK vill avslå min ansökan om aktivitetsersättning...

    Hej, jag har startat en annan tråd i samma ämne, men nu är allting väldigt förvirrat. Jag har blivit diagnostiserad med medelsvår/svår depression, svår social fobi, svår OCD och fobier och ska utredas för en/flera personlighetsstörning och eventuellt bipolaritet. Min allmänläkare skrev ett utlåtande som jag skickade till FK för att få aktivitetsersättning, men FK vill avslå det för att läkaren skrev inte på ett TYDLIGT sätt att jag kommer att vara oförmögen att arbeta i minst 1 år, för att det inte går att sia om framtiden JUST NU. Hon skrev "på obestämd tid". FK vill alltså avslå min ansökan och jag börjar undra hur min framtid kommer att se ut.

    Jag ska i september träffa en psykiater på en specialistmottagning om 1 mån, och tills dess vet jag inte alls hur illa jag "egentligen" mår (i klinisk bemärkelse). 

    Kommer jag att vara sjukskriven minst 1 år för dessa åkommor, tro? Min allmänläkare har dokumenterat min rädsla
    - för att gå ut ur lägenheten ensam p g a paranoia
    - har svår ångest att vara på shoppingcentrum (mycket folk), prata enskilt med främmande (och ibland egen familj),
    - har jobbiga ritualer med OCD i minst 45 min innan jag kan gå ut ur ytterdörren

    Och mycket mer, jag är idag ett skal av mig själv, vågar inte köra bil längre, liksom....

    Jag sitter mest hemma och gråter och har ångest. Men är orolig att psykiatern ser det som positivt för mig att arbeta (har aldrig arbetat och är 25 år p g a långvarig psykisk ohälsa, enbart timmar här och där men det har aldrig fungerat i längden p g a ångest.) 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2015-07-31 14:00
    Jag har tidigare försörjt mig med CSN, men det misslyckades efter ett tag. Jag har alltså precis tagit tag i min psykisk ohälsa på riktigt.

  • Svar på tråden FK vill avslå min ansökan om aktivitetsersättning...
  • Anonym (sök rätt ersättning)

    Men, aktivitetsersättnlng får man när man är arbetslös och har en aktivitet.

    Du ska ansöka om sjukersättning eftersom du inte kan ta ett arbete pga sjukdom.

  • Anonym (Lisa)

    Aktivitetsersättning är inte samma sak som aktivitetsstöd, som du nog syftar på? Aktivitetsersättning kan sökas av människor mellan 19-29 år som har en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning/hinder. Sjukersättning ges väl bara till personer över 30 år?

  • fala6

    När jag skulle bli sjukskriven möttes jag av samma problem, men jag pratade med läkaren som sedan skrev utförligare och skickade in till FK.
    Sedan tog det några månader innan jag fick aktivitetsersättningen, men tillslut så.

    Så, prata med din läkare så löser det sig :) .

  • Anonym (Mia)

    Jag är inte förvånad. Depression, OCD och social fobi är samtliga högst behandlingsbara tillstånd som på sin höjd ger rätt till sjukpenning, men knappast stadigvarande ersättning. De andra eventuella diagnoserna har du ju inte fått ännu, och då blir det ju problem.

  • Anonym (Läkaretik)

    Ni måste även förstå att det finns fega läkare som inte vågar/orkar säga emot patienten men skriver ett intyg som hen vet att Försäkringskassan inte kommer att köpa. Läkare måste kunna stå för vad de intygar annars blir de ökända hos Försäkringskassan ändå. Att bara komma med ett intyg från en allmänläkare när det gäller svåra psykiska problem säger sig självt att de inte kan godta. Jag hoppas att du ts får lugn och ro men att du med tiden lär dig att hantera din problematik och inte stämplar dig själv som "sjuk". Din egen vilja och sätt att se på dig själv är a och o. Du vill inte gå ett helt liv vid sidan om samhället och med dålig ekonomi. Du är så ung. Kämpa!

  • Anonym (Tina83)

    Jag hade aktivitetsersättning när jag var yngre för jag har social fobi, ångest och var deprimerad. Har även högfungerande autism men den diagnosen fick jag först vid 31 års ålder. En läkare på allmänpsykiatriska skrev utlåtandet, skrev att min arbetsförmåga bedömdes helt nedsatt och för lång tid framöver. Sen beviljade FK mig aktivitetsersättning. 

    Nu mår jag bättre psykiskt och min arbetsförmåga bedöms ligga på 50% så jag har sökt sjukersättning på 50%. 

Svar på tråden FK vill avslå min ansökan om aktivitetsersättning...