• Äldre 3 Aug 14:05
    5138 visningar
    52 svar
    52
    5138

    Ska barnet äta kött?

    Jag och min partner har inga barn än, och om det någonsin blir några vet jag inte, men det är alltid kul att drömma. Igår tänkte jag på det här med kosten. Jag är vegetarian och min partner är vegan, så ingen av oss hade varit särskilt intresserade av att laga kött till barnet. Hur gör man då?

    Jag kan ju säga att när jag ville bli vegetarian hade jag känt mig otroligt besviken om mina föräldrar inte hade låtit mig. Är det samma sak om man får någon att inte äta kött? Mina åsikter är ju självklart vinklade, då jag föredrar vegetarianism. Men min tanke är att köttätare kan äta allt som vegetarianer kan äta, medan det inte funkar på andra hållet. Och det finns ju föräldrar som hindrar sina barn från att äta socker, så varför inte utesluta kött?

    Ni får gärna argumentera mot mig, det är det som är syftet med tråden, men säg inget om näringsbrist. Jag om någon borde veta, då jag har varit vegetarian sedan åtta års ålder.

  • Svar på tråden Ska barnet äta kött?
  • Äldre 3 Aug 14:40
    #1

    Om du fick välja så borde barnet också få göra det eller? Klart att barnet ska få kött från början å sen välja själv. Anser dock att en åtta åring inte har tillräckligt m kunskap för att kunna välja det

  • Äldre 3 Aug 14:45
    #2
    -1 +2

    Eller varför inte tvärt om? Kost utan kött och sen få välja. Äter föräldrarna själva inte kött så har de troligtvis god vetskap om hur man får i sig all näring man behöver ändå.

  • Äldre 3 Aug 14:52
    #3

    De jag känner som varit i samma sits har ätit vego hemma men låtit barnet äta kött på förskolan, tills dess att det själv önskat något annat. Men jag ser verkligen inget problem i att äta helvego tils barnet uttrycker intresse för att prova kött.

  • Birgit­ta02
    Äldre 3 Aug 14:54
    #4

    Vill ni inte laga kött så finns det ju fullvärdiga proteinkällor att ösa ur. Däremot skulle jag nog låta barnet äta både kött och korv när hon/han är borta hos kompisar.  Men det är ju en smaksak.

  • Äldre 3 Aug 14:56
    #5
    Ungoliant skrev 2015-08-03 14:52:52 följande:
    De jag känner som varit i samma sits har ätit vego hemma men låtit barnet äta kött på förskolan, tills dess att det själv önskat något annat.
    Tycker jag låter som det smartaste att göra...
    Livet är underbart när underlivet är bart :)
  • Äldre 3 Aug 15:02
    #6

    Jag är själv vegan och min sambo är på väg att bli. Vi har diskuterat det också och har kommit fram till att det vi äter serveras på bordet helt enkelt. Precis som i vilken annan familj som helst. Sen när barnet blir äldre kan man utbilda det i varför vi har valt att äta som vi gör och därefter ge barnet ett val att göra egen mat efter deras önskan.

  • Äldre 3 Aug 15:18
    #7

    Hemma kan ni ju skippa kött men när barnet blir äldre och går på dagis/skola kanske ni kan låta det äta det som serveras där.

  • Äldre 3 Aug 15:34
    #8

    Jag lider av vissa bristsjukdomar som vegetarianer/veganer inte tror existerar vilket gör att jag inte skulle överleva om jag uteslöt (eller ens skar ner för mycket) på köttet i min kost. Ja det finns tillstånd som gör att man inte kan leva utan kött!! (tänker inte ta en till diskussion från någon vegan som tror att människan är gjord för att bara äta grönt när vi är allätare och vissa av oss faktiskt blir sjuka utan kött!! De kan få min sjukdom om de vill och se hur jävla kasst man mår av det! Tillståndet finns helt enkelt! Alla kan inte vara vegetarianer!!)

    Mitt råd är att låt barnet äta det ni serverar hemma när det är stort nog att äta samma mat som er, men kör med lite barnmatsburkar med kött när ni slutat amma, inte ofta men någon gång i veckan kanske. Och låt det äta vad som serveras på dagis och skola fram till 15 års ålder. Då när det är näst intill färdigväxt så kan det få göra sitt eget val. På så sätt så riskerar inte barnet få skador om det av en eller annan anledning inte skulle kunna leva på vegetarisk/vegansk kost


    I'm not crazy... My reality is just diffrent than yours....
  • Äldre 3 Aug 15:43
    #9
    Ungoliant skrev 2015-08-03 14:52:52 följande:

    De jag känner som varit i samma sits har ätit vego hemma men låtit barnet äta kött på förskolan, tills dess att det själv önskat något annat. Men jag ser verkligen inget problem i att äta helvego tils barnet uttrycker intresse för att prova kött.


    Så verkar vara det vanligaste tillvägagångssättet i min bekantskapskrets också, tycker det verkar vettigt!
  • Äldre 3 Aug 18:56
    #10
    +1

    Hej du! Jag har växt upp med vegankost sedan födseln och det har fungerat utmärkt. Jag har aldrig smakat kött, jag har aldrig velat det heller. Att mina föräldrar alltid varit öppna och låtit mig äta kött om jag velat, har betytt mycket för mig och är nog en bidragande anledning till varför jag själv valt att inte smaka.

    Jag tycker du skall föda upp ditt barn på bönpureer och på veganmat. Det är näringsrikt och jättebra. Mycket bättre än den där andra processade skiten och pulvermjölken som mammor ger sina barn. Förklara också för barnet varför ni är veganer/vegetarianer. Belys djurplågeri, djurskötseln och allt det hemska som mjölkkor, kycklingar och grisar utsätts för. :)

Svar på tråden Ska barnet äta kött?