• Anonym (Goose)

    Från snål till tjuv?

    Min man (45 år) har alltid haft ett ganska bra omdöme. Jag tänker på alkohol, trafikvett och skillnaden på ditt och mitt.
    På senare tid har jag börjat skönja en nedåtgående spiral.

    Förr ställde han alltid bilen dagen efter ett större alkoholintag. Idag kör han direkt på morgonen. Han dricker 4-6 st 5,5:or tre ggr per vecka och kan sätta sig i bilen direkt på morgonen och åka till jobbet. För ett par veckor sedan drack han 8 st 5,5:or och åkte direkt på morgonen dagen efter. Inte ok.

    Han dricker alltid ensam och alltid starköl 5,5 or. 

    Han kör fortare än förr även i tättbebyggda område. Ursäkten är att han menar att han är rutinerad och att han har koll.Har man längre bromssträcka om man haft körkort länge..?

    Han har alltid varit snål och lite närig. Gillar att handla billigt och samlar. Gillar att komma över saker gratis.

    På sitt jobb har en förtroendeposition och är en av några få som har tillgång till koder och nycklar o dyl. Han är med och gör planerade nykterhetskontroller på folk som kommer onyktra till sin arbetsplats och tycker att det är illa. Han är ju själv onykter på jobbet...? Åtminstone vissa morgnar.

    Nu det senaste har han börjat att ta fribiljetter som han kommer över från gäster. Innan hade personalen en större mängd biljetter men detta har blivit indragningar på och det retar honom så han skipar egen rättvisa. Arbetsgivaren får "skylla sig själv". Detta var hans rättighet tidigare menar han. Har hittat närmare 50 biljetter i hans portfölj. Detta vet han inte om att jag känner till. Däremot berättar han - nästan stolt - hur han kommer över dem. 

    Kommer arbetsgivaren på honom får antagligen kicken direkt. Han har varit anställd sedan 90-talet. 
    Jag börjar fundera på om drickandet kan vara boven eller om han är deprimerad...

    Vad tror ni???

     

     

  • Svar på tråden Från snål till tjuv?
  • Anonym (Qözu)

    Lite klassiskt att inte leva som man "lär". Har du pratat med honom om det här?

  • Anonym (Goose)

    Vad det gäller ölen så har jag talat med honom mycket om det. Han har alltid druckit öl, men de senaste 2-3 åren har drickandet eskalerat. Både mängden och styrkan. Som vanligt tycker jag att det är ett problem men inte han...han humör har försämrats också. Tyvärr.
    Småsnål har han alltid varit men inte tjuvaktig. Det känns läskigt för plötsligt undrar jag om jag verkligen känner honom? 25 år har vi varit ihop. Stjäl han i butik också?
    Ja du fattar

  • Marta09

    Det låter som starka varningssignaler för alkoholism. När alkoholismen utvecklas är det många som "bortförklarar" beteende de annars inte skulle tycka var OK.

    https://alkoholhjalpen.se/ kan du börja läsa lite råd och fundera på hur du ska ta det vidare.

  • Anonym (Goose)

    Ja precis! Jag misstänker att det är alkoholen som gör hjärnan mosig. Omdömet spårar ur. Får känslan av att han bestraffar omgivningen ( när han får chansen). Det hör till sak att hans tjänst omvandlades från en chefsposition till en specialisttjänst förra året då han saknade personalansvar. Jag tror att det stör honom eftersom han kämpade länge för att bli chef. Han har suttit o diskuterat att han kanske kommer att ta över sin chefs tjänst osv. Sedan handlar det väl om det där med glidande skalor...en som gillar mat o dryck riskerar att bli fet. En som gillar öl o sprit glider väl in i nån slags alkoholism till slut. Och en som är snål kanske tar chansen att roffa åt sig det han kan om chansen finns.
    Hans självbild tycks ha blivit oerhört uppförstorad.

  • Anonym (Mätare)

    Köp en alkoholmätare (en rejäl eller billigare engångs) så ser han ju själv att han inte är nykter på morgonen! Det finns också en app från Systembolaget där man skriver in mängd så ser man när man är nykter.

  • Blueskillen

    Det jag reagerar på är mängden alkohol. För mig är det gigantiska mängder och hög styrka för att vara en måltidsdryck eller en till tv:n.

    Klara varningssignaler till alkoholism.

    Sen vad gäller moralen angående det andra vet jag inte om det är relaterat till hans eventuella missbruk. Dubbelmoralen är utbredd i samhället.

    Och som yrkeschaufför kan jag bara säga att bromssträckan förkortas absolut inte för att man har mera rutin. Dum ursäkt.

  • Anonym (Goose)

    Saken är den att han körde taxi i många år. Det är det han syftar till. Enligt mig skulle väl synsättet vara det motsatta då?Vad det gäller bromssträckan var det jag som var ironisk... Känns skönt att du reagerar på mängden alkohol. Det gör jag också. Alldeles för mycket för att vara normal mängd. Kan tillägga att han köper öl i Tyskland o Danmark o fyller ständigt på. Har inga problem med att tar sig en öl, däremot gillar jag inte att han dricker ensam. Varningsklockor på det...
    Tycker väl att han har blivit slarvigare o chansar mer numera. Tar risker som med detta med jobbet. Tycker att han har förändrats och tänker att det o alkoholen kan ha ett samband.

  • Blueskillen

    Om han nu själv inte tycker att han har problem med alkoholen så föreslå att han skippar allt med alkohol i under en vecka och se hur han mår.

  • Anonym (Goose)

    Fast en vecka hade han klarat. Han kan lätt klara 4-5 dagar utan. Men sen kompenserar han med 2-3 fylledagar. Så fort det blir en psykisk belastning dricker han. Efter en kurs han var på nyss (påfrestande socialt) drack han 7 öl på två timmar när han kom hem. Hittade kvitton o det visade sig att han hade köpt folköl o haft på hotellrummet under tre nätter som de stannade.
    Dock har hans humör i allmänhet o under alkoholpåverkan i synnerhet blivit sämre. Ilsken o arg

  • Frontline
    Anonym (Mätare) skrev 2015-08-09 07:15:14 följande:
    Det finns också en app från Systembolaget där man skriver in mängd så ser man när man är nykter.
    Haha tror du på det där?
    Finns absolut ingen app som kan säga när en viss person är nykter, alla förbränner alkohol i olika takt.
    Ska du få reda på om du har alkohol kvar i kroppen är det säkrare att ha en alkometer och ingen app i en mobil.
    Livet är underbart när underlivet är bart :)
Svar på tråden Från snål till tjuv?