• Anonym (Mor)

    Hjälpa sonen få kompisar i fklass?

    Vi har bott i området ett år. Han bytte då dagis för ett år sedan. I nya gruppen klickade han inte med någon jämngammal utan lekte med en som var ett år yngre. Mot slutet på dagis började de leka alla 5 st 6 åriga pojkar. En av de bor nära oss och de började leka på gården ibland. Denna pojke har dock utmärkt sig då han inte pratar mkt. Och när han väl gör det säger han bara elaka saker. Sonen kallade honom elaka Pär då Pär var riktigt dum mot barnen. En gång i höstas var sonen blå om armen för att Pär tryckt till. Pratade då med dagis. Pojken har skrikit och gett sig på andra. Men då i våras träffades vi ute i lekplatsen och de började leka lite. Mamman förklarade att han var så blyg så därför han ej sa så mkt. De lekte ca 1-2v och sonen tyckte det var kul att få en kompis så nära. Men sen började han vara dum. Sonen kom hem gråtandes flera ggr. Pratade med mamman men ni vet "mina och dina ungar". Hon tyckte det var sonen som inte kunde ta konflikter då han blev ledsen. Då avbröt vi lekandet direkt.

    Nu har fklass startar. Det är två klasser. Som tur är går de ej i samma. Sonen går med en kulle från dagis. De andra tre går i andra. Alla de fem började leka första dagarna. Sonen kommer dock hem och berättar att de håller i honom när de leker jagar lek men släpper ej. Förra v berättade fönen att Pär hade tagit tag om sonens hans tröja bak vid halsen. De fick ingripa då han ej släppte. Han hade rött märke efter detta. Sa till honom att han inte ska leka med honom. Men han säger att han känner ingen annan. I måndags började större killar jaga Pär då han hade bråkat med dem. Då sa sonen han ej kunde lämna Pär då de sa att de skulle döda honom. Sonen sa att så får man ej säga då kom en av killarna och hotade slå honom. När fröknarna kom runt hörnet var grabbarna så klart snälla. Ringde då till skolan och berättade. De har ej märkt något konstigt då sonen är med på lektionerna och leker då med Pär på rasterna.

    Sagt åt sonen att inte leka med honom men han säger fortfarande att han ej känner de andra. Nu har de andra tre pojkarna dragit sig undan och spelar fotboll. Men sonen vill ej det då han blir osäker när han ej känner de andra. Igår sa Pär att de ej skulle in när fröken blåste så då fick de tillsägelse. Sonen har ju ett eget ansvar att inte lyssna på denna pojke men gör det ändå.

    Sonen går ej på fritids då jag är mammaledig. Pratade med fröken att detta gör nog att han ej känner de andra lika snabbt men det trodde hon ej. Igår på em hade Pär smitit från skolan och rämnat i ett skogsbryn och stukat armen illa. Vet ej hur jag ska få sonen att inte vara helt uppslukad av denna pojke med alla upptåg.

    Fröken försökte få med honom i en lek i måndags men då ville han ej eftersom han ej kände de andra. Försöker säga att han kommer ej känna den om han ej är med dem och bara med Pär. Sonen har blivit som en trotsig tonåring ich jätte utåtagerande sedan några dagar nu. Vet ej hur vi ska säga/göra för att få honom att förstå att han måste försöka umgås med de andra gör att lära känna dem. Han blev ledsen igår och sa att han ej vill leka med Pär men måste ju det då han ej känner de andra.

    Oj vad långt det blev. Behöver tips och råd tack

  • Svar på tråden Hjälpa sonen få kompisar i fklass?
  • Anonym (K)

    Det är ju en stor omställning från dagis till att börja skolan i förskoleklass. Och terminen har nyss börjat. Tror du gör bäst i att avvakta lite till att din son har hittat sin plats i sin klass. Och hittar en kompis där. Ha en bra kommunikation med hans lärare. Hon får hjälpa o stötta din son. Och när han börjar prata mer om ett annat barn. Ska du vara snabb och bjuda hem det barnet. Så de kan leks lite på fritiden i lugn o ro. Det ordnar sig nog. Det var likadant för min son i början. Och sedan släppte det.

  • Anonym (Mor)

    Tack. Just nu känns det väldigt tufft då sonen beter sig som en trotsig tonåring och går ej att prata med fast jag ser han är ledsen

Svar på tråden Hjälpa sonen få kompisar i fklass?