• tamaranixon

    Vad göra med pojkarna? Helg igen

    Jag har tvilling pojkar 4 år gamla!. De bråkar mycket,skriker mycket och slåss nästan hela tiden!. På förskolan säger personalen att de är hur gulliga och snälla som helst!!. De slåss verken med varandra eller andra barn!. Utan leker fin och är snälla killar!. Jag vågar knappt gå ut med de bland folk!. De slåss,skriker högt,allting är fel. Jag går ibland till någon lekland med de!,där jagar de varandra,gråter och kommer till mig och skriker .. De ska ha allt som säljas där (tuggummi,kinder ägg osv!

    Deras pappa arbetar utomlands just nu!. Och nu är det helg igen!. Vad ska jag göra med de? Jag kan inte stanna inne hela dagen heller för då klättrar de på vägarna!. De har massor med leksaker som de inte leker med!. Ska jag läsa en bok för de då vill de sitta i min famn och det får de men då knuffas de, skriker,ena börjar gråta!. Allting blir fel. De är även så när min man är hemma från Tyskland!. Beter sig likadana. Och som sagt på dagis älskar de mina pojkar!. Och de säger att de leker fint och är lugna!. Jag har slutat träffa mina vänner eller äta middagar ihop med de! Pga tvillingarnas beteende! De kan bråka om att ha samma tallrik,brorsans sked,varför fick han två st gurka och inte jag då gråter och skriker ena av de!.

    Jag har väldigt mycket tålamod med de och arbetar bara 5 timmar! Och är inte stressig person!. Dricker inte,röker inte och ger de mycket tid !.Men jag kanske är en dålig mor ändå :(

  • Svar på tråden Vad göra med pojkarna? Helg igen
  • scanmia

    Klart du inte är en dålig mor för att du tycker att det är jobbigt när barnen är i ett bråkigt stadium. Finns det aktiviteter som fungerar bättre? För mina pojkar så är det helt klart så att vissa aktiviteter triggar mer gnabb och konflikter än andra. Ut i skog och mark på en runda, kanske till stranden om du klarar av att hålla koll på båda vid vattnet samtidigt. Samma med badhuset. Lekplatsen är bra den med: gungor håller dem utom räckhåll för varandras nävar och du vet var du har dem. Gå på en promenad i grannskapet och titta på tåg eller räkna blå bilar eller något. Ge dem ett uppdrag för promenaden.

    Måste du vara hemma så försök aktivera dem med taktila, lugna grejer som playdoh-lera, bad (en i taget), duplo, pärlplattor, pussel, baka. Försök att dela på dem lite grann så att de kan pausa från varandra med. Stoppa en i badet och sitt med den andra och lek. Skypa pappan eller mormor och låt barnen prata en åt gången. Kanske kan de läsa en bok eller spela ett spel?
    Kör kanske en runda med bilen? Man får ju spänna fast barnen då så att de sitter stilla åtminstone så länge bilfärden vara. Kanske kan ni åka genom biltvätten?

    Använd elektronik och skärmar konservativt. Ofta kan det ju för stunden distrahera från att de bråkar med varandra (och ge dig en välbehövlig paus!) men för mina så är de ofta mer på hugget efter att de har suttit en stund och har ännu svårare att inte bråka.

    Håll på rutiner och se till att de får äta och sova ordentligt. Det kan ju dra ner på ganska många utbrott. 

    Tålamod (det är bara ett stadium!) och kaffe hjälper.

  • Sisisisi

    Strukturera upp dagarna mer. Tänk på hur de har det på dagis med väldigt fasta rutiner och ganska mycket styrd lek. Om de bråkar när de sitter i ditt knä och du läser, låt dem sitta bredvid dig istället, de ser ju bilderna i boken ändå. Gå utomhus och lek redan efter frukost.


    Keep your child rear facing for as long as possible!
  • Milleman

    Bra tips ovan. Jag tänker också att även aldrig få något till att bli en tävling.
    Inte "klä på er snabbt så går vi ut" för då blir det tävling vem som är snabbast och då blir det bråk och gråt.

    Var tydlig med vad du förväntar dig! Om ni ska gå ut och hoppa i vattenpölar så säg typ "nu tar vi på oss stövlar och regnkläder och går ut och hoppar i vattenpölar. Vi kommer bli jätteblöta och det kommer stänka vatten överallt. Blir det bråk kommer vi sluta hoppa!!" Och så vara konsekvent.

    Baka är ju kul. Gör två satser så att det inte blir bråk om vem som ska slicka skålen. Men mixa sen bullarna/kakorna/muffinsarna så de inte vet vem som gjort vilka och därför inte kan fälla kommentarer som "mina var godare" och då starta bråk.

    Ge dem uppgifter. Små kort med uppdrag. Vår son ääälskar att hjälpa till att fylla tvättmaskin och tömma diskmaskin och dammsuga och sånt. Vika ihop tvättade kläder.

  • Milleman

    Att få ut sin energi är ju ett sätt att sen kunna lugna ner sig lite också. Ut och hoppa, cykla, spring. Eller varför inte på med barnens favoritmusik och dansa järnet. Och då är du med så de tar efter dig :)

  • Birgitta02

    När du pysslar hemma (städ, tvätt, matlagning) finns det då möjlighet att ge dom små uppgifter som du berömmer dom för? Barn behöver känna att de gör nytta ibland. Låt dom sortera de rentvättade strumporna ex.vis. Eller göra fint i kastrullskåpet? Eller kanske sopa/dammsuga hallen? Små barn kan vara enormt duktiga - och de går igång på beröm!

  • tamaranixon

    Tack för alla idéer Ni har skrivit!. En del saker har jag redan provat att göra med pojkarna många gånger!. Jag kan säga att det enda som går bra och de kan njuta lite är att åka och bada!. På söndagar åker vi alltid simhallen!. Stranden var ett helvete med de! Vill inte komma ihåg vad de gjorde där!.

  • BättreSentÄnAldrig

    Ge inte med dig när de vill ha allt hela tiden. Säg nej. Skriker du så säger du att du bestämt dig, det är och förblir ett nej.
    Viktigast är att när du väl har sagt nej, så får du aldrig ändra dig till ett ja (i en och samma situation). Håll stenhårt på ditt nej, annars förlorar du, och dina barn blir odrägliga, bortskämda snorungar som du kommer att få skämmas för.

  • pigglet

    Var ute så mycket ni bara kan. Det är alltid färre konflikter ute, mer plats och lägre ljudnivå. Ju fler barn och ju stökigare grupp på förskolan, ju mer tid spenderar vi ute. Där kan man röra sig friare, man leker andra typer av lekar. Och så får man en annan ro i kroppen efter en dag ute.

    När barnen var mindre hade jag som mål att alltid vara ute minst 4 timmar. Efter frukost gick vi ut. Och på eftermiddagen. Ät ute, det mesta smakar godare och så går tiden utan att man tänker på det. Gör man upp en eld så kan man att pyssla med en timme. Ta med mat/mellanmål till lekparken. Gå i skogen. Var ute på gården. Gå långa promenader.

  • En blå giraff

    Jag har inte tvillingar men två pojkar som bråkar och skriker mycket. Tycker också helgerna om man är ensam kan vara tuffa =/ Du har fått mycket bra tips bl.a. att vara ute både förmiddag och eftermiddag gör ju ofta att det blir lugnare. Tänk också på att barnen inte bråkar för att du är en dålig mamma utan de vågar bråka hemma för att de är trygga med dig! På dagis sköter de sig för det är en helt annan sak med personalen där. Det är konstigare med barn som är bråkiga på dagis men jättesnälla hemma. 

    Kanske kan du fråga barnen själva vad ni kan göra för att få det lugnare? Ibland har ju barnen idéer som man kan ta till sig eller åtminstone inspireras av.

    Jag tänker också om man har tvillingar som alltid är tillsammans att de kan må bra av att vara ifrån varandra lite? Om pappan är hemma så försök att göra något ensam med en av dem och så byter ni. Eller har du släkt eller vänner som kan ta en av dem några timmar på helgen då du är ensam? Om du har en vän med flera barn kanske du kan "låna hem" ett av den familjens barn några timmar för lek, och en av dina tvillingar är där under tiden? Barn bråkar ju ofta mest med sitt syskon tänker jag.

Svar på tråden Vad göra med pojkarna? Helg igen