• Pyspunkan

    Vågar vi skaffa ett barn till? Havandeskapsförgiftning två gånger innan.

    Hej!

    Är i valet och kvalet och skulle behöva lite råd. Jag är 43 år, min man 45. Vi funderar på om vi ska skaffa en trea.Vi har alltid tänkt oss tre barn, men har haft så hemska erfarenheter att vi inte vågat. Nu är det ju verkligen sista versen, om man säger så. 

    Barn ett hade jag svår foglossning tidigt och havandeskapsförgiftning. Hjärnödem och tre veckor inneliggande på sjukhus i mörkt rum. Akut snitt i vecka 36. Friskt barn. 

    Barn två svår foglossning från vecka 18. Havandeskapsförgiftning från vecka 20. Akut snitt vecka 25. Friskt barn nu. 

    Frågan är: Vågar vi skaffa en trea? Risken är ju att vi får en prematur igen, med allt vad det innebär. Visste vi att det blev ett "friskt" barn skulle vi köra, men tänk om det blir ett prematurt barn med bestående men (hjärnskada etc), 

    Vad skulle ni ha gjort?

  • Svar på tråden Vågar vi skaffa ett barn till? Havandeskapsförgiftning två gånger innan.
  • Trippelmamma76

    Aldrig i livet! Tänk om du dör den här gången?! Då har du två eller tre barn som är moderlösa, är det värt det? Havandeskapsförgiftning blir vanligare ju äldre man är och risken är förhöjd om man haft det innan -men det är jsg rätt säker på att du vet! Du kan få HELLP och stryka med på ett par timmar. I andra länder är det faktiskt en vanlig dödsorsak.

    Var rädd om dig och njut av livet med de barn du har istället.

  • RAM77

    Hade själv svår havandeskapsförgiftning med min son, nu planerar jag syskon. Jag vet att det står inskrivet i min journal att jag ska ha kontakt med spec. mödravården vid ny graviditet. Har sjukvården sagt något, avrått dig? Har du fått någon hjälp tidigare graviditeter?

  • Trippelmamma76

    Jag tänker att det är skillnad att ha haft en havandeskapsförgiftning och två... Vid en en chansen stor att du slipper nästa gång. Har du haft två och dessutom såpass illa som ts är nog prognosen sämre tyvärr.

  • Pyspunkan

    Tack för era svar! Alltid bra att bolla och få lite infallsvinklar!

    Till mig har läkarna sagt att jag måste äta Trombyl (blodförtunnande) vid eventuell ny graviditet, samt gå på specialistmödravården såklart. Graviditeten kommer då att räknas som en riskgraviditet och man gör extra ultraljud och flödesmätning utöver toxprover. Men. Som du Trippelmamman säger, havandeskapsförgiftning är havandeskapsförgiftning. Inte att leka med. 

    Jag har fått olika bud från vården- vissa säger "kör, vi har så bra neonatalvård, klarar från vecka 22 nu". Andra säger "ta inte risken, var glad åt de du har". 

    Om jag ändå hade fått några odds, typ att det är si och så stor risk att fp havandeskapsförgiftning igen. Nu vet de inte. Vissa säger att jag kan ha blivit "immun" mot min man eftersom vi varit ihop längre. Om man ska gå på autoimmunitets tesen. Men det är ju en chansning, helt klart. 

    Jag har full respekt hör HELLP, men få kvinnor i västvärlden dör av det och eftersom jag själv blir en riskgraviditet kommer jag mest troligt att läggas in och snittas om tryck och toxprover går upp.  Däremot kan man ju få en stroke och bestående men av högt blodtryck, det oroar mig mer. OCH det faktum att ett prematurbarn mycket väl kan bli skadat av hjärnblödningar och syrebrist. 

    Och när jag skriver det här så låter det ju solklart att inte skaffa fler barn- men barnlängtan är så stor så jag har liksom tappat förståndet

  • 5blir6

    Jag har oxå haft havandeskapsförgiftning 2 ggr och vi planerar en 4 nu. Tänkte först inte på det men ju mer vi pratade om det bestämde jag mig för att kontakta spec. för diskussion. Jag har inte blivit så dålig som du och med vår minsting gick graviditeten utan problem eller komplikationer. Nu väntar jag på kallelse från spec. Vill höra deras tankar och "råd", men vill veta NU.

  • Trippelmamma76

    Antar att du förstod att jag talade utifrån erfarenhet. Jag fick min HELLP så oerhört fort att de inte ens hann få provsvaren och hade de inte reagerat snabbt hade det gått illa. Mådde dåligt ett bra tag och var väldigt påverkad i början. Fick skickas på hjärnröntgen osv. Hade dubbelseende, förstod inte att hantera min telefon (skicka sms) osv. Men som tur var blev det inte bestående. Men min man trodde han skulle förlora både mig och barnet under förlossningen och det är hans livs värsta upplevelse.

  • Pyspunkan

    Vi velar och pendlar fortfarande. En annan sak att ha i beaktning är ju att barnet kan skadas (av syrebrist, hjärnblödning etc). Och där är väl också frågan om man är beredd, kan, vill och orkar med ett handikappat barn.

    Hur har det gått för dig 5bli6?

  • Pyspunkan

    Vilken hemsk händelse för dig och din man! Han måste ju ha varit superorolig! Fick du några bestående men efter HELLP? Kan man få det?

  • Tussilago6

    Jag har haft HELLP och havandeskapsförgiftning under mina första två graviditeter, har haft två friska graviditeter efter det och planerar nu för barn nr.6. Denna gång med en ny man som vilket enligt vissa ökar riskerna för återfall. Jag har funderat fram och tillbaka under ett par år nu men nu har vi bestämt oss. Jag har rådfrågat barnmorskan och läkare och de har inte avrått mig, däremot får jag gå på spec-mödravården direkt efter att jag plussat.

Svar på tråden Vågar vi skaffa ett barn till? Havandeskapsförgiftning två gånger innan.