• Elit

    Handlar våldtäkter primärt om sex?

    Jag, liksom de flesta andra som diskuterat jämställdhet, har nog stött på uttrycket att våldtäkter inte handlar om sex utan männens vilja att utöva makt och kontroll över kvinnor. Denna missuppfattning härstammar från Susan Brownmiller bok "Against Our Will - Men, Women and Rape" från 1975 men bygger mer på ideologi än vetenskaplig fakta. För att förstå hur resonemanget är uppbyggt måste man förstå tre grundläggande antaganden som finns inom genusfeminismen:
    Myten om det "Oskrivna bladet": Alla människor föds som oskrivna blad där samhället/kulturen sedan formar oss till de vi är. Således är det vår traditionella kultur som gör män till våldtäktsmän och detta beteende kommer inte upphöra förens vi inte längre lever i en våldtäktskultur.
    Myten att alla mänsklig interaktioner måste ses genom ett "Maktperspektiv": Givetvis måste även våldtäkter ses genom denna distorderade prisma.
    Myten att det inte finns några könsskillnader (psykologiska): Eftersom kvinnor inte känner den typen av sexuellt begär som skulle kunna leda till någon form av påtvingad sexualitet så måste motivet vara något annat.

    Låt oss nu titta på några empiriska fakta som underminerar den genusfeministiska myten att våldtäkt inte primärt är motiverat av sex.

    Våldtäkt är ett universellt fenomen. Det förekommer i alla samhällen, i alla kulturer och i alla tider. Det förekommer även inom de flesta arter ink. Primater. Detta har blivit grundligt verifierat av Thornhill och Palmer i deras bok "A Natural History of Rape"
    Våldtäkt motiveras av samma saker som andra typer av våldsbrott och samvariera mycket riktigt med dessa. En rånare som motiveras av girighet rånar dig på det han vill ha, en biltjuv för att han vill ha din bil så han tar den, en våldtäktsman för att han vill ha sex så han tar för sig. Det är lätt att fastställa motiv, det behövs ingen konspirationsteori för att förklara detta.
    De flesta våldtäktsmän använder bara så mycket våld som behövs för att genomföra samlaget, ink vid överfallsvåldtäkter. Studier visar klart och tydligt att i de flesta "daterapes" föregås överfallet av att förövarens använder sig av många olika strategier för att få offret att frivilligt gå med på att ha sex och när de inte fungerar så tar de till fysiskt våld. Det finns sadistiska våldtäktsmän som vill skada sitt offer men dessa är i klar minoritet.
    Sexuellt begär är det enda motiv som är ett både nödvändigt och tillräckligt motiv. Finns inga andra icke-sexuella motiv som fyller dessa kriterium. Fråga dig själv, är det nödvändigt för en man att vilja förtrycka en kvinna för att kunna våldta henne? Är det i sig ett tillräckligt kriterium? Svaret på båda dessa frågor är nej. Räcker det med att en förövaren vill ha sexuell tillgång till en kvinna? Är detta ett tillräckligt kriterium? Svaren på båda dessa frågor är ja.
    Majoriteten av våldtäktsmän är tonåringar upp i 20årsåldern, en ålder där de har som högst sexuellt driv. Majoriteten av offren är mellan 16-24 år, det åldersspann där kvinnor anses vara som mest attraktiva. Så förövare från åldersgruppen som är mest sexuellt drivan våldtar kvinnor ur gruppen som anses som mest attraktiva. Det visar sig även att just i detta åldersspann som vaginal penetration är som vanligast.
    Våldtäktsmännen själva uppger sex som den primära motivatorn till dådet (84 % av fallen), inte kontroll eller dominans. De motstridiga resultat, ofta feministiska studier, baseras på studier med stora metodfel. Vanligast är att man frågor förövarna efter att de genomgått "feministiska omskolning" och således tränade i att ge "rätt svar" eller där icke-sexuella svar leder till lägre straff.
    Kanske det starkaste stödet kommer ifrån studier på både fysisk- och kemisk kastrering där man minskar förövarnas sexuella driv. Dessa studier visar att återfallen sjunker från över 70 % till mindre än 5 %. Detta visar klart och tydligt att sexualdrift är en stark bakomliggande faktor. Detta är dock en metod som inte förespråkas av genusfeminister eftersom det skulle underminera deras ideologi. Ännu ett exempel på när ideologi trumfar ut vetenskaplig fakta.
    Våldtäktsmän är bland de mest hatade människorna i samhället. De riskerar misshandel och tortyr av kvinnans familj och vänner och uteslutning ur gemenskapen. De får sitta på egna avdelningar i fängelserna eftersom de andra fångarna misshandlar dem. Ibland hör man genusfeministiska påståenden att samhället "glorifierar" våldtäktsmän och att alla män tjänar på våldtäkter? Ingenting kunde vara längre från sanningen. Det är helt sant att män ofta offrar sig för samhällets bästa men de lyfts upp för detta men våldtäktsmän gör sina gärningar i smyg och är hatade av alla. De flesta män har mödrar, systrar, kvinnliga vänner som de älskar och skyddar, varför skulle du uppmuntra andra män att våldföra sig på dem? Påståendet är helt barockt.
    I en review från 2009 konstaterar författarna "It has been found everywhere it was scientifically investigated that as pornography has increased in availability, sex crimes have either decreased or not increased." vilket indikerar även explicit exponering av den typen av "patriarkalt sex" leder till mindre sexualiserat våld mot kvinnor. (2)
    En amerikansk studie från 2014 visar att när man legaliserade prostitution minskade antalet sexualbrott, inklusive våldtäkter. Detta indikerar att ha sex med en prostituerad fungerar som ett substitut till att våldtäkt. (3) Detta samband hittades även i en studie från Nederländerna 2015 (6)

    Vid en genomgång av 1 610 feministiska studier kring sexualbrott ink våldtäkter upptäckte författarna grova metodfel i nästan samtliga studier. De sammanfattar: ?The possibility exists that feminist interests enforce the orientation of published studies ? and reflects the political perspectives of its advocates. ? There is a near-total disregard for rigorous testing of hypotheses, quantification of data and possible biological mechanisms. Many studies appear anti-scientific in conception, execution, and interpretation. ? But in the politicized arena of ?women?s issues,? social expressions are valued beyond scientific progress.? (4)

    Jag väljer med att avsluta med Harvardprofessorn Steven Pinkers bevingade ord: "I believe that the rape-is-not-about-sex doctrine will go down in history as an example of extraordinary popular delusions and the madness of crowds. It is preposterous on the face of it, does not deserve its sanctity, is contradicted by a mass of evidence, and is getting in the way of the only morally relevant goal surrounding rape, the effort to stamp it out." (5)

     


    I tråden får ni gärna diskutera om ni håller med om det jag skrivit, om ni har några invändningar eller fler bra studier som kan vara intressanta. Ordet är fritt!
    http://www.drtraycehansen.com/Pages/writings_politics.html
    https://www.flashback.org/t2333493
    https://www.flashback.org/t2413562
    http://www.drtraycehansen.com/Pages/writings_politics.html (se ref. längst näst längst ned)
    http://robertwiblin.com/2010/05/25/steven-pinker-on-the-motivations-for-violence/
    http://ftp.iza.org/dp9038.pdf

     


     


     


     


     


     


     


     


     


    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Handlar våldtäkter primärt om sex?
  • Palestrina

    "Allt i världen handlar om sex, förutom sex. Sex handlar om makt." (Oscar Wilde)

    Och att ta någonting som inte ges frivilligt, är att utöva makt (och det är det jag själv som säger ).

  • Monkii

    Man får inte sex genom att med våld ta en annan människa. Sex får man när två (eller fler) människor vill ha sex tillsammans.

  • Elit

    Klart man kan se det som det som att förövaren utövar makt över offret men det är inte därför han våldtar, det är inte makten som är den primära drivkraften. Det är bara ett medel för att få sex, vilket är den primära drivkraften. Det tänkte jag nog var ganska uppenbart.

    I övrigt så undrar jag om någon som har röstat på "handlar om makt" har några argument eller källor eller är det ännu en feministisk "sanning" som helt saknar någon som helst förankring i verkligheten?

  • Palestrina
    Elit skrev 2015-09-16 19:54:57 följande:

    Klart man kan se det som det som att förövaren utövar makt över offret men det är inte därför han våldtar, det är inte makten som är den primära drivkraften. Det är bara ett medel för att få sex, vilket är den primära drivkraften.


    Vilken är egentligen skillnaden?
  • Elit
    Palestrina skrev 2015-09-16 22:34:05 följande:
    Vilken är egentligen skillnaden?
    Ja, skillnaden är att våldtäkten primärt motiveras av sex, vilket är det jag påstår, och inte av makt, vilket är det som genusfeminister och kvinnorörelsen påstår.
  • Palestrina
    Elit skrev 2015-09-17 18:39:01 följande:
    Ja, skillnaden är att våldtäkten primärt motiveras av sex, vilket är det jag påstår, och inte av makt, vilket är det som genusfeminister och kvinnorörelsen påstår.
    Nu önskar jag att du ville definiera vad du menar med "sex" för att vi ska kunna ta den här diskussionen ett steg längre och samtidigt förstå varandra.
  • Elit
    Palestrina skrev 2015-09-17 22:25:38 följande:
    Nu önskar jag att du ville definiera vad du menar med "sex" för att vi ska kunna ta den här diskussionen ett steg längre och samtidigt förstå varandra.
    Ja, vi kan väl utgå från vad Harvardprofessorn Steven Pinker skriver:

    "Think about it. First obvious fact: Men often want to have sex with women who don?t want to have sex with them. They use every tactic that one human being uses to affect the behavior of another: wooing, seducing, flattering, deceiving, sulking, and paying. Second obvious fact: Some men use violence to get what they want, indifferent to the suffering they cause. Men have been known to kidnap children for ransom (sometimes sending their parents an ear or finger to show they mean business), blind the victim of a mugging so the victim can?t identify them in court, shoot out the kneecaps of an associate as punishment for ratting to the police or invading their territory, and kill a stranger for his brand-name athletic footwear. It would be an extraordinary fact, contradicting everything else we know about people, if some men didn?t use violence to get sex."

    http://robertwiblin.com/2010/05/25/steven-pinker-on-the-motivations-for-violence/

    Så helt enkelt vilja att ha sex är det som avses. Våld är ett medel för att nå det målet, inte målet i sig. Här du förövrigt läst länkarna och argumenten i TS? 
  • Dr Nail
    Elit skrev 2015-09-18 12:59:30 följande:

    Ja, vi kan väl utgå från vad Harvardprofessorn Steven Pinker skriver:

    "Think about it. First obvious fact: Men often want to have sex with women who don?t want to have sex with them. They use every tactic that one human being uses to affect the behavior of another: wooing, seducing, flattering, deceiving, sulking, and paying. Second obvious fact: Some men use violence to get what they want, indifferent to the suffering they cause. Men have been known to kidnap children for ransom (sometimes sending their parents an ear or finger to show they mean business), blind the victim of a mugging so the victim can?t identify them in court, shoot out the kneecaps of an associate as punishment for ratting to the police or invading their territory, and kill a stranger for his brand-name athletic footwear. It would be an extraordinary fact, contradicting everything else we know about people, if some men didn?t use violence to get sex."

    robertwiblin.com/2010/05/25/steven-pinker-on-the-motivations-for-violence/

    Så helt enkelt vilja att ha sex är det som avses. Våld är ett medel för att nå det målet, inte målet i sig. Här du förövrigt läst länkarna och argumenten i TS? 


    Måste du skriva på usaska? Tänk om folk inte talar det??
  • Palestrina
    Elit skrev 2015-09-18 12:59:30 följande:
    Ja, vi kan väl utgå från vad Harvardprofessorn Steven Pinker skriver:

    "Think about it. First obvious fact: Men often want to have sex with women who don?t want to have sex with them. They use every tactic that one human being uses to affect the behavior of another: wooing, seducing, flattering, deceiving, sulking, and paying. Second obvious fact: Some men use violence to get what they want, indifferent to the suffering they cause. Men have been known to kidnap children for ransom (sometimes sending their parents an ear or finger to show they mean business), blind the victim of a mugging so the victim can?t identify them in court, shoot out the kneecaps of an associate as punishment for ratting to the police or invading their territory, and kill a stranger for his brand-name athletic footwear. It would be an extraordinary fact, contradicting everything else we know about people, if some men didn?t use violence to get sex."

    http://robertwiblin.com/2010/05/25/steven-pinker-on-the-motivations-for-violence/

    Så helt enkelt vilja att ha sex är det som avses. Våld är ett medel för att nå det målet, inte målet i sig. Här du förövrigt läst länkarna och argumenten i TS? 
    Det där är inte på något sätt ett svar på mitt inlägg ovan, som innehöll en önskan att du skulle definiera vad du menar med "sex".

    Avataren Monkii skriver t ex i #2 att "Man får inte sex genom att med våld ta en annan människa. Sex får man när två (eller fler) människor vill ha sex tillsammans". I det ligger betydelsen att definitionen "sex" förutsätter ömsesidighet, vilket är ett sätt att se på det. Alla delar säkert inte det synsättet, och definitivt inte män som våldtar, om de hävdar att det är "sex" som är drivkraften. Inte heller andra människor, som hävdar att män våldtar för att de vill ha sex.

    Så hur definierar du "sex"?
  • MammAmma

    Jag håller med dig Elit, att tro att våldtäkt inte handlar om sex är naivt. Det hela beskrivs rätt bra i en blogg jag snubblade över för ett tag sedan, det är en s.k 'asexuell blogg' så den är tyvärr något vinklad, men den har en poäng eller två: thethinkingasexual.wordpress.com/2014/05/01/why-the-desexualization-of-rape-is-problematic/

    "Whether it?s a self-identified sex-positive person or someone else who buys into the ?Rape is [only] about power? mantra, the argument boils down to: ?Rape isn?t really sex, it?s violence involving genitals, and real sex is always consensual and therefore good. Rape can?t be sex because rape is bad and sex is never bad.?"

    "Saying rape is not about sex, is like saying murder is not about killing. There are an infinite number of reasons why one human being chooses to kill another, simple pleasure in the act only one of those possible reasons, but in the end, murder is defined by the taking of a life without the victim?s consent, no matter what the killer was thinking or feeling or wanted to gain from the murderous act. You cannot separate out the death and the method by which it occurred from ?murder? as an act, and you cannot desexualize rape completely without denying the basic mechanics of what it is."

    "Sex is an aspect of rape. Plain and simple. Rape is nonconsensual, it is violent, it is often used as a tool of domination, control, and humiliation, but none of that negates the facts that many rapists are sexually attracted to their victims or desire sexual release when they choose to rape someone. The nonsexual motivators, gratification, and results of a rape don?t cancel out the genital and psycho-erotic pleasure many rapists experience during and immediately after raping someone. Their genital and psycho-erotic pleasure may be specifically tied to the power and domination aspects of rape, which basically means that rape is a fetish of those particular rapists, in which case the sexual component of the experience from the rapist?s point of view is undeniable and must be taken into account when we consider how to punish and treat them after they?ve committed the crime."

    "The one scenario in which rape is most likely or mostly about sex, not power, is in romantic relationships. Romantic partner rape is barely discussed, it?s still very much a taboo, and it is the last thing that comes to mind when people talk about or think about rape. A lot of people don?t even believe it?s possible, because they?ve bought into the sick, fucked up attitude that romantic relationships unconditionally entitle you to sex and access to your partner?s body. A lot of people especially don?t want to acknowledge that rape can happen in marriage, the ultimate institution of Romantic Sexual Love according to our culture. People who have been raped by their own romantic partner or spouse often don?t even want to use the word to describe what happened to them because ?rape? is so antithetical to ?romance? and ?love? in the collective social consciousness and in their personal consciousness that they can?t accept the forced sex they experienced in their romantic relationship is essentially the exact same thing as the stereotypical ?scary stranger in a dark street attacks and rapes unknown victim.?"

    Det här sista stycket kan jag verkligen skriva under på. Jag har själv varit med om det flertalet gånger, och det handlade INTE om makt för honom, utan om sex. Samvetslöst, egoistiskt och icke-samtyckande sex förvisso, men det var fortfarande sex.

Svar på tråden Handlar våldtäkter primärt om sex?